UŽIVO IZ MINUTE U MINUTU: Prva žrtva koronavirusa u Brčkom, preko 800 oboljelih u BiH

Objavljeno:08.04.2020 - 10:26
A A A Times Arial
19:23

Pedesetpetogodišnji muškarac koji je sinoć preminuo u brčanskoj bolnici od posljedica virusa korona zarazio se u Centru za srce u Tuzli, rekao je danas komandant Kriznog štaba Brčko distrikta Siniša Milić.

Milić, koji je i gradonačelnik Brčkog, rekao je na konferenciji za novinare da je preminuli po dolasku iz Centra bio smješten u posebno odjeljenje brčanske bolnice, gdje je bio na respiratoru.

Podijeli ovo Share
19:16

Dvostruki finalist olimpijskih utrka na 800 metara Talijan Donato Sabia preminuo je u 56. godini od posljedica zaraze korona virusom, objavio je u srijedu Talijanski olimpijski odbor (CONI).

Iz CONI-a su objavili kako je ovaj bivši atletičar prvi talijanski olimpijac koji je preminuo od COVID-19.

Sabia je na olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine osvojio peto mjesto na 800 metara, dok je četiri godine kasnije u Seoulu u istoj disciplini bio sedmi.

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je 1984. godine na Dvoranskom europskom prvenstvu kada je osvojio zlatnu medalju na 800 metara. Osvojio je i srebro na Mediteranskim igrama 1983. u štafeti 4x400 metara.

Sabia je umro u rodnom gradu Potenzi na jugu Italije, nakon što mu je od posljedica zaraze koronavirusom prije 19 dana preminuo otac.

Podijeli ovo Share
18:42

U Hercegovini dramatično raste broj novozaraženih osoba od koronavirusa.

Tako se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj potvrđenih slučajeva popeo na 142, a u Zapadnohercegovačkom na 47.
 

Podijeli ovo Share
17:16

Iz Štaba za vanredne situacije danas su upozorili da je narednih 15 dana ključno u borbi protiv virusa korona u Republici Srpskoj, te pozvali građane da budu odgovorni i disciplinovani i da poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Podijeli ovo Share
17:05

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je izvještaj policijskih agencija o aktivnostima poduzetim s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. 

Evo šta u izvještaju stoji -------->>> IZVJEŠTAJ.

Podijeli ovo Share
16:57

U SAD-u, gdje je zabilježeno najviše slučajeva zaraze koronavirusom, svakodnevno raste broj zaraženih i umrlih.

Najnovije podatke možete saznati OVDJE.

Podijeli ovo Share
16:46

Legendarni italijanski fudbaler Paolo Maldini oporavio se od virusa korona, prenose italijanski mediji.

Italijan je objavio da je zaražen virusom COVID-19, kao i njegov sin Daniel, koji se oporavio prije nekoliko dana.

Sada je Paulo potpuno zdrav i nema više simptome virusa korona, pa će nastaviti posao u Milanu.

Podijeli ovo Share
16:41

Osim Studentskog doma na Bjelavama, Studentski centar u Nedžarićima novi je karantin za sve državljane koji doputuju iz inozemstva. Studenti su od jučer iseljevaju i to će trajati do petka. 

Dom u Nedžarićima pretvoren je u karantin jer se očekuje dolazak većeg broja državljana iz inozemstva, a Dom na Bjelavama jednostavno neće biti dovoljan da se smjeste svi koji će boraviti u Sarajevu.

Podijeli ovo Share
16:39

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je izvještaj policijskih agencija o aktivnostima poduzetim s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. 

Izvještaj možete pogledati OVDJE.

Podijeli ovo Share
16:36

Danas je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 35 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna iz Hercegovačko-neretvanskog kanton.

Sve zaražene osobe su iz Mostara, javili su iz Štaba civilne zaštite HNK.

Podijeli ovo Share
16:35

Nakon što je jučer obznanjeno da je u izolaciji Jurica Arapović, infektolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i član Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas nam je to isto potvrđeno i za doktora Nermina Avdića, direktora Zavoda za javno zdravstvo HNK i, također, člana Štaba.

Ljekari Arapović i Avdić bili su stalni učesnici pres-konferencija Kriznog štaba HNK, koje su se u Mostaru održavale svakog dana sa početkom u 13 sati.

No, danas je Krizni štab donio odluku kojom su, praktično, ukinute pres-konferencije, i to u trenutku kada je epidemiološko stanje, kako su naveli, usložnjeno. 

Podijeli ovo Share
14:34

U posljednja 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 je testirano 110 uzoraka od čega iz Hercegovačko-neretvanskog kantona 74.

Pozitivnih je u HNK ukupno sedam i to: pet iz Mostara, jedno iz Jablanice i jedno iz Čitluka, navedeno je u saopćenju Štaba civilne zaštite HNK.

U teškom stanju i na respiratoru je šest osoba, a 11 bolesnika je na potpornoj terapiji kisika.

Podijeli ovo Share
14:10

U Federaciji Bosne i Hercegovine od početka zaraze koronavirusom tesirano je 4.038 osoba. Od tog broja pozitivnim na virus Covid-19 bilo je 439 osoba - rekao je danas član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Naglasio je da je od ukupnog broja pacijenata u FBiH zaraženo nešto vise žena nego muškaraca, te da je u protekla 24 sata testirano 267 osoba i pronađena su 23 nova slučaja zaraze.

Također, naglasio je da je trenutno 59 hospitaliziranih osoba, od čega je pet teže oboljelih koji se nalaze na respiratorima.

OPŠIRNIJE >>>OVDJE.

Podijeli ovo Share
09:24

U RS-u još dvije osobe zaražene koronavirusom.

Banja Luka ima najviše registrovanih pozitivnih osoba na koronavirus u Republici Srpskoj (RS) i to trenutno 220, od ukupno 348 u tom bh. entitetu.

Kada je u pitanju starosna struktura, najviše osoba, njih 32 je dobi od 30 do 64, od 65 do 75 godina ima 29 zaraženih, a više od 75 godina imaju 23 osobe pozitivne na virus korona.

Podijeli ovo Share
09:23

U SAD-u 400.540 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. 

Širom svijeta od novog virusa korona oboljelo je više od 1,4 miliona osoba, tačnije 1.431.951, dok je od virusa preminulo 82.085 osoba.

Od ukupnog broja oboljelih u kritičnom stanju je pet posto, odnosno 47.899, pokazali su najnoviji podaci portala Worldofmeters.

Najviše oboljelih je u SAD, 400.540, gdje je preminulo 12.857 ljudi, dok je najviše preminulih osoba u Italiji 17.127.

U BiH su zaražene 764 osobe osoba, a 33 je preminulo.

Podijeli ovo Share
15:05

Austrija je najuspješnija zemlja u Evropi kada je riječ o borbi protiv koronavirusa - stopa novooboljelih opala je na samo 0,5 posto. Kako prenose austrijski mediji, tajna ovog uspjeha krije se u masovnom testiranju građana. 

Do danas je testirano više od 111.000, čime su pravovremeno locirana žarišta zaraze, poput zapadnog Tirola, koji je bio stavljen u karantin.

Vlada Austrije najavljuje da će naredne sedmice otvoriti radnje manje od 400 kvadratnih metara te vrtlarske i prodavnice s građevinskom opremom.

Od kupaca će se i dalje tražiti nošenje zaštitne opreme, a u prostorijama prodavnica moći će biti samo jedna osoba na 20 kvadratnih metara. 

Ostale prodavnice bit će otvorene 1. maja uz iste higijenske uvjete.

Podijeli ovo Share
14:49

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković telefonski je razgovarala s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušoluom. Detalje razgovora, koji su vrlo bitni za našu zemlju i borbu s pandemijom, saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
14:41

Švedska je objavila danas da je u toj zemlji od koronavirusa u protekla 24 sata umrlo više od 100 osoba, javili su zdravstveni zvaničnici.

