Potvrđena ukupno 62 slučaja virusa korona u FBiH

Aktuelno
Potvrđena ukupno 62 slučaja virusa korona u FBiH
.

U Federaciji BiH danas do 10 časova potvrđena su 62 slučaja zaraze virusom korona, a tri osobe su preminule, podaci su federalnog Zavoda za javno zdravstvo o epidemiološkom stanju.

Od 62 slučaja, u odnosu na posljednji izvještaj juče u 18.00 časova, deset je novih.

Najviše slučajeva zaraze - 26 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Kanton Sarajevo sa devet, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Zapadnohercegovački kanton sa sedam zaraženih.

U Unsko-sanskom kantonu potvrđeno je šest slučajeva zaraze, Bosansko-podrinjskom četiri, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu.

U saopštenju je istaknuto da je u FBiH obavljeno 520 testova na virus korona.

Najviše testova - 187, urađeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, zatim u Tuzlanskom, gdje je urađeno 121 test i svi su bili negativni, dok je u Kantonu Sarajevo urađeno 79 testova na virus korona.

Iz Zavoda ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Njemačke i Srbije, te da postoji lokalna transmisija u tri kantona - Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom.

U saopštenju je navedeno da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu - do sada 23 potvrđena slučaja i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

Iz Zavoda navode da su u Unsko-sanskom kantonu evidentirana tri klastera i novi klasteri u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Od KOVID-19 u svijetu je umrlo više od 21.300 ljudi, a potvrđeno je više od 470.000 slučajeva zaraze virusom korona u više od 175 zemalja. Do sada se oporavilo više od 110.000 ljudi.

Ne propustite