HRVATICA ISPROBALA TRIK U KOJI SE KUNU SVE ŽENE: Zinut ćete kad vidite o čemu se radi!

Praktična žena
HRVATICA ISPROBALA TRIK U KOJI SE KUNU SVE ŽENE: Zinut ćete kad vidite o čemu se radi!
.

Prije nešto više od godinu dana Marie Kondo je osvojila gledatelje novom emisijom na Netflixu u kojoj ulazi u domove i sprema ljudima ormare

Marie Kondo objavila je svoju prvu knjigu još 2011. godine. Zvala se The Life-Changing Magic of Tidying Up, a već tada je osvojila svijet te su o njoj pričali svi od novinara New York Timesa do fiktivnih likova kao što je Emily Gilmore iz serije Gilmoreice.

Knjiga je objavljena u 30 zemalja svijeta, a osam godina kasnije, Marie Kondo snimila je emisiju u suradnji s Netflixom naziva Tidying Up With Marie Kondo. U njoj Kondo ulazi u domove ljudi i uči ih pospremanju ormara i drugih dijelova doma uz pomoć svoje Konmari metode.

I dok vrijeme provodimo kod kuće kako ne bismo riskirali zarazu, ali i općenito širenje koronavirusa našom zemljom, sada je idealan trenutak da isprobate ovu metodu pospremanja doma.

KONMARI METODA U TRI KORAKA

Metoda podrazumijeva da u domu zadržite samo one komade koji vas vesele, a one koje ste odabrali trebate podijeliti u sedam kategorija. Prije nego što uopće krenete ne posao, Kondo preporučuje da pozdravite svoj dom i zahvalite mu.

Zatim sve stvari iz pojedine kategorije izvadite na vidjelo i krenite pregledavati komad po komad pitajući se veseli li vas i je li vam nužan. Potom stvari koje ste zadržali spremite, a one kojih se rješavate svakako reciklirajte ili donirajte, ne dajte da završe na grupnom odlagalištu. Činit ćete to u pet kategorije.

5 KLJUČNIH KATEGORIJA

Odjeća: svu odjeću koju posjedujete stavite na jednu hrpu i pregledajte komad po komad pitajući se donosi li vam radost. One kojih se odlučite riješiti, donirajte ili odložite u kontejnere za tekstil kako bi bilo pravilno zbrinuti.
Knjige: nije dobro imati više od 30 knjiga prema Marie Kondo. Knjige koje ste pročitali donirajte ili poklonite prijateljima, a zadržite samo one koje vas vesele i koje ćete sigurno pročitati.
Papiri i dokumenti: ova se kategorija dijeli na tri potkategorije – važne papire koje treba čuvati, papire koji su u procesu (računi i slično) te razonodu. Sve što vam je višak reciklirajte.
Komono: ova najveća kategorija obuhvaća sve sitnice koje možete naći u kuhinji ili primjerice garaži. Za takve stvari Marie Kondo preporučuje nabavu prozirnih kutija u koje ćete spremiti stvari i pritom uvijek vidjeti što je unutra.
Sentimentalni komadi: ovo je najteža kategorija, ali je jako važno da sačuvate samo ono zbilja važno. Nema smisla čuvati 10 sličnih fotografija s nekog događanja. Svakom komadu kojeg se rješavate zahvalite i pravilno ga odložite u pripadajuće kante za reciklažu.

KAKO JE MENI IŠLO

Kod mene je situacija bila lakša nego što sam očekivala. Sentimentalnih komada ionako nemam mnogo, čuvam samo one koji su mi zaista važni, a svega ostalog se obično pravodobno rješavam. Ista je stvar s odjećom kod koje sam vrlo odgovorna te s papirima s kojima sam jako sistematična i sve uvijek ima svoje mjesto.

Na probleme sam naišla kod knjiga. Imam ih zbilja mnogo te velik dio njih čine monografije, knjige ilustracija, modnih oglasa i slično. Radi se o knjigama koje sam skupljala tijekom studija modnog dizajna i koje mi nerijetko dobro dođu kod pisanja kakvog članka ili jednostavno kao zabava. I definitivno ih je više od trideset pa sam ovu kategoriju jednostavno preskočila. Drugi problem predstavljala mi je kategorija komono budući da obožavam kuhati i imam kuhinju prepunu raznog pribora. Od toga, istina je, koristim možda tek pola stvari stoga sam iskoristila ovu priliku da se napokon riješim plastičnih kuhača koje nisu funkcionalne, nepraktičnih čajnika koje sam dobila na poklon i hrpe sitnog pribora koji sam naručila na internetu, a ne koristim ga nikad.

 

Najbolji dio cijelog izazova bio mi je način na koji Marie Kondo slaže odjeću. Radi se tako

da majice i hlače složite u uski pravokutnik pa ih presavinete na trećine kako biste dobili malu površinu odjevnog predmeta koji može stajati uspravno. Taj mi je trik zbilja uštedio puno mjesta. Evo rezultata.

slaganje1

slaganje2

slaganje3

Ne propustite