Inače, u Švedskoj je dosad zaraženo 7.800 osoba, od toga je umrlo 487 osoba.

Podijeli ovo Share
14:40

Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona Goražde isporučeno je 1.000 testova za detekciju koronavirusa. Testove je dostavio Federalni štab civilne zaštite, a osigurala ih je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Direktorica Zavoda, epidemiolog Medina Bičo naglašava da ova ustanova sada raspolaže dovoljnom količinom testova, prenosi Fena.

- Epidemiološka situacija na području našeg kantona za sada je zadovoljavajuća. Do sada su testirane ukupno 183 osobe i od tog broja pet osoba je pozitivno na koronavirus.

Jučer smo na analizu poslali pet novih testova, od čega je jedan retestiranje prethodno pozitivne osobe. Svi su nalazi negativni. Nakon 48 sati, ponovo ćemo raditi nalaz i, ukoliko bude negativan, moći ćemo reći da imamo jednu osobu koja je izliječena od koronavirusa u BPK - pojasnila je Bičo.

Na području BPK u izolaciji je trenutno 51 osoba, dok je za 172 osobe prošao krizni period od 14 dana i te osobe su izašle iz izolacije, a više njih je i testirano.
 

Podijeli ovo Share
14:40

Prema podacima koje je prikupio britanski Istraživački centar za intenzivnu njegu (ICNARC), a proizlaze iz uzorka od 2.249 pacijenata s koronavirusom, pokazuju da je stopa smrtnosti kod onih kojih su primljeni na intenzivnu njegu s Vovidom-19 dostigla 50 posto, piše Yorkshire Evening Post.

Podaci za 690 pacijenata, za koje su poznati rezultati liječenja, pokazuju da ih je 346 ili 50,1 posto umrlo, dok su 344 pacijenta otpuštena iz bolnice. Ostalih 1.559 pacijenata i dalje su na intenzivnom liječenju. Za usporedbu, umrlo je samo 22,4 posto pacijenata koji su na intenzivnu njegu primljeni od 2017. do 2019. godine s virusnom upalom pluća koja nije povezana s koronavirusom.

Podijeli ovo Share
14:21

U Španiji su u posljednja 24 sata od posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule 734 osobe, ukupno 13.798, podaci su Ministarstva zdravstva objavljeni u utorak.
 

Podijeli ovo Share
14:08

U Hrvatskoj je jučer bilo 40 novooboljelih od koronavirusa, što je najmanje novih slučajeva u jednom danu od početka proljeća, a zabilježen je jedan smrtni slučaj i to prvi put osobe srednje životne dobi koja ranije nije bila bolesna. Broj zaraženih u ponedjeljak je porastao na 1222, a izliječeno je ukupno 130 osoba.
 

Podijeli ovo Share
12:38

U Prijedoru je zabilježen još jedan smrtni slučaj uzrokovan virusom COVID-19.

Preminuo je i drugi čovjek koji je zaražen korona virusom, a nalazio se u izolaciji u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u ovom gradu. 

Riječ je o ocu prvog zaraženog Prijedorčanina koji je takođe preminuo prije pet dana na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci.

Podijeli ovo Share
12:10

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici objavilo je nove zvanične podatke o zaraženima virusom COVID-19.

Epidemiološka slika za datum 7. april 2020. - do 12:00 sati izgleda ovako: U BiH je 778 zaraženih osoba, 30 osoba je preminulo od korona virusa - a testirano je 7.019 osoba. U cijeloj BiH pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 16.528 ljudi.

Pregled po entitetima izgleda ovako:

- U Republici Srpskoj je testirano 3.139 ljudi. Na korona virus je bilo pozitivno njih 346. Registrovano je 11 smrtnih slučajeva, dok se 6.940 osoba nalazi pod zdravstvenom prismotrom.

- U FBiH je na 3.749 urađenih testova potvrđeno 416 slučajeva zaraze. Do 12:00 sati prijavljeno je 19 smrtnih slučajeva. Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom je 8.270.

- U Distriktu Brčko je testirana 131 osoba, a 16 je potvrđenih pozitivnih na COVID-19. U ovom dijelu BiH nema niti jedan smrtni slučaj, a 1.318 osoba se nalazi pod nadzorom.

Podijeli ovo Share
11:43

U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije preminula je prva osoba oboljela od koronavirusa, što  je ujedno i 17. žrtva u Hrvatskoj.

Riječ je o muškarcu starom 91 godinu s Murtera, hroničnom bolesniku, koji je bio u kontaktu s oboljelom osobom.
 

Podijeli ovo Share
11:43

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo Abe) danas je proglasio u Tokiju i šest drugih dijelova zemlje višemjesečno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa.

- Proglašavam vanredno stanje dok se situacija u cijeloj zemlji ne promijeni, jer bi mogla bitno utjecati na živote ljudi i ekonomiju - rekao je Abe.

Pojasnio je da ova mjera nije u skladu sa strogim zastojima koji se primjenjuju u drugim zemljama svijeta, ali da istovremeno omogućava lokalnim guvernerima da nalažu ljude da ostanu unutra i da pozovu firme da se zatvore.

Podijeli ovo Share
10:56

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata 20 osoba prekršilo naredbu o obaveznoj socijalnoj distanci i obaveznom korištenju zaštitne maske, te je 20 osoba prekršilo zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS su im izdali prekršajne naloge, a protiv tri maloljetne osobe će biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog zabrane kretanja javnim prostorom mlađima od 18 godina, kazao je službenik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Podijeli ovo Share
10:51

Svih devet stanovnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje, koji su pozitivni na koronavirus, osjećaju se dobro, a u izolaciji se trenutno nalaze 143 osobe, potvrdio je načelnik tog Sead Čaušević.

''Možemo reći da je stanje pod kontrolom. Osoba koja se nalazi na liječenju u travničkoj bolnici je, također, dobro. Do sada je testirano 55 osoba, a rješenje o samoizolaciji prestalo je da važi za 201 osobu. Ovo je vrijeme kada se svi trebamo strpiti još otprilike dvije sedmice, kako bismo spriječili širenje zaraze'', naglasio je.

Podijeli ovo Share
10:51

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20 do pet časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 53 građana u Republici Srpskoj.

"Evidentirano je jedno lice koja je prekršilo izrečenu mjeru izolacije i kojem je uručen prekršajni nalog, kao i jedno krivično djelo protiv zdravlja ljudi", saopšteno je iz MUP-a RS.

Podijeli ovo Share
10:00

Noćas je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar na koronavirus testirano 99 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je javljeno iz Štaba civilne zaštite HNK broj pozitivnih dolaze iz Čitluk 7, Čapljina 9, Mostar 3 i Jablanica 1.

Podijeli ovo Share
08:05

Muškarac zaražen korona virusom preminuo je u Banjaluci, potvrđeno je jutros iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.

''Obavještavamo javnost i medije da je u protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo jedan pacijent, muškog pola kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa'', saopćeno je.

Podijeli ovo Share
23:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu (Johnson) da se bori i izdrži, te mu je poželio brz oporavak.

- Dragi prijatelju @BorisJohnson, želim ti brz oporavak! Izdrži i bori se! Mi, tvoji prijatelji, uz tebe smo! - napisao je Vučić na Twitteru. 

Premijer Velike Britanije prebačen je večeras na intenzivnu njegu, jer su mu se pogoršali simptomi zaraze korona virusom.

Podijeli ovo Share
23:31

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da zdravstveni sistemi Republike Srpske i Federacije BiH sarađuju u borbi protiv novog virusa, kao i da komunikacija i međusobna pomoć postoje koliko je to moguće.

