Radončić: Zatvoriti aerodrom

Aktuelno
Radončić: Zatvoriti aerodrom
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odgovorio je na upit više medija o tome treba li zatvoriti Međunarodni aerodrom Sarajevo za putnike.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odgovorio je na upit više medija o tome treba li zatvoriti Međunarodni aerodrom Sarajevo za putnike.

"Treba i to odmah. Vlasnik Javnog Međunarodnog aerodroma Sarajevo je Vlada FBiH, a također ista Vlada je aktivirala Federalni štab civilne zaštite, koji radi zaista efikasno i donosi odlične mjere. Bilo bi neophodno da se Koordinacinom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje uputi njihov zahtjev, kao što je to već učinila Granična policija BiH. Vijeće ministara BiH, po proceduri, može potom u roku odmah, na Prijedlog Koordinacionog tijela BiH, donijeti takvu mjeru", naveo je Radončić.

Kako kaže, lično misli da to treba uraditi što prije, jer se sada dešavaju zloupotrebe od strane osoba i aviokompanija iz pojedinih zemalja, a Aerodrom ostaviti slobodnim samo za transport roba.

"Ukoliko dobijemo zahtjev, učinit ću sve da se on nađe na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara. Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara će se, inače, zabraniti ulazak svim stranim državljanima u BiH (sa izuzetkom vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR, NATO itd), čime će se ovaj problem svakako riješiti", kazao je sinoć Radončić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će na vanrednoj sjednici razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Prema najavi objavljenoj na web stranici Vijeća ministara BiH, danas bi na sjednici trebao biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Ne propustite