MJERITE TEMPERATURU TOPLOMJEROM SA ŽIVOM? Odmah prestanite, EVO KAKVA OPASNOST PRIJETI!

Objavljeno:26.03.2020 - 19:59
A A A Times Arial

Iako apoteke već duži niz godina ne prodaju toplomjere sa živom, građani ih i dalje traže, a razlog je što su izgubili povjerenje u digitalne toplomjere.

OTKLJEŠTITE UKLJEŠTENI ŽIVAC U LUMBALNOM DIJELU: Dva jednostavna koraka I BOL ZAUVIJEK NESTAJE!

Inače, toplomjeri sa živom su zabranjeni prije nekoliko godina zbog štetnosti tog hemijskog elementa za okoliš i zdravlje.

1

Živa se može osloboditi iz toplomjera i prilikom oslobađanja odlazi u zemlju, vodu, zrak i akumulira se u organe živih organizama.

2

Kada se toplomjer razbije, živa se najčešće razlije u sitne kuglice koje kao da skakuću naokolo i dijele se na sve manje i sitnije. To je zbog toga što je živa na sobnoj temperaturi u tekućem stanju, a širi se i skuplja u odnosu na temperaturu.

4

Opasno je progutati živu, ali daleko opasnije je udahnuti živinu paru. Na sobnoj temperaturi živa isparava, i to bezbojni i bezmirisni plin.

3

Kada se udahne živin plin, on prolazi kroz alveole u plućima i ulazi u krvotok kojim se prenosi i zadržava u srednjem živčanom sistemu ili ostaje u eritrocitima. Stoga, upozoravaju medicinski stručnjaci, udisanjem živine pare mogu nastati teška oštećenja disajnog sistema koja dovode do nekontrolisanog bronhitisa i upale pluća. Oštećenje živčanog sistema živinom parom dovodi do nesanice, a potom gubljenja pamćenja i emotivne nestabilnosti, upozoravaju doktori.

5

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA