Razgovarali Tramp i Bolsonaro: Rapidno raste broj zaraženih u SAD i Brazilu

Aktuelno
Razgovarali Tramp i Bolsonaro: Rapidno raste broj zaraženih u SAD i Brazilu
.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegov brazilski kolega  Žir Bolsonaro (Jair) razgovarali su o suradnji dvie zemalje u borbi protiv koronavirusa, na dan kada je brazilski ministar zdravstva upozorio na zabrinjavajuće stope zaraze i nedostatak medicinskog materijala u toj zemlji.

Dva predsjednika telefonski su razgovarala o medicinskoj i logističkoj saradnji, no nisu se doticali tema poput politika ograničavanja i karantina, izjavio je brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo, tema zbog kojih su inače oba čelnika izazivala kontroverze u svojim zemljama.

Bijela kuća je rekla da su razgovarali o važnosti zajedničkog rada kroz grupu G-20, saradnji na razvoju cjepiva, kao i obnavljanju globalnog ekonomskog rasta.

Inače, u Brazilu rastu kritike na Bolsonarovo suočavanje s krizom. 

Između ostalog, taj desničarski populista napao je guvernere saveznih država zbog "zaključavanja" koje uzrokuje gubitak radnih mjesta, umanjio je prijetnju koronavirusa nazivajući ga "malom gripom", a suprotstavio se i stavovima vlastitog ministra zdravstva o samoizolaciji i socijalnoj distanci.

Brazilski ministar zdravstva Luiz Henrike Mandeta (Henrique Mandetta) izjavio je da su posljednji podaci o koronavirusu u toj zemlji vrlo zabrinjavajući te izrazio bojazan zbog nedostatka zaštitne i medicinske opreme.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je jučer da je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Brazilu porastao za 1.119, na 6.836, a broj umrlih za 39, na 240.

Mandeta je kazao novinarima da Brazil ima poteškoće s uvozom hitne medicinske opreme iz Kine, jer je SAD u Kinu poslao 23 aviona te opreme, čime je smanjen dio namijenjen Brazilu. 

Podaci od jučer pokazali su da je brazilska proizvodnja u marta pala najviše u posljednje u tri godine, dok se valuta real našla na rekordno niskih 5,27 reala za jedan američki dolar.

Bolsonaro je pak u više navrata insistirao da privreda i radna mjesta ne smiju biti zapostavljeni zbog borbe protiv koronavirusa.  

Inače, Brazil je jučer zabilježio i prvi prijavljeni slučaj koronavirusa među domorodačkim stanovništvom, pri čemu stručnjaci upozoravaju da, ako se bilo koji član plemena zarazi virusom, domorodački način života u komunalnim zaseocima povećava rizik od zaraze, što naposljetku upućuje na potencijalne razorne posljedice.

Ne propustite