Šeranić je rekao da se u Republici Srpskoj, gdje je prvi slučaj zaraze virusom korona registrovan 5. marta u Banjaluci, trenutno sedam osoba nalazi na respiratoru, te da su sve bolnice dobile jasna uputstva kako da obezbijede prostor da bi mogle preuzeti liječenje onih kojima zatrebaju respiratori.

On je naglasio da je suština u izravnjavanju epidemiološke krive i onemogućavanju velikog pritiska na bolnice u jednom trenutku, što radi i Srpska.

Kada je riječ o prvobitnoj namjeri Velike Britanije da formira kolektivni imunitet, ali kasnije, ipak, uvela restriktivnije mjere, Šeranić smatra da je koncept kolektivnog imuniteta bio hod po ivici.

“U suštini, svako procjenjuje svoj sistem, svoje građane i gleda kako na najbolji način može da odgovori na epidemiju. Taj kolektivni imunitet će nas dočekati već sa oktobrom i nekom narednom sezonom, i to je neminovno”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, i Britanija se okrenula restriktivnijim mjerama unutar zajednice, te je ostala samo Švedska koja se lomi između ova dva koncepta – kolektivnog imuniteta i restriktivnijih mjera.

“S aspekta načina širenja virusa, njegovih karakteristika, nas samih ovakvih kakvi smo, mislim da su restriktivne mjere sigurno mnogo bolji koncept i da treba da ih se držimo i zajedno sprovodimo”, naglasio je Šeranić.

Podijeli ovo Share
23:30

Dugogodišnji član Uprave kluba i potpredsjednik Skupštine FK Radnik, Đoko Mihajlović, preminuo je danas u 62. godini života od posljedica koronavirusa.

Mihajlović je preminuo u Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka, a ovu informaciju potvrdio je i premijerligaš iz Bijeljine na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

- Obavještavamo sportsku javnost i navijače FK Radnik, da nas je potpredsjednik Skupštine kluba i dugogodišnji član uprave Đoko Mihajlović napustio. Na ovaj način Fudbalski klub Radnik Bijeljina šalje najdublje saučešće svojoj porodici - navodi se u kratkom saopćenju na Facebook stranici FK Radnik.

Mihajlović je drugi fudbalski radnik s područja Bijeljine koji je preminuo danas od posljedica koronavirusa.

Ranije danas borbu protiv virusa COVID-19 izgubio je i Petar Triković, dugogodišnji član Upravnog odbora Fudbalskog kluba Zvijezda.

Podijeli ovo Share
23:29

Đahid Muratbegović, direktor tvornice “Igman” iz Konjica i predsjednik FK "Igman", oporavio se od koronavirusa, prenosi Avaz.

Kako je potvrdio, on je u petak otpušten iz bolnice u Mostaru nakon što je poslije testiranja utvrđeno da je negativan na Covid-19.

“Kod kuće sam, osjećam se dobro, oporavio sam se. Ponovo sam testiran u petak i nalaz je bio negativan. Sada sam kod kuće, odmaram se. Nemam više nikakvih problema", rekao je Muratbegović.

Podijeli ovo Share
23:27

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pojasnio je danas da privredni subjekti koji nisu redovno plaćali svoje obaveze do 29. februara neće imati pravo na subvencije predviđene zbog panedemije koronavirusa Covid-19.

Govoreći o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, kazao je da ukoliko brzo taj zakon bude usvojen u Federalnom parlamentu, on će biti garancija da se ne trebaju otpuštati radnici.

- Zakon će biti već večeras upućen u parlamentarnu proceduru. On se ne može razmatrati odvojeno od rebalansa budžeta jer je on dio rebalansa, a sutra navečer će i taj dokument biti pripremljen - najavio je Novalić.

Budući da se ipak očekuje povećan broj prijave građana na biroe za zapošljavanje, Novalić je kazao da su biroi projektirani tako da mogu odgovoriti ovoj situaciji, ali ukoliko bude potrebno Vlada FBiH će iz Stabilizacijskog fonda osigurati sredstva za biroe kako bi servisirali povećan broj prijavljenih.

Kada su u pitanju krediti građana, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je sasvim sigurno da ih neće vraćati oni koji izgube posao.

Pojasnio je da će Vlada FBiH izmiriti obaveze poslodavaca za minimalnu platu za sve u FBiH ravnopravno, a poslodavac može isplaćivati i veće plate zaposlenicima, ali ukoliko one budu veće od minimalne plate, što se priželjkuje, na razliku plate poslodavci će morati platiti obaveze.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom kopiranju mjera koje poduzimaju zemlje regiona, Novalić je kazao da se poduzimanje mjera redovno prati, ali ukoliko bi ih kopirali onda bi bili iza njih jer je, primjera radi, samo Slovenija usvojila ovakav zakon, a u FBiH je namjera da se to učini do kraja sedmice.

Podijeli ovo Share
23:24

Ponedeljak, 6. april, je najgori dan od početka pandemije korona virusa u Francuskoj jer su preminula 833 pacijenta, što je najveći broj mrtvih u jednom danu u toj zemlji, objavili su francuski mediji.

U Francuskoj je do sada preminulo ukupno 8.911 ljudi, a ima 98.010 zaraženih korona virusom.

Podijeli ovo Share
23:24

Konačno i dobre vijesti iz naše zemlje, tačnije iz Hercegovine, gdje tijekom dana nije zabilježen niti jedan novi slučaj koronavirusa.

"Tokom dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirana su 52 uzorka i svi su negativni", potvrdio je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjetimo da se u SKB Mostar testiraju uzorci na koronavirus za cijelu Hercegovinu, odnos Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton.

U bolnici u Mostaru od proglašenja pandemije od koronavirusa je do sada umrlo sedam osoba, od kojih su četiri osobe iz HNK i tri iz ZHK.

Podijeli ovo Share
23:20

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da države koje planiraju da prekinu svoje mjere izolacije stanovništva, treba da to rade postepeno, u fazama, da ne ukidaju sve restrikcije istovremeno.

Podijeli ovo Share
23:20

redsjedništvo Bosne i Hercegovine saglasilo se da u naredna 24 sata na svim graničnim prijelazima bude uspostavljen karantinski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inostranstva, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podijeli ovo Share
23:13

Danska će 15. aprila ponovno otvoriti dječje vrtiće i škole za djecu od 1. do 5. razreda ako broj smrtnih slučajeva i zaraze od novog koronavirusa ostane stabilan, a norveška vlada je u ponedjeljak objavila da je širenje covida-19 stavila pod nadzor, prenose agencije.

- To će vjerovatno donekle biti kao hod po žici. Ako ćemo stati duž puta mogli bi pasti a moglo bi poći krivo i ako idemo prebrzo. Stoga moramo poduzimati jedan po jedan oprezan korak - rekla je u ponedjeljak danska premijerka Mete Frederiksen (Mette) na konferenciji za medije.

Ona je pozvala Dance da se pridržavaju vladinih smjernica o socijalnom distanciranju i higijeni.

Danska je jedna od prvih europskih zemalja koja je uvela mjere za ograničavanje fizičkih kontakata među građanima a do sada je zabilježila 187 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Norveška vlada stavila je pod nadzor širenje Covida-19, objavio je u ponedjeljak ministar zdravlja te zemlje Bent Hole no napomenuo je da je prerano za ukidanje mjera za suzbijanje pandemije, prenosi Index. 

Posljednji podaci pokazuju da u Norveškoj svaka zaražena osoba virus vjerojatno prosječno prenosi na 0,7 drugih, a prije uvođenja mjera za ograničenje kretanja i kontakata taj je broj bio 2,5.

To znači da je epidemija koronavirusa stavljena pod nadzor - rekao je Hole. 

Norveška je do sada zabilježila 5755 slučajeva Covida-19 a 59 je osoba umrlo od te bolesti koju izaziva novi koronavirus.

 

Podijeli ovo Share
23:08

Evo jedne i sportske vijesti vezane za koronu. 

