Farmaceutski gigant: Vakcina protiv korona virusa do početka 2021.

Aktuelno
Farmaceutski gigant: Vakcina protiv korona virusa do početka 2021.
,

Farmaceutski gigant iz Sjedinjenih Država "Johnson & Johnson" saopštio je da će testiranje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa na ljudima početi do septembra i da bi vakcina mogla biti dostupna za hitnu upotrebu početkom sledeće godine, javlja Glas Amerike.

Kompanija je u ponedjeljak saopštila da je zajednički sa američkim Sekretarijatom za zdravstvo izdvojila više od milijardu dolara za razvoj i testiranje vakcine. Ako ispitivanje vakcine na ljudima bude uspješno, kompanija je spremna da proizvede više od milijardu doza vakcine.

Iz "Johnson & Johnsona" saopštavaju da predviđaju da će prve serije vakcine biti spremne za upotrebu u vanrednim situacijama do početka 2021. godine.

Izvršni direktor kompanije Alex Gorsky rekao je za NBC da rane indikacije istraživanja pokazuju da bi eksperimentalna vakcina vjerovatno bila efikasna.

"Imamo kandidata (među vakcinama) koji ima visoku vjerovatnoću da bude uspješan protiv virusa COVID-19", rekao je. "Imamo mogućnosti za ubrzavanje proizvodnje u relativno kratkom vremenskom periodu kako bi on (vakcina) mogao da postane dostupan", dodao je.

Gorsky je rekao da kompanija planira da poveća proizvodnju vakcine u narednim sedmicama, sa ciljem da do sredine sljedeće godine bude na raspolaganju nekoliko stotina miliona doza i da ima proizvedenih milijardu doza do kraja 2021. godine.

"Johnson & Johnson" saopštava da vakcinu razvija "na neprofitnoj osnovi", ali dodaju da nisu procijenjivali koliko to može da košta potrošača.

Akcije kompanije skočile su na trgovanju u ponedjeljak.

Još jedna američka kompanija, Moderna Therapeutics iz Kembridža, Masačuses, u partnerstvu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, već je započela sa ispitivanjima na ljudima svoje verzije vakcine protiv korona virusa.

Sekretarijat za zdravstvo saopštilo je u ponedjeljak da sarađuje sa "Johnson & Johnsonom", kao i sa Modernom, kako bi se ubrzao razvoj vakcine.

Saopšteno je da će sarađivati sa kompanijama i američkom upravom za hranu i lijekove "kako bi pojednostavili razvojne i regulatorne procese" i "kako bi što brže bilo dostupna bezbijedna i efikasna vakcina".

Sve potencijalne vakcine moraju da prođu kroz nekoliko faza ispitivanja da bi se dokazalo da "rade" i da su bezbijedne.

Naučnici pažljivo prate sve ispitanike kako bi utvrdili da li eksperimentalne vakcine izazivaju imuni odgovor na korona virus, kao i da provjere pacijente zbog potencijalnih nuspojava.

Naučnici širom sveta, uključujući Kinu gdje je virus počeo, također rade na razvoju vakcine protiv COVID-19.

Ne propustite