U HNŽ-u 26 zaraženih koronavirusom, u Mostaru devet

Vijesti
U HNŽ-u 26 zaraženih koronavirusom, u Mostaru devet
.

Još su dvije osobe iz Mostara pozitivne na covid-19, što je ukupno devet u tom gradu, a 26 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), izvijestio je u četvrtak u Mostaru Stožer civilne zaštite HNŽ-a.

- U protekla 24 sata na covid-19 testirano je ukupno 18 uzoraka, od čega je bilo šest pozitivnih, a dva rezultata odnose se na Mostar - izjavio je novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić.

Od ukupno zaraženih virusom covid-19 u HNŽ-u, devet registriranih pacijenata je iz Mostara i 17 iz Konjica.

- U Mostaru smo do sada razvili dva klastera, jedan u SKB-u Mostar i jedan na aerodromu. U klasteru koji je vezan za SKB Mostar imamo 6 pozitivnih slučajeva, a u onom vezanom za aerodrom dva - ustvrdio je Avdić.

Istaknuo je da se u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti u Mostaru trenutno nalazi sedam bolesnika, od kojih su tri na respiratoru, jedan je na kisiku, dok su ostali u poboljšanju, odnosno u fazi oporavka. Ostali oboljeli su u kućnoj izolaciji.

Po njegovim riječima, epidemiološki tim trenutno pojačan je s još dva epidemiologa.

- Sada imamo jedan solidan tim koji ne samo da funkcionira u Mostaru, nego na čitavom području HNŽ-a i na neki način imamo mogućnost da pomognemo i drugima - kazao je Avdić.

Dodao je kako se očekuju dodatne količine testova.

- Informiran sam da ćemo dobiti dodatne količine testova, dakle sve što je neophodno da bi se izvršilo testiranje, i mislim da ćemo ih znati dobro i kvalitetno iskoristiti - poručio je dr. Avdić.

O provođenju propisanih zapovijedi Stožera civilne zaštite HNŽ-a govorio je načelnik Sektora uniformirane policije županijskog MUP-a Branko Drinovac, koji je kazao kako su u protekla 24 sata policijske uprave u toj županije zaprimile 275 rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, tako da se ukupan broj do sada izdanih rješenja popeo na 1678.

- Jučer je obavljeno 697 kontrola te zabilježeno 7 prekršitelja koji nisu poštovali mjere izolacije, a podaci o tome dostavljeni su inspekcijskim službama na daljnje postupanje - kazao je Drinovac.

U istom periodu, kako je dodao, zabilježena su i dva prekršitelja koja nisu poštovala radno vrijeme i njima su uručeni prekršajni nalozi u iznosu od 500 maraka.

Naglasio je kako je broj osoba kojima je istakla samoizolacije 84.

MUP će nastaviti pojačane mjere kontrole vozila i kretanja i u budućem periodu i očekuje daljnju suradnju i poštivanje propisanih mjera, poručio je Drinovac.

Prvi slučaj zaraze u HNŽ-u zabilježen je 17. ožujka u Mostaru, a prvi smrti slučaj prouzročen koronavirusom registriran je u utorak kada je preminuo 53-godišnji muškarac iz Konjica.

Ne propustite