Borba za titulu prvaka u lakoj kategoriji između Habiba (Khabib) i Tonija Fergusona (Tonyja) otkazana je po peti put. Više o ovome saznajte OVDJE.
 

Podijeli ovo Share
23:05

Dom zdravlja Kantona Sarajevo saopćio je večeras da su u vezi sa smrću Sejfudina Gogića iz Briješća urađeni svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima.

- Sejfudinu Gogiću ustanovljeno je febrilno stanje, nakon čega su urađeni laboratorijski nalazi i RTG pluća, te na osnovu navedene anamneze, propisana je odgovarajuća terapija. Gogić je prema algoritmu testiran na COVID-19, pri čemu je bio rezultat pozitivan - navodi se u saopćenju ove ustanove.

Dodaje se dalje da je u toku intervencije Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS pacijent, nažalost, preminuo.

Za drugi nesretni slučaj u kojem je preminuo dr. Šefik Pašagić, menadžment JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kako se navodi u saopćenju, uvidom u medicinsku dokumentaciju ustanovio je da se pacijent javio 31. marta, potom 1. aprila, "nakon čega je upućen na dalju kliničku obradu uz poštovanje algoritma u vezi s postupajućom situacijom". 

- Ovim putem menadžment JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo porodicama preminulih izražava iskreno saučešće - navodi se u saopćenju JU Dom zdravlja KS.

Podijeli ovo Share
22:52

Desetak mjeseci najbolji naš košarkaš Jusuf Nurkić klonio se medijskih istupa, koncentrišući se isključivo na rehabilitaciju, odnosno oporavak i povratak na teren nakon teškog prijeloma noge u martu 2019. 

No, ekskluzivno za "Dnevni avaz" javio se iz američkog Oregona. Kao i svi, i naša zvijezda u NBA ligi pažljivo prati razvoj situacije s novonastalom situacijom širom planete, posebno u domovini.

- Pozdravljam sve u BiH, želim da i ovu krizu što prije prebrodimo i nastavimo s normalnim životom - kaže startni centar Portland trejl blejzersa.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE.

Podijeli ovo Share
22:48

Do sada je u SAD zabilježeno 10.335 smrtnih slučajeva od koronavirusa, i čak 347.003 zaraženih.

Inače, Amerika je ušla u "sedmicu vrhunca smrti" od koronavirusa, dok se u saopćenju glavnog inspektora ministarstva zdravstva navodi da se bolnice bore da održe i prošire kapacitete za zaražene pacijente.

- To će biti vrhunac hospitalizacija i, nažalost, sedmica vrhunca smrti - izjavio je danas za ABC admiral Bret Giroir, ljekar i član radne grupe Bijele kuće za koronavirus.

Podijeli ovo Share
22:47

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) na području FBiH, u Sarajevu je danas održana 14. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Na današnjoj sjednici FŠCZ naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu 150.000 testova na korona virus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000 kom.), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000 kom.) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000 kom.).

Drugom naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona.

FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji ulaze u BiH na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani,

Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Naređeno je provođenje obaveznog zdravstvenog pregleda lica iz ove naredbe koje Federalni sanitarni inspektor upućuje u šatorski prostor za privremeni boravak do zdravstvenog radnika koji nakon obavljenog pregleda lica/putnika predlaže mjere iz svoje nadležnosti (zdravstveni nadzor, izolacija, karantin). Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih prostora na navedenim graničnim prelazima.

Podijeli ovo Share
21:26

Britanski premijer Boris Johnson ostaje u bolnici, ali je "vedra duha" i nastavlja voditi vladu, izjavio je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Johnson se nalazi na pretragama u bolnici St. Tomas nakon što mu deset dana ne popuštaju simptomi koronavirusa.

Njegov glasnogovornik ranije je u ponedjeljak opovrgao da premijer dobiva terapiju kisikom, ali nije želio odgovoriti na pitanje ima li upalu pluća. Ministar vanjskih poslova Raab danas je vodio sjednicu vlade umjesto njega, ali je priznao da s premijerom nije osobno razgovarao od subote. 

Iako i vlada i Johnson tvrde da se radi o rutinskim testovima, detalja o njegovom stanju je malo. Nije niti jasno kako namjerava voditi vladu iz bolnice.  

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti ispitana razina kisika te funkcija pluća, jetre i bubrega.  

Podijeli ovo Share
21:00

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić objavio je da je od posljedica zaraze koronavirusom u Sarajevu preminuo muškarac čija je smrt zataškana.

"U petak, 3. aprila, od posljedica zaraze koronavirusom u porodičnoj kući preminuo je Sejfudin Gogić (63), u naselje Briješće, u sarajevskoj opštini Novi Grad. Nažalost, ovu vijest nigdje niste mogli ni čuti ni pročitati jer ih sakrivaju", napisao je Mašić na svom Facebook profilu.

Tvrdi da je ovaj slučaj, poslije Ilidže i Vogošće gdje su nedužne žene preminule u svojim domovima, dokaz da se ljudi ne testiraju dovoljno.

"Ovo je još jedan dokaz da ljudi u Kantonu Sarajevo umiru po kućama jer ih ne testiraju i ne zbrinjavaju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje bi trebali biti smješteni svi građani koji imaju teže simptome koronavirusa", napisao je Mašić.

Dodao je da će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zvanično pitati hoće li i ko konačno odgovarati za ove katastrofalne propuste i nemar.

Podijeli ovo Share
20:58

Kod još sedam osoba u Tuzlanskom kantonu potvrđena je zaraza korona virusom.

Do sada je u ovom kantonu testirano 950 osoba.

75 ih je pozitivno na korona virus. U Tuzli je hospoizalizirano 23 ljudi.

Jedna osoba je preminula.
 

Podijeli ovo Share
20:55

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je testirano još 38 uzoraka na prisustvo koronavirusa, ali su svi rezultati negativni.

Riječ je o uzorcima iz Sarajeva, Žepča, Visokog, Travnika i Kaknja.

Danas su u Sarajevu zabilježena svega tri pozitivna uzorka, i to u Novom Gradu.

Podijeli ovo Share
20:03

Zdravstveni i sigurnosni sistem na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dobro funkcionira, a situacija vezana za epidemiju virusa SARS-CoV-2 je pod kontrolom, ocijenjeno je na sastanku direktora zdravstvenih ustanova i članova Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Podijeli ovo Share
20:03

Entitet Republika Srpska proglasila je vanredno stanje dok je u FBiH i na nivou Bosne i Hercegvoine stanje prirodne nesreće. Ustavom BiH koji je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, nije tretirano proglašenje vanrednog stanja, a prema riječima prof. Lade Sadiković sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, vanredno stanje na nivou države BiH može proglasiti samo visoki predstavnik.

Podijeli ovo Share
20:03

Iako je Gradska uprava Sarajeva pripremila niz projekata kojima će obilježiti i proslaviti Dan Sarajeva, aktivnosti će biti odgođene za neka bolja vremena, a gradonačelnik Abdulah Skaka rekao je kako će za građane biti organizovana dobra zabava. Govoreći o tome zbog čega ga nije bilo tokom prvih dana, kazao je kako je smatrao da to nije vrijeme za promociju.

Podijeli ovo Share
20:03

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u obraćanju javnosti rekao je da se očekuje rast oboljelih od korona virusa, međutim istakao je da ljudima mora biti jasno da mjere koje su donesene daju rezultate u borbi protiv širenja pandemije.

Podijeli ovo Share
20:02

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine pohvalio je pohvalio je penzionere i starije osobe od 65 godina, koji se mogu kretati u periodu od 08:00 do 12:00 sati, na ažurnosti i na poštivanju svih mjera koje je donio Federalni štab Civilne zaštite.

Pohvalio je i sve one koji se nisu kretali u tom periodu - kako se ne bi izložili riziku.

