STROŽIJE MJERE U REPUBLICI SRPSKOJ, oglasio se Dodik: Uvodi se policijski čas!

Aktuelno
STROŽIJE MJERE U REPUBLICI SRPSKOJ, oglasio se Dodik: Uvodi se policijski čas!
.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će od večeras od 20 časova do pet časova ujutro na snazi biti zabrana kretanja na prostoru Republike Srpske da bi se spriječilo širenje virusa korona.

To će pratiti policija Republike Srpske i trajaće dok bude potrebe.

Dodik je rekao da će 500 KM biti minimalna kazna, da će neki biti vođeni u zatvor, a da će biti regulisano ko može da se kreće u tom periodu.

"Ovo nije nikakva igra, niko se ne šali. Nema okupljanja po privatnim zabavama. Apelujemo da nam građani pomognu i prijave", rekao je Dodik.

On je istakao da to nije nikakvo špijuniranje, već se radi o zaštiti javnog zdravlja.

"To je bilo neophodno da se uradi jer ima pojedinaca koji se neodgovorno ponašaju i nemoguće je da se to toleriše", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

Prema njegovim riječima, ne mogu se zatvoriti granice za naše građane i očekivati je da ih dođe značajan broj, ali se moraju izolovati.

On je istakao da je locirano nekoliko žarišta, da nema teških slučajeva, te ukazao na to da zaraženim ljudima treba pomoći.

Dodik je istakao i da je licima starijim od 65 godina zabranjen bilo kakav izlazak iz objekata.

On je ukazao na ozbiljnost i složenost situacije i da građani Banjaluke da prate preporuke.

"Građani moraju da znaju da se svim naporima pokušava obezbijediti tržište hranom i lijekovima", istakao je Dodik i napomenuo da neće biti neke opšte nestašice.

On je istakao da je evidentno da će privreda imati ogromne probleme, ali i da se čini sve da se olakša.

"Činimo sve da obezbijedimo poseban fond za pomoć. Smatramo da je razumno da Centralna banka BiH smanji svoju stopu obavezne rezerve da bi banke mogle da plasiraju višak sredstava koji je oko 2,5 milijarde KM na javne račune da bi budžeti ostali stabilni i mogli pomoći", objasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko ne može znati koliku će štetu prozrokovati virus, ali prvi presjek mogao bi da se napravi oko 1. maja.

"Nadležna ministarstva već se bave gubicima ugostitelja, prevoznika i ostalih koji će evidentno imati gubitke da bi se vidjelo kako im pomoći. Neki neće plaćati doprinose ili će država u ime njih to uraditi, ali očekujemo da vlasnici obezbijede neto plate radncima", naglasio je Dodik.

On je najavio da će danas biti formiran tim za inspekcije u pogledu provođenja svih mjera.

"Za sada smo u Banjaluci spriječili da virus uđe u bolnice zahvaljujući zaposlenima. Ako to uspijemo i dalje, sigurno ćemo imati i manji broj smrtnih slučajeva", smatra Dodik.

On je poručio da pojedinici moraju biti odgovorni, a da će država učiniti sve da posljedice budu što manje.

Virus je, istakao je Dodik, prisutan u urbanim sredinama, te će po toj logici eskalirati u Sarajevu, ali da će se učiniti sve da se zaustavi njegovo širenje i da se pojedinci moraju kontrolisati.

O mogućnosti stavljanja moratorijuma na vraćanje kredite, Dodik je objasnio da se oni, koji ih ne mogu vraćati, treba da obrate svojim bankama i zatraže odgađanje plaćanja.

"I mi ćemo se dogovarati sa bankama da bismo olakšali situaciju. LJudi ne treba da se brinu, ali oni koji nastave da primaju platu moraju vraćati kredite. Uspostavićemo red", poručio je Dodik.

Govoreći o vozačima kamiona, Dodik je rekao da su oni u posebnom režimu koji je propisala struka i da ih treba podržati.

"Važno je da osiguramo snabdijevanje i da privreda koliko toliko funkcioniše", smatra Dodik.

VAPAJ SRBINA IZ DUBAIJA: "Molim vas pomozite mi, hoću samo da se vratim.."

Broj jedan za kiosk - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

 

Ne propustite