OVO JE OPERACIJA ZBOG KOJE SE INDI BORI ZA ŽIVOT: Evo šta sve treba da znate o smanjenju želuca!

Porodica i zdravlje
OVO JE OPERACIJA ZBOG KOJE SE INDI BORI ZA ŽIVOT: Evo šta sve treba da znate o smanjenju želuca!
.

Smanjenjem želuca ili barijatrijskom hirurgijom leči se ekstremna gojaznost tako što se smanjuje zapremina želuca.

Postoperivne komplikacije operativnog liječenja gojaznosti su retke, a oporavak relativno brz. Pacijent poslije operacije ne može da unosi u organizam velike količine hrane, smanjuje mu se apetit i on postepeno gubi kilograme.

U prosjeku se gubi između 2 do 7 kilograma mjesečno, a proces mršavljenja traje dok pacijent ne dostigne kilažu koja je tri odsto veća od idealne.

Operacija želuca izvodi se laparoskopski, a to podrazumjeva:

Milimetarski rez, slabiji postoperativni bol, brzo uspostavljanje normalnog rada crijeva, smanjen rizik od infekcija, skoro nevidljivi ožiljci, kratak boravak u bolnici, brz oporavak.

PRIVREMENI LIJEK?

– Veoma gojazni pacijenti intervencijama na probavnom traktu ne gube samo kilograme koji ih opterećuju – kaže za naučni časopis "Fokus“ dr Katja Ludvig, šef hirurgije na Klinici u Rostoku. – Taj postupak kod njih reguliše i razmenu materija i ravnotežu hormona. To pak smanjuje rizik od infarkta, šloga i šećerne bolesti.

IPAK NIŠTA BEZ DIJETE

Podaci koji su u Njemačkoj prikupljeni među pacijentima operisanim radi smanjenja gojaznosti pokazali su da 85 odsto njih pati i od drugih pratećih bolesti, prije svega od visokog krvnog pritiska, dok je svaki treći dijabetičar.

Još uvek nije jasno da li dijabetes može trajno da se izleči operativnim putem, jer su ovakvi rezultati relativno novi, a hirurzi se pribojavaju da bi tokom kasnijeg života simptomi bolesti mogli ponovo da se pojave.

OPASNOSTI OVOG ZAHVATA

Krupni hirurški zahvati uvijek nose i opasnost od krvarenja u trbušnoj duplji, od neadekvatne ishrane i od probavnih smetnji. Ponekad su potrebne i naknadne operacije u trbušnoj duplji, a neki pacijenti ne izlaze dobro na kraj sa novim načinom života koji nakon operacije moraju da vode.

Svi koji su operisani do kraja života moraju da budu pod lekarskim nadzorom, a u krajnjoj liniji, i za njih važi isto što i za sve ostale koji žele da se oslobode gojaznosti – prekomerna težina se trajno može smanjiti samo pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću.

DARKO LAZIĆ

648937-darko-lazic02-news1-zorana-jevtic-ff

Foto:Printscreen

Pjevač Darko Lazić ne krije da se podvrgao operaciji želuca, te da je zahvaljujući tome uspio da izgubi skoro 40 kilograma. On je izjavljivao da se sada odlično oseća, a ne planira da stane dok ne dovede svoj izgled do savršenstva.

ANA NIKOLIĆ

Ana Nikolić navodno je, tajno, prije pola godine otišla na operaciju koja se medicinski zove crevasti želudac, nakon čega je za mjesec dana izgubila 15 kilograma. Kako je pjevačica nakon porođaja imala velike problem sa viškom kilogramima, kojih nikako nije mogla da riješi pomoću dijeta i raznih tretmana, Ana se odlučila na radikalnu i bržu promjenu. Ona je za ovu intervenciju iskeširala od 5.000 do 10.000 eura.

ana-nikolic-4

Foto:Instagram

DEJAN MILIČEVIĆ

Dejan Milićević nakon operacije za samo nedelju dana oslabio je 20 kilograma!

- Probao sam sve žive dijete i tablete za mršavljenje, ali sve je imalo jo-jo efekat i kilogrami su mi se vraćali. Išao sam i kod najboljih nutricionista na Balkanu, ali pomoći nije bilo. Imao sam 143 kilograma i zbog toga su me bolela kolena i teško sam ustajao. Kuma mog druga uradila je operaciju smanjenja želuca i kada sam video njene rezultate, odlučio sam se i ja na taj korak - rekao je jednom prilikom Milićević.

edita

Foto:Instagram

Međutim, nisu svi tako dobro podnijeli ovu operaciju, naime, Edita Aradinović objavila je da se njena sestra, pjevačica Indira Aradinović Indi, nalazi na intenzivnoj njezi gdje se ljekari bore za njen život. Edita je na Instagramu objavila da se operacija na kojoj je Indi bila zakomplikovala i da se njena sestra trenutno bori za život.

Kako je Edita navela, Indi je bila na operaciji želuca, ali je tom prilikom ustanovljeno da pjevačica ima i druge probleme.

Ne propustite