Podijeli ovo Share
20:02

 Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i tokom današnjeg dana nastavili su aktivnosti na provjeri poštivanja mjera izolacije izrečenih od strane nadležnih inspekcijskih organa.

Podijeli ovo Share
20:02

U SAD-u danas umrla 1.151 osoba, više zaraženih od Italije i Španije zajedno

Podijeli ovo Share
19:45

Iako je Gradska uprava Sarajeva pripremila niz projekata kojima će obilježiti i proslaviti Dan Sarajeva, aktivnosti će biti odgođene za neka bolja vremena, a gradonačelnik Abdulah Skaka rekao je kako će za građane biti organizovana dobra zabava. Govoreći o tome zbog čega ga nije bilo tokom prvih dana, kazao je kako je smatrao da to nije vrijeme za promociju.

Podijeli ovo Share
19:44

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini dosad je prijavljeno više od 670 slučajeva zaraze korona virusom.

Podijeli ovo Share
19:43

Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koju je danas donijela predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, objavljena je u Službenom glasniku RS. Samim tim ona i stupa na snagu.

Ovom Uredbom najstrožije se zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti, dezinformacija kojima bi se izazvala panika ili narušio javni red ili mir.

Pod posebnom lupom naći će se mediji, društvene mreže, drugi vidovi komunikacije.

Kazne su od 1.000 do 9.000 KM.

Podijeli ovo Share
19:34

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da je donesena još jedna mjera koja će omogućiti građanima rad na njihovim poljoprivrednim imanjima, odnosno na proizvodnji dobara.

- Danas je donesena još jedna mjera koja se odnosi na poljoprivredne proizvođače. Omogućit će se nesmetan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru na kojem gazduju – kazao je Solak.

On je zahvalio građanima na njihovom odnosu prema mjeri kretanja penzionera od 08.00 do 12.00 sati.

- Penzioneri su podigli mirovine, otišli su u nabavku lijekova. Nadamo se da će se i naredna četiri dana to uspješno raditi – kazao je.

Naglasio je da mjere koje su na snazi građani poštuju.

- Odnos prema mjerama zavisi od nas. Rezultati su dobri i moramo poštovati sve što je naloženo – kazao je Solak.

Poručio je da se postavljaju prinudni izolacijski punktovi na granicama, a cijeli proces bi trebao biti funkcionalan za 48 sati.

Podijeli ovo Share
16:37

Prema najnovijim podacima Porezne uprave Federacije BiH, u drugoj polovini marta bez posla su ostale 13.842 osobe!

To su podaci za period od 16. marta, od kada je proglašeno stanje prirodne nesreće, pa do početka aprila. Prema službenim evidencijama iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 3. april iznosio je 520.641 i, u odnosu na 16. mart, smanjen je za 13.842 zaposlena. 

Podijeli ovo Share
15:54

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH na području Bosne i Hercegovine registrirano je do 13 sati danas, 688 potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa, 6.324 je testiranih, 18.162 osoba je pod trenutnim nadzorom, a 27 je smrtnih slučajeva.

Od ukupnog broja u BiH, u Republici Srpskoj je 304 oboljelih, 2.923 je testiranih, 7.794 osoba je pod trenutnim nadzorom, a 9 je smrtnih slučajeva.

U FBiH je 371 osoba oboljela od koronavirusa, 3.284 je testiranih, 9.058 osoba je pod trenutnim nadzorom, a 18 je smrtnih slučajeva.

U Brčko Distriktu evidentirano je 13  potvrđeni slučajeva oboljelih od koronavirus, 117 je testiranih, a 1.310 osoba je pod trenutnim nadzorom.

- Ministarstvo svakodnevno ažurira podatke, te objavljuje relevantne informacije koje se tiču COVID-19, te se moguće informisati putem naše web stranice na www.mcp.gov.ba - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Podijeli ovo Share
14:35

Stariji muškarac iz Bijeljine koji je bio pozitivan na COVID-19 koji je sedam dana bio hospitalizovan u bolnici Sveti Vračevi preminuuo je danas.
 

Podijeli ovo Share
13:42

U Bihaću je zabilježen smrtni slučaj osobe zaražene korona virusom, potvrđeno je danas na pres-konferenciji Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona.
 

Podijeli ovo Share
12:57

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 150.000 testova iz Južne Koreje koje je kupila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

-Kao što smo i obećali, pored početnih 20.000 kupili smo i dopremili u Bosnu i Hercegovinu dodatnih 150.000 testova, koji će biti isporučeni zdravstvenim ustanovama širom Federacije - izjavio je Novalić.

Podijeli ovo Share
12:28

U Čapljini je preminuo muškarac koji je bio jedini zaraženi koronavirusom u ovom hercegovačkom gradu.

Podijeli ovo Share
10:01

Britanski premijer Johnson u bolnici zbog jakih simptoma Covida-19

Podijeli ovo Share
08:56

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, rekao je danas da su u protekla 24 sata dvije osobe preminule od posljedica zaraze korona virusom u ovom bh. entitetu. Dodao je da je zabilježeno 35 uspješnih oporavaka nakon što je utvrđeno postojanje ovog virusa.

Podijeli ovo Share
07:57

Kineske vlasti su saopštile da su utvrdile 39 novih slučajeva zaraženih virusom korona, od kojih je 38 vezano za osobe koje su doputovale iz inozemstva.
 

Podijeli ovo Share
22:33

U Francuskoj zabilježeno manje smrtnih slučajeva nego jučer.

OPŠIRNIJE>>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
22:22

Starija ženska pacijentica zaražena covidom-19 s područja Širokog Brijega, preminula je u nedjelju u mostarskoj bolnici, potvrdio je Stožer civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ).

Riječ je o 80-godišnoj ženi iz Jara kod Širokog Brijega koja je nakon zdravstvenih poteškoća i visoke temperature odvezena u četvrtak u bolnicu u Mostaru gdje je u nedjelju preminula.

Podijeli ovo Share
16:26

Tri nova smrtna slučaja od virusa korona zabilježena su danas u Hrvatskoj, te je broj preminulih porastao na 15, izjavio je danas ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je na konferenciji za novinare rekao da su preminule po jedna osoba u Osijeku, Zadru i Dubrovniku i da su sve imale više od 80 godina.

Evidentirano je i 56 novih slučajeva, pa je broj ukupno zaraženih dostigao 1.182, prenose hrvatski mediji.

Podijeli ovo Share
16:25

Rimska bolnica prvi put otpustila više nego što je primila zaraženih Covidom-19. OPŠIRNIJE >>>OVDJE.

Podijeli ovo Share
16:24

Stopa širenja koronavirusa i dalje se usporava u Španiji, zemlji koja je druga na svijetu po broj zaraženih poslije Sjedinjenih Američkih Država.

Španija je do nedjelje popodne zabilježila 6.023 potvrđena slučaja zaraze, a ukupno ima oko 131 hiljadu. To je manje od 7.026 slučajeva zaraze u prethodnom periodu od 24 sata, što potvrđuje tendenciju pada u poređenju s prošlom sedmicom.

Broj smrtnih slučajeva također je pao na 674, što znači da je ukupan broj umrlih od koronavirusa 12.418. 

Podijeli ovo Share
15:36

Ukupno 12 novih slučajeva u TK.

Podijeli ovo Share
15:35

Pet novozaraženih u Livnu

Podijeli ovo Share
12:03

30 testiranih na SKB Mostar, dva pozitivna slučaja.

Podijeli ovo Share
12:02

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su 52 uzorka na korona virus, tri iz Sarajeva su pozitivna.

Podijeli ovo Share
12:02

U Republici Srpskoj potvrđena su još tri slučaja korona virusa, svi iz Banjaluke. 

