U Španiji 3500 novozaraženih, umrla medicinska sestra

Aktuelno
U Španiji 3500 novozaraženih, umrla medicinska sestra
.

U Španiji je u četvrtak zaraženo dodatnih 3500 stanovnika, čime se nastavio ubrzani rast novooboljelih u toj drugoj najpogođenijoj europskoj zemlji, u kojoj ukupan broj bolesnih trenutno iznosi 17.147.

Umrlo je 767 osoba, što je 209 više u odnosu na dan ranije. Među njima i jedna medicinska sestra u sjevernoj pokrajini Baskiji, koja je prva preminula zdravstvena radnica. Svake večeri stanovnici izlaze na balkone i prozore pa pljeskom i udaranjem metalnim žlicama o lonce odašilju podršku zdravstvenim radnicima koji riskiraju živote.

U Španjolskoj su peti dan zaredom na snazi izvanredne mjere, uvedene u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa. Stanovnici se polako privikavaju na zabranu slobodnog cirkuliranja ulicama. U Madridu su na ulicama rijetki prolaznici koji pojedinačno ulaze u supermarkete ili šeću psa.

„Od petka nisam izašao iz stana“, kaže u telefonskom razgovoru 39-godišnji službenik Gonzalo dok radi od kuće. Danima već kašlje pa se boji da je zaražen, jer živi u stanu sa sestrom čijoj je prijateljici dijagnosticiran koronavirus.

„Ona je u jednoj sobi, a ja u drugoj. Dijeli nas zid. Komuniciramo preko WhatsAppa ili s razdaljine od nekoliko metara. Kompulzivno čistimo stan te se pridržavamo ekstremnih preventivnih mjera“, objašnjava.

Vlada nastavlja pozivati 47 miliona stanovnika da ostanu u kućama

U Barceloni je studentica novinarstva Paula također u stanu, s dvije cimerice. Prije tjedan dana su joj prekinuta predavanja pa joj ne preostaje drugo no čekati novu obavijest.

 „Svako jutro vježbam jogu pa kuham, gledam serije, čitam... pa učim... Mijenjam rutinu“, kaže.

Od nedjelje je stanovnicima dopušten izlazak iz kuća samo za odlazak na posao, u bolnicu, ljekarnu, trgovinu s hranom, kiosk i benzinsku crpku te kako bi nakratko prošetali psa. Policijski automobili patroliraju ulicama.

Ne propustite