EVO KOLIKO DUGO SU MASKE EFIKASNE, INFEKTOLOG DAO SAVJET: "Nosite ih samo ovoliko, sve preko toga je besmisleno"

Praktična žena
EVO KOLIKO DUGO SU MASKE EFIKASNE, INFEKTOLOG DAO SAVJET: "Nosite ih samo ovoliko, sve preko toga je besmisleno"
.

Kada treba nositi maske, i koliko dugo je moguće nositi ih dok ne izgube efikasnost? Evo šta kažu stručnjaci.

Prof. dr Andreja Trampuža je jedan od najpoznatijih evropskih infektologa. Porijeklom je iz Slovenije a već dugo radi u Berlinu, u bolnici "Charite". U razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" govori, između ostalog, i o zaštitnim maskama i kada su zapravo efikasne.

- Zaštitna maska može da se nosi najviše tri sata. Nakon tog vremena, ona postaje vlažna a kada je vlažna, samim tim je i porozna i neefikasna u zaštiti - objašnjava dr Trampuž.

gotk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwm1jn01eqv8vnwi0zgyyotfln2mynja3mgexmtiwzwqwodu3mzc3nwiuanbnkzmczqkeaieaaq

foto: Profimedia

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član ekspertskog tima za borbu protiv korona virusa objasnio je juče za "Žena.rs" i kada zapravo treba koristiti maske.

- Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prevoza i zdravstvenih ustanova – kaže doktor Kon za portal „Žena.rs“.

Izvor: Žena Blic

 

Ne propustite