Podijeli ovo Share
09:51

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS insistira na mjerama zabrane kretanja

Podijeli ovo Share
09:50

Na Kosovu je potvrđeno još pet novih pacijenta oboljelih od COVID-19, čime se broj oboljelih povećao na 140.

Podijeli ovo Share
09:49

Sinoć je na KCUS-u izvršeno testiranje 90 uzoraka na korona virus, od kojih su pozitivna dva. Ukupan broj zaraženih u BiH sada je 626.

Testirani su uzorci iz Sarajeva, Zenice, Kiseljaka, Travnika, Goražda, Maglaja, Vareša i Vogošće, rečeno je.

Podijeli ovo Share
09:49

Danas se održava hitna sjednica Vlade FBiH

Podijeli ovo Share
22:59

Broj umrlih od posljedica koronavirusa u Francuskoj u posljednja 24 sata povećan je za 1.053, tako da je ukupan broj preminulih sada 7.560.

Podijeli ovo Share
22:59

 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra, s početkom u 9 sati, održat će hitnu sjednicu, na kojoj će preispitati ranije donesene odluke o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti – kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Podijeli ovo Share
22:58

Iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćili su kako je jedna osoba potvrđena na korona virus.

Podijeli ovo Share
22:58

U svijetu više od 60.000 mrtvih, 1,17 miliona pozitivno na Covid-19. Prilog pogledajte

Podijeli ovo Share
22:58

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj šestoj sjednici donijela Zaključak koji se odnosi na određivanje mjere prinudne izolacije za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije, za period za koji je ta mjera određena ili produžena.

Podijeli ovo Share
22:58

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović za N1 potvrdila je večeras da je šest osoba pozitivno na korona virus.

Podijeli ovo Share
22:57

 U Italiji danas umrla 681 osoba, smanjen broj ljudi na intenzivnoj njezi.

Podijeli ovo Share
19:49

Čerkez: Prevelik broj ljudi na izletištima, tražit ću pojačane kontrole policije

Podijeli ovo Share
19:49

Sutra stiže avion iz Štokholma sa 54 državljana BiH

Podijeli ovo Share
19:49

"U UKC RS su spašeni već mnogi životi; slobodnih respiratora imamo bar 40"

Podijeli ovo Share
16:23

U Kantonu 10 zabilježen je prvi slučaj infekcije virusom SARS-CoV-2.

Podijeli ovo Share
13:53

U Hercegbosanskoj županiji zabilježen je prvi slučaj infekcije virusom SARS-CoV-2. Radi se o pripadniku Oružanih snaga BiH, koji je zbog pogoršanja stanja protekle noći hospitaliziran u "covid-bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. OPŠIRNIJE >> OVDJE.

Podijeli ovo Share
10:50

Sedam novih slučajeva covid-19 u Mostaru, po jedan u Konjicu i Čitluku (detaljnije čitajte OVDJE)

Podijeli ovo Share
09:37

Na KCUS-u su testirana 32 uzorka na koronavirus, svi su negativni, potvrdila je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović..

Podijeli ovo Share
08:55

Još jedan pacijent preminuo od koronavirusa na UKC RS.

OPŠIRNIJE >>>OVDJE.

Podijeli ovo Share
08:46

Virusom korona u svijetu je zaraženo ukupno 1.099.080 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 59.179.

Istovremeno je izliječeno njih 228.938.

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva prema broju zaraženih sa 277.467 oboljelih, odmah iza SAD je Italija, koja se smatra evropskim žarištem sa 119.827 zaraženih. Treća je Španija sa 119.199 oboljelih i 11.198 umrlih.

U Sjedinjenim Državama umrlo je 7.402 osoba, dok Italija bilježi cifru od 14.681 smrtnih slučajeva.

Njemačka je zauzela četvrtu poziciju ove liste sa 91.159 oboljelih i 1.275 mrtvih.  Francuska je u posljednja 24 sata zabilježila alarmantan rast broja umrlih. U toj zemlji je oboljelo 64.338, a umrlo 6.507 ljudi. 

Podijeli ovo Share
08:43

Jučer je u Hrvatskoj otkriveno 68 novih slučajeva, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 1079.

Epidemija je uzela i osmu žrtvu. Preminula je 86-godišnja pacijentica u KB Dubravi. Četvero je oboljelih više na respiratoru, a još četvero je ozdravilo, sada ih je 92.

Podijeli ovo Share
08:41

Kina danas oplakuje hiljade "mučenika" koji su podlegli posljedicama koronavirusa, spuštanjem zastave na pola koplja diljem zemlje i privremenim prekidom svih oblika zabave.

Dan žalosti poklopio se s početkom godišnjeg blagdana Qingming, poznatog i kao Dan predaka kada milioni Kineza odaju počast umrlim članovima svojih porodica.

U 10 sati po lokalnom vremenu zemlja je trominutnom šutnjom odala počast svima koji su podlegli posljedicama koronavirusa, a među njima su i liječnici i medicinske sestre. Automobili, vlakovi i brodovi oglasili su se sirenama. 

Podijeli ovo Share
18:06

FBiH: Penzionerima omogućen odlazak po penziju, djeca mogu s roditeljima u auto

Opširnije >>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
17:45

Federalni štab civilne zaštite danas nije usvojio naredbu o uvođenju potpunog karantina na području Federacije BiH.

Podijeli ovo Share
15:30

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj usvojio je danas zaključak o zabrani kretanja građana tog bh. entiteta izvan mjesta prebivališta, tokom vikenda, a s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Zabrana se odnosi na period od subote, u 12 sati, do nedjelje u 18 sati.

Podijeli ovo Share
15:15

- Nažalost, za posljednjih 24 sata preminulo je osam osoba od koronavirusa, čime se ukupan broj žrtava popeo na 39 - rekla je premijerka Brnabić na aerodromu u Batajnici dočekujući pomoć iz Rusije.
 

Podijeli ovo Share
15:14

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata usljed zaraze koronavirusom umrla jedna osoba, a od 898 testiranih, njih 68 je bilo pozitivno, rečeno je iz Kriznog stožera civilne zaštite Hrvatske.

Podijeli ovo Share
15:13

Još sedam osoba zaraženo je koronavirusom na području Brčko distrikta

Podijeli ovo Share
13:16

Nakon 14 dana Angela Merkel izlazi iz karantina

Podijeli ovo Share
09:06

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći su testirana 33 uzorka zaposlenih na KCUS-u od čega je pozitivan jedan administrativni radnik. Potom je testirano još 66 uzoraka iz Sarajeva, Tešnja, Zavidovića, Vogošće, Ilidže, Goražda i Kaknja. Od toga dva su uzorka pozitivna i to iz Sarajeva (Novi Grad) te Tešnja, gdje je riječ o 53-godišnjem muškarcu, suprugu žene koja je ranije smještena u izolatorij.

Podijeli ovo Share
09:05

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić jutros je potvrdio da su u zadnja 24 sata testirana su 343 uzorka i bilo je sedam pozitivnih osoba na korona virus. Radi se o tri žene i četiri muškarca.

Podijeli ovo Share
08:48

Od 143 osobe koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao u četvrtak, 21 je bila pozitivna na koronavirus, što znači da je u toj zemlji od 17. ožujka kada je potvrđen prvi slučaj, potvrđeno 144 slučajeva infekcije.

Podijeli ovo Share
23:24

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu završeno je testiranje 23 uzorka koji su upućeni juče iz Bosansko-podrinjskog kantona. Svi su negativni, potvrdila je za N1 Edita Velić komadantica Kriznog štaba BPK.
 

Podijeli ovo Share
20:32

Više od milion ljudi zaraženo je korona virusom u svijetu.

Prema podacima portala “Worldometer“, broj preminulih od korona virusa u svijetu trenutno iznosi 50.239, dok je broj zaraženih 1,000,168.

