POZNATI SRPSKI FARMAKOLOG OTKRIVA: Evo kojim lijekovima spuštati temperaturu kod oboljelih od korona virusa

Objavljeno:26.03.2020 - 17:33
A A A Times Arial

Foto: Srbija Danas

Sa kliničkim farmakologom Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Jankom Samardžićem, razgovarali smo u vezi sa novonastalom situacijom i oboljevanjem od korona virusa.

On je za portal SrbijaDanas.com objasnio kojim lijekovima treba spuštati temperaturu i da li postoji lijek za korona virus.

tableta

- Paracetamol je prvi lijek izbora za povišenu temperaturu, bolove i druge simptome tokom virusnih infekcija. Jače lekove, poput ibuprofena i drugih analgetika, treba koristiti ukoliko se paracetamolom ne može postići odgovarajući terapijski odgovor, odnosno ublažavanje navedenih simptoma - kaže dr Samardžić.

On smatra da ibuprofen ne pogoršava infekciju korona virusom.

- Brufen je zaštićeno ime za lijek ibuprofen, tako da se tu radi o jednom istom lijeku. Prema dostupnim naučnim podacima, ne može se govoriti o povezanosti ibuprofena sa pogoršanjem stanja tokom infekcije korona virusom. Naime, ibuprofen je samo jedan od preparata iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). U ovu grupu lijekova, pored ibuprofena, spadaju flurbiprofen, diklofenak, naproksen i drugi, koji se uobičajeno koriste kao analgetici (lijekovi protiv bolova) i antireumatici (lekovi protiv reumatskih bolesti). Za sada nema odgovarajućih kliničkih studija i dokaza da bilo koji lijek iz ove grupe, ukoliko se pravilno koristi, pogoršava stanje tokom infekcije Covid-19.  Ipak, treba biti oprezan i pratiti dalji razvoj situacije - rekao je dr Samardžić.

(Srbija Danas)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA