Dva nova slučaja korona virusa u Goraždu

Aktuelno
Dva nova slučaja korona virusa u Goraždu
.

Komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Edita Velić potvrdila je danas da su zvanično potvrđena dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

Sa sjednice štaba koja je još uvijek u toku, Velić je naglasila da je riječ o najbližim saradnicima prvooboljele osobe i njenim najbližim saradnicima.

„Radi se o vozaču i sekretarici tako da u ovom trenutku pozivamo sve osobe i njihove porodice koje su bile u kontaktu s ovim osobama, da ostanu u izolaciji. Imamo dosta upita u vezi s testiranjem i moram istaći da smo dobili uputu od pomoćnika federalnog ministra zdravstva, da se virus može razviti u prvih pet dana, a da to test prvi ili drugi dan ne pokaže, što znači da testiranjem u ovom trenutku ne možemo dobiti svaku pouzdanu metodu koja će otkriti ima li neka osoba koja je pozitivna na koronavirus“, pojasnila je Velić.

Naglasila je da je, umjesto testova, najbitnije da građani ostanu u svojim domovima, posebno oni koji imaju rješenja o samoizolaciji i kojima je preporučen zdravstveni nadzor.

„Ove tri osobe koje su zaražene za njih je najbitnije da ostanu u potpunoj izolaciji i od ostalih članova svojih porodica i da s njima ne ostvaruju nikakav kontakt te da se pridržavaju mjera maksimalne dezinfekcije i zaštite se. Dakle, u ovom trenutku preporučuje se obavezna izolacija svima onima koji su imali kontakt, posebno s zaraženim osobama“, poručila je Velić.

Dodala je da je znatno povećan broj osoba koje su u samoizolaciji.

„U ovom trenutku je 114 osoba pod zdravstvenim nadzorom dok će danas dvije osobe biti poslane na testiranje. Pozivam sve građane BPK da se maksimalno pridržavaju izdatih mjera da poštuju naredbe jer, budemo li odgovorni prema sebi ali i drugima jedino tako možemo spriječiti širenje koronavirusa“, naglasila je komandant štaba civilne zaštite BPK.

Prema njenim riječima na sjednici štaba koja je u toku danas će biti donesene i nove naredbe.

Ne propustite