Italija ima 13.915 smrtnih slučajeva, a slijede je Španija sa 10.003 preminulih, SAD sa 5.334, te Francuska sa 4.032.

Kina, u kojoj se pojavio korona virus se nalazi na 5. mjestu sa 3.318 smrtnih slučajeva.

I u Iranu, Velikoj Britaniji, Holandiji i Belgiji je zabilježen veliki broj preminulih.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u najmanje 200 država i teritorija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Podijeli ovo Share
19:00

Pet bh. studenata u Češkoj Republici pozitivno na COVID-19

Podijeli ovo Share
18:18

U Italiji je u posljednjih 24 sata umrlo 760 ljudi.
 

Podijeli ovo Share
18:11

Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještava da je danas, u poslijepodnevnim satima, preminuo jedan pacijent na Infektološkom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Podijeli ovo Share
15:56

U Hrvatskoj 48 novih slučajeva koronavirusa, 1011 ukupno zaraženih

Podijeli ovo Share
15:48

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas, u 15.00 sati, da su u posljednja 24 sata preminule još tri osobe od korona virusa, pa se ukupan broj umrlih popeo na 31.

"Od početka epidemije u našoj zemlji je kod 1.171 osobe potrđeno prisustrvo korona virusa", rekla je Tepavčević za Radio televiziju Srbije.

U prethodnom izvješaju, od jučer, navedeno je da je ukuopno bilo 28 smrtnih ishoda.

Podijeli ovo Share
15:19

Na području Hercegovačko-neretvanske županije do sada je evidentirano ukupno 70 slučajeva covida-19, a posljednjih dana u fokusu je klaster Međugorje gdje se broj oboljelih popeo na 21.
 

Podijeli ovo Share
15:18

Iz Vijeća naroda Republike Srpske stigla je saglasnost za uvođenjem vanrednog stanja u ovom bh. entitetu zbog pandemije korona virusa.

Saglasnost je upućena i u Službeni glasnik, što znači da vanredno stanje u Republici Srpskoj stupa na snagu u petak, 3. april 2020. godine.

Klubovi delegata u Vijeću naroda RS su razmatrali akte o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o proglašenju vanrednog stanja za RS, i Odluku o proglašenju vanrednog stanja - te je ustanovljen da nema kršenja vitalnog nacionalnog interesa niti jednog naroda u RS.

Podijeli ovo Share
13:47

Nova dva slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su danas u Bosni i Hercegovini. Jedan slučaj je u Sarajevu (Novi Grad), a jedan u Brčko distriktu.

Ovu informaciju potvrdila je za "Dnevni avaz" generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ona nam je rekla da je ukupno testirano 46 uzoraka, a da su dva pozitivna.

Podijeli ovo Share
13:17

Na pres konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite premijer Mario Nenadić rekao je da Zavod za javno zdravstvo testirano KS 391 osobu, a u posljednja 24 sata obavljeno je testiranja 70.

- U samoizolaciji je 1.700 osoba, a za isto toliko je istekla samoizolacija. Što se tiče podataka MUP-a KS, ukupno je 390 osoba kršilo izolaciju, a u posljednja 24 sata njih 50, i to je nezadovoljavajuće stanje. Također, 75 osoba je prijavljeno na biro za zapošljavanje u posljednja 24 sata - rekao je Nenadić.

Vlada KS je razmatrala i dva prijedloga kako pomoći građanima dok traje pandemija, a razgovarali su i o nabavci medicinske opreme.

- Oprema stiže za sedam dana, a početkom iduće sedmice stiže i jedan kontigent. Tu pomoć realiziramo preko UNDP-a. Što se tiče respiratora, u narednih 14 dana ćemo dobiti još jedan kontigent respiratora - rekao je Nenadić.

Kako je dodao, imaju solikdnu količini respiratora u Kantonu i više ne brinu o broju.

- Smatram da je jako važno, a o tome je Vlada kroz Kolegij raspravljala, pitanje zaštite građana KS oni koji su zbog posljedice koronavirusa pred otkazima. Vlada KS je pripremila i prirema set krakoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera. Trenutne se aktivnosti provode na nadležnim institucijama, poslocdavcima i udruženjima. Vlada je pripremila kratkoročnu mjeru koja ima cilj sprečavanje otpuštanje radnika dok traje vanredna situacija - rekao je Nenadić.

Podijeli ovo Share
12:19

Prema pisanju španskih medija, u posljednja 24 sata je preminulo 950 ljudi u toj zemlji.

To je dosad najveći broj žrtava u 24 sata u Španiji.

U Španiji je tako preminulo ukupno 10.003 ljudi od početka epidemije koronavirusa.

Podijeli ovo Share
11:28

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, i rezidentna koordinatorica UNDP-a u BiH, Steliana Nedera, uručit će danas 2.000 medicinskih štitnika za lice (vizira) premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću i predsjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aidi Pilav.

Nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Ukupno 15.000 vizira će do kraja sedmice biti dostavljeno svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovini, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.

Vizire proizvodi bh. firma iz Goražda, a ovime je Evropska unija podržala i lokalnu proizvodnju.

U toku dana, biti će završena i isporuka 7.500 testova na koronavirus u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, u saradnji sa provedbenim partnerom, UNDP BiH. Ova pomoć je dio prvog paketa podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe u BiH u borbi protiv koronavirusa u vrijednosti od 2 miliona eura.

Ukupno 7 miliona eura je planirano za ovu podršku, koja uključuje i nabavku 80 respiratora. Isporuka prvih respiratora se očekuje u prvoj polovini aprila 2020. godine, navedeno je u saopćenju Odjela za komunikacije EU u BiH.

Podijeli ovo Share
11:27

Dr Anthony Fauci, vodeći stručnjak i član predsjedničkog tima za borbu protiv koronavirusa, dobio je prijetnje smrću te mu je dodijeljena stalna zaštita.

Na nedavnoj konferenciji za medije, na pitanje novinara o sigurnosti virologa koji su dio predsjedničkog tima, Donald Trump je u svom stilu rekao kako oni ne trebaju zaštitu jer ih svi vole.

Dr Fauci je najviše zaslužan zašto su se restriktivne mjere nastavile, nakon što je u svom izlaganju prikazao kako bi moglo umjerije između 100 i 200 hiljada Amerikanaca.

Nakon ovog izlaganja i donošenja oštrijih mjera zbog rapidnog širenja koronavirusa, Fauci se našao na udaru desničara.

Sada mu je dodijeljena 24satna zaštita, kao i zaštita njegove kuće u porodice.

Podijeli ovo Share
10:53

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđeno je sedam novih slučajeva koronavirusa, rečeno je iz Kriznog štaba HNK.

Saznajte i iz kojih gradova su zaraženi ------->>>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
10:51

U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, s područja Unsko-sanskog kantona, jučer je poslano 34 uzorka za testiranje na koronavirus.

"Rezultate testova smo dobili oko jedan iza ponoći i pokazali su osam pozitivnih i 26 negativnih na koronavirus", potvrdila je ministrica zdravstva USK dr Nermina Ćemalović.

Riječ je o šest osoba iz Cazina, jednoj osobi iz Bihaća i jednoj iz Bosanske Krupe.

Podijeli ovo Share
09:07

Prema podacima Worldmetersa, koronavirusom je u svijetu zaraženo ukupno 936.045 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 47.245.

Istovremeno je izliječeno 194.576.

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva po broju zaraženih sa 215.300 oboljelih, odmah iza SAD je Italija, koja se smatra evropskim žarištem sa 110.574 zaraženih. Treća je Španija sa 104.118 oboljelih i 9.387 umrlih.

U Sjedinjenim Državama umrlo je 5.110 osoba, dok Italija bilježi cifru od 13.155 smrtnih slučajeva. 

Kina je sada na četvrtom mjestu sa 81.554 oboljelih i 3.312 umrlih.

