ZVANIČNO Počeo policijski sat u Republici Srpskoj (FOTO)

Aktuelno
ZVANIČNO Počeo policijski sat u Republici Srpskoj (FOTO)
,

U Republici Srpskoj od 20 sati je na snazi policijski sat. Kako javlja reporter N1 Slaviša Starčević, ujutro do 5 sati niko ne smije izlaziti na ulice u ovom bh. entitetu.

"Banjaluka pusta. Na ulici samo novinari, kamermani i fotoreporteri", navodi naš reporter.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač pozvao je građane da poštuju naredbu o zabrani kretanja koja počinje u 20.00 sati na cijeloj teritoriji RS, te ukazao da će policija nositi duge cijevi. 

Poceo policijski sat u Republici Srpskoj. Od 20-05 niko ne smije biti na ulici. Banjaluka pusta. Na ulici samo novinari, kamermani i foto reporteri. 

Lukač je naveo da će policija večeras izaći širom RS i moliti građane da se sklanjaju i ne grupišu, a od sutra će krenuti sa privođenjima koji ne budu poštovali. Prema njegovim riječima, novčane kazne su od 500 do 1.500 KM, a nikome ne treba ni to niti da bude priveden. 

U Banjaluci će večeras na ulici biti Žandarmerija sa specijalnom antiterorističkom jedinicom. 

2
Izvor: N1

3

Izvor: N1

4

Izvor: N1

Na današnjoj hitnoj vanrednoj elektronskoj sjedinici Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) donijeta je naredba o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18 do 5 sati. Ovoj naredbi prethodila je Preporuka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare za uvođenjem zabrane kretanja, na zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića, koja je poslana Jelki Milićević, ministrici, zamjenici premijera FBiH i zapovjednici FŠCZ i Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelniku FŠCZ.

5

Izvor: N1

Kako je u ovoj preporuci, između ostalog, navedeno nakon detaljne procjene sveukupne sigurnosne situacije na teritoriji FBiH, posebno imajući u vidu povećanje broja zaraženih koronavirusom (COVID-19), kao i zbog učestalog kretanja migranata u večernjim i noćnim satima, zbog zaštite i najboljeg interesa građana, predloženo je uvođenje zabrane kretanja (policijskog sata) za sve građane na teritoriji F BiH u navedenom periodu. Zabrana kretanja stupa na snagu, 22.3. 2020. godine u 18 sati i trajaće do daljnjeg, saopćeno je iz FŠCZ.

Ne propustite