Dvoje pacijenata u SKB Mostar životno ugroženo

Aktuelno
Dvoje pacijenata u SKB Mostar životno ugroženo
.

U protekla 24 sata na području HNK zabilježena su dva nova slučaja Covid 19. Radi se o dvije osobe iz Konjica, potvrđeno je iz Kriznog štaba HNK. U izolacionom bloku Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar smješteno je pet pacijenata od kojih je dvoje na respiratoru i životno su ugroženi.

Kako javlja televizija "N1", to su prvozaraženi pacijent i sinoć primljena pacijentkinja iz ZHK.

Podsjetimo da su i u ZHK, odnosno Širokom Brijegu za sada potvrđene tri i osobe pozitivne na virus korona. Izdano je 796 rješenja za samoizolaciju, uz ostalo i za tri ljekara, tri medicinske sestre i jednog tehničara.

Osoba iz Konjica koja je juče preminula u SKB Mostar imala je oblik bolesti sličan SARS-u. Njeno stanje bilo je ranije okarakterisano kao srednje teško i nije bila na respiratoru.

Infektolog Jurica Arapović ranije je medijima kazao da će primarni kontakti iz Konjica danas izaći iz samoizolacije, a da bi za 14 do 20 dana stvari mogle biti jasnije.

Blaži bolesnici kako je pojašnjeno ne hospitalizuju se, te da se određuje 14-dnevna samoizolacija. Za srednje pacijente daju se antimalarici i sumamed.

 

Ne propustite