Podijeli ovo Share
09:05

Valencia, fudbalski klub koji je imao najveći broj oboljelih od koronavirusa u Evropi, od sinoć nije više žarište ove bolesti. Više saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
09:04

Još sedam slučajeva zaraze koronavirusom registrirano je jutros u Federaciji Bosne i Hercegovine. S Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potvrđeno nam je da je tijekom noći testirano 46 uzoraka. 

Zaraženo je, kako saznajemo, pet članova jedne porodice iz Viteza, odnosno kompletna porodica. Osim ove peteročlane porodice, po jedan slučaj zaraženih koronavirusom evidentiran je u Sarajevu i Hadžićima. 

Podijeli ovo Share
09:03

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić upoznao je javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u tom bh. entitetu.

Kako je potvrdio, u posljednja 24 sata urađeno je 194 laboratorijska nalaza, kod kojih je potvrđen virus kod 24 osobe.

Podijeli ovo Share
23:19

Klinika za kožne bolesti na UKC Tuzla zatvorena je jer su dvije zaposlenice pozitivne na korona virus.

Podsjećamo, danas je zatvorena i Klinika za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jer je i tamo utvrđeno da ima zaraženih. Tačnije, potvrđena je korona kod četiri zaposlena na ovom odjelu.

Također, večeras je potvrđeno da je dvoje uposlenika Doma zdravlja Vrazova pozitivno na COVID-19.

Podijeli ovo Share
23:18

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je večeras za N1 da u ovaj bh. entitet u narednih petnaestak dana stiže velika količina medicinske opreme koja će značajno olakšati rad zdravstvenim radnicima u uvjetima borbe protiv korona virusa.

Novalić je ispričao da se radi o stotinu respiratora te ostaloj specijaliziranoj opremi - isključivo za potrebe zdravstvenog sektora.

''Radi se o novom setu nabave koji nam je dostavila Federalna uprava civilne zaštite i on će se sad poslije nabavke koja se odnosila na široke mase, odnositi na zdravstveni sektor. To je specijalizirana oprema koja je potrebna da bi se zdravstveni sektor lakše nosio s ovom pandemijom, jer primijetili ste da virus ulazi u zdravstvene ustanove. Tu je prije svega stotinu respiratora, pregovaramo za nabavku iz Kanade - visokoprofesionalni respiratori za kliničke centre, ali i za druge ustanove. Tu je 200.000 medicinskih maski i 100.000 hirurških maski za medicinsko osobilje, zatim 50.000 pari zaštitne obuće i konačno milion rukavica.To je set koji je isključivo za medicinski sektor i ima svoju vrijednost u iznosi od osam do deset miliona maraka'', rekao je Novalić.

Podijeli ovo Share
23:17

Šestomjesečna beba iz Konektikata preminula je od koronavirusa, a prema tvrdnjama zdravstvenih radnika, ona je najmlađa žrtva u svijetu do sada.

Dijete je prošle sedmice dovedeno u bolnicu, ali ljekari nisu uspjeli da spase život bebe, prenosi "Daily Mail".

Guverner te američke savezne države istakao je da je to najmlađa žrtva do sada u svijetu.

Podijeli ovo Share
22:07

Još jedan ljekar s KCUS-a zaražen je koronavirusom. 

Time je broj ljekara koji su pozitivni na COVID narastao na četiri.

Večeras su stigli uzorci za 11 uposlenika KCUS-a, ali je srećom samo jedan pozitivan.

Podijeli ovo Share
21:06

Francuske zdravstvene vlasti prijavile su danas 509 novih smrtnih slučajeva od virusa korona čime je ukupan broj povećan na 4.032.

Podijeli ovo Share
20:21

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom dana na covid-19 testirano je 30 uzoraka i svi su negativni.

Podijeli ovo Share
20:03

U posljednja 24 sata u Italiji je preminulo 727 osoba.

Podijeli ovo Share
19:42

Dvoje uposlenika Doma zdravlja Sarajevo, koji rade u ustanovi u Vrazovoj, pozitivno je na koronavirus, saznaje "Dnevni avaz". Ova informacija potvrđena je pomenutom listu iz više izvora ---->>> više saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
19:38

Proteklih dana očigledan je pad broja putnika koji ulaze u Federaciju Bosne i Hercegovine na 15 graničnih prijelaza, a od polovine marta do danas 20.615 putnika stavljeno je pod zdravstveni nadzor, mjere izolacije od 14 dana. 

Više o tome saznajte OVDJE.
 

Podijeli ovo Share
18:25

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo uvela je jedinstveni telefonski broj za građane zbog situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Broj telefona je 091 920 333, a radit će od 08:00 do 20:00 sati, saopšteno je iz JU Dom zdravlja.

Podijeli ovo Share
18:13

FK Sarajevo napravio je sjajnu gestu i poklonima obradovao sve članove kluba starije od 65 godina, saznaje Reprezentacija.ba.

Uposlenici kluba su tokom dana sve aktivne članove FK Sarajevo posjetili na kućnoj adresi i donijeli im poklon pakete.

“Prvo sam mislio da se neko šali sa mnom kada su me nazvali na telefon, ali kasnije kada me posjetila djevojka iz FK Sarajevo vidio sam da je istina. Šta drugo reći, nego hvala Bordo porodici i FK Sarajevo, ne zato što sam ne bih mogao kupiti ove namirnice, nego zato što su pokazali veliki znak pažnje za nas najveće bolesnike kluba”, priča navijač Džemal iz sarajevskog naselja Čengić Vila za pomenuti portal.

U paketima su se nalazile potrepštine koje ove osobe ne mogu kupiti zbog novonastale situacije i restrikcije kretanja za starije od 65 godina, ali i zastava FK Sarajevo.

FK Sarajevo na ovaj način je pokazao stvarnu brigu za svoje članove, koja se se savršeno poklapa s krilaticom kluba “Bordo porodica”.

Podijeli ovo Share
17:48

Nakon današnje videokonferencije s predstavnicima svih 55 članica UEFA, Izvršni odbor evropske krovne kuće fudbala donio je odluku da se sve utakmice nacionalnih muških i ženskih reprezentacija koje su trebale biti odigrane u junu ove godine, uključujući i utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, odgađaju do daljnjeg. Više saznajte OVDJE.
 

Podijeli ovo Share
16:39

Cijela Klinika za gastroenterohepatologiju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu morat će u izolaciju.

Razlog je što je jedna doktorica s Klinike nekoliko dana dolazila sa simptomima prehlade.

Saznajemo da se nije testirala na vrijeme, ali ni prijavila moguće rizične kontakte nego je to uradila tek kada je otišla na bolovanje.

Kasnije je utvrđeno da je test doktorice bio pozitivan na COVID-19.

Podijeli ovo Share
16:18

U Republici Srbiji je danas do 15 sati registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od posljednjeg izveštaja do 15 sati testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Potvrđeno je da je još 5 osoba preminulo od koronavirusa.

"U Srbiji je registrovano novih 160 zaraženih koronavirusom, odnosno ukupno je 1060. Nažalost, još petoro je preminulo od koronavirusa, čime je ovaj brojka u Srbiji sada skočila na 28. Na respiratoru je 72", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Podijeli ovo Share
16:02

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, održao je sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojem je predstavio plan za ublažavanje posljedica na poljoprivredu uzrokovane pandemijom korona virusa.

Novalić je program stabilizacijskih okvirno predstavio javnosti, kazavši da će detalje iznijeti nakon sjednice Vlade FBiH koja je zakazana za petak, 3. april.

"Zastupnici su dali određene primjedbe, bili su konstruktivni. Mi ćemo ih razmotriti u petak, kada se mjere finaliziraju. Prioritet Vlade je subvencioniranje doprinosa i poreza za sve zaposlene u realnom sektoru u Federaciji. Pravