DANAS OBJAVLJENO, EVO KOJA TERAPIJA SE DAJE U NAŠOJ ZEMLJI ZA OBOLJELE OD KORONA VIRUSA: Ako je lakši slučaj, UZMATE OVE TABLETE!

Objavljeno:19.03.2020 - 16:01
A A A Times Arial

Prema za sada dostupnim informacijama i nakon pregleda relevantne literature, specifičnog lijeka za liječenje NEMA, kao ni vakcine. Napominjemo, da do sada nije provedena niti jedna ozbiljnija studija efikasnosti kod bolesnika, već na animalnim modelima i in vitro ili na malom broju ispitanika. Ovo su preporuke za liječenje odraslih bolesnika

Nakon višesedmičnih konsultacija sa kolegama iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, te analizom dostupne literature i studija koje su jos uvijek oskudne, ljekari Klinike za infektivne bolesti KCUS su napravili Preporuke za liječenje odraslih bolesnika s novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Zasluge za ove Preporuke pripadaju Mr.sci.dr Melihi Hadžović Čengić, uz saradnju i konsultaciju sa Doc.dr Rusmir Baljić.

Ovaj Protokol nije namijenjen samo ljekarima infektolozima, koji bi prema svim dosadašnjim iskustvima trebali da tretiraju 10-20% oboljelih.

Namijenjen je i ljekarima primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, jer 80% oboljelih ima kliničku sliku koja ne zahtjeva hospitalizaciju u ustanovi tercijarne zdravstvene zaštite.

Protokol je prva verzija, i podložan je izmjenama i dopunama, a sve prema relevantnim pokazateljima uspjeha terapije.

Prema za sada dostupnim informacijama i nakon pregleda relevantne literature, specifičnog lijeka za liječenje NEMA, kao ni vakcine. Napominjemo, da do sada nije provedena niti jedna ozbiljnija studija efikasnosti kod bolesnika, već na animalnim modelima i in vitro ili na malom broju ispitanika.

IZBJEGAVAJTE OVU HRANU DOK TRAJE EPIDEMIJA KORONA VIRUSA: Od ovih namirnica virus jača

Broj jedan za porodicu i zdravlje - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

WHO je 28. februara ove godine objavio dokument koji sažima smjernice i naučne dokaze proizašle iz liječenja prethodnih epidemija HCoV-a.

Ovaj dokument govori o mjerama za prepoznavanje i razvrstavanje pacijenata prema kliničkoj slici, osobitno tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 sa teškom akutnom respiratornom bolešću.

Preporuke za liječenje su koncipirane prema raspoloživim i dostupnim lijekovima u BiH odnosno date su upute za potraživanje lijeka u eksperimentalnoj fazi.

Stoga prije odluke o započinjanju terapije treba slijediti kategorizaciju pacijenata na osnovu kliničke slike:

viber-image-2020-03-19-16-04-10

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA