BORBA PROTIV KORONA VIRUSA

NAUČNICI KONAČNO DALI ODGOVOR: Evo zašto muškarci više umiru od korona virusa od žena

Objavljeno:24.03.2020 - 15:07
A A A Times Arial

Muškarci daleko gore prolaze tokom pandemije korona virusa od žena što pokazuju statistički podaci iz cijelog svijeta.

Prošle nedjelje je direktorka radne grupe Bele kuće, dr Debora Birk citirala izvještaj iz Italije u kome se navodi da muškarci gotovo svih starosnih grupa umiru većom stopom od žena.

Očigledno je da se rodni jaz iz Kine i Italije preslikava u svim zemaljama svijeta. Iako su preliminarni rani izveštaji sugerisali da će muškarci razviti teže simptome od žena, ispostavilo se da je u starijim kategorijama izvjesnije da će oni i umrijeti prije nego žene.

Kada je sama bolest u pitanju, to se primjećivalo čak i među mlađom djecom do 16 godina, pa se tako ispostavilo da korona virus više utiče na dječake nego na djevojčice. Nedavni izvještaj koji je obuhvatio 171 dete i adolescenta koji su liječeni od Covid-19 u dečijoj bolnici u Vuhanu, 61 odsto su činili pripadnici jačeg pola.

Takođe, u Južnoj Koreji muškarci su činili gotovo 62 odsto svih slučajeva, a zaraženi stariji muškarci su imali 89 odsto veću vjerovatnoću da će umrijeti za razliku od žena.

Muškarci više puše?

Slika ranjivosti muškaraca na korona virus može se lako objasniti jasnom rodnom nejednakošću koja vuče socijalne i kulturološke korene – širom svijeta muškarci više puše nego žene što oštećuje njihova pluća koja nisu potom sposobna da se nose sa infekcijom.

U Kini gdje je stopa pušenja među najvišim u svetu, prema statistikama iz 2010. godine čak 54 odsto su bili muškarci, a 8,4 odsto bivši pušači. Ipak, od ukupnog broja populacije samo 3,4 odsto Kineza je pušilo, navodi se u studiji iz 2016. godine.

Ima nešto i u estrogenu?

Niz eksperimenata sproveden 2016. i 2017. godine tokom kojeg su ženke i mužjaci miševa zaraženi korona virusom kako bi prouzrokovali SARS i MERS, ispostavilo se da su opet muški miševi bili podložniji infekciji.

Istovremeno, stopa smrtnosti zaraženih ženki miševa povećala se kada su im uklonjeni jajnici ili kada su dobijale lijekove za suzbijanje aktivnosti estrogena.

Naučnicima su ova otkrića snažno sugerisala da postoji nešto u vezi sa estrogenom koji štiti od razanja tijela smrtonosnim korona virusima. Sumnja se da je isti slučaj i sa aktuelnim korona virusom SARS-CoV-19.

Međutim, kod većine drugih plućnih bolesti muškarci imaju prednost. Žene su odavno imale više komplikacija i umirale od gripa u većoj stopi od muškaraca. Žene će takođe vjerovatnije razviti autoimune bolesti pluća, a nauka kaže da su ranjivije i od emfizema za razliku od muškaraca.

U slučaju bolesti Covid-19 pak, postoje jasne sugestije da hormonalne razlike kriju ključnu ulogu u borbi sa infekcijom.

Ako je taj „urođeni“ imunološki odgovor jači kod žena, inficirane žene mogu imati više sreće održavajući svoje virusno opterećenje niskim.

Često, sama infekcija oštećuje osjetljivo plućno tkivo, a zatim „adaptivni“ imunološki sistem reaguje, postavljajući opasne nivoe upale koji uzrokuju dalje oštećenje pluća.

Rezultat može biti smrt. Ali, ako žene sprječavaju infekciju prije toga mnogo efikasnije, vjerovatno je da će one u manjem broju umirati, a kako to tačno rade - ostaje na naučnicima da dokažu u narednom periodu.

(telegraf.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA