Posljednje upozorenje građanima, kazne do 1.000 KM ili dvije godine zatvora

Aktuelno
Posljednje upozorenje građanima, kazne do 1.000 KM ili dvije godine zatvora
.

Iz Štaba za civilnu zaštitu SBK poslali su posljednje upozorenje građanima da se pridržavaju naredbe o zabrani kretanja te da poštuju rješenja o samoizolaciji, jer je policiji izdat nalog da rigorozno sankcionira sve prekršitelje.

Potvrdio je to za "Avaz" kantonalni ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, koji je kazao da će policija nesavjesnim građanima pisati kazne u iznosu 200 do 1.000 KM, a zakonom je predviđena i zatvorska kazna u trajanja od jedne do dvije godine.

- Policija će rigorozno kažnjavati sve prekršitelje. Općine su poslale lokacije za prisilni smještaj te ćemo sve koji se ne budu pridržavali naredbi, osim pisanja kazni, voditi u takve objekte za izolaciju - rekao je Vidović.

Kazne će pisati i roditeljima čija se djeca ne budu pridržavala mjere o zabrani kretanja, a iako prema preporuci Federalnog štaba još nije donesena odluka o uvođenju policijskog sata, Nikica Stipinović, direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu, kaže kako bi se to moglo dogoditi danas ili sutra.

- Imali smo prijedloga o uvođenju policijskog sata, zasad nismo dobili naredbu Federalnog stožera, pa odluka još nije donesena - rekao je Stipinović.

Osim toga, iz Kantonalnog štaba općinama je otišla naredba da provjere stanje rezervi za opskrbu vitalnim namirnicama, gorivom i plinom.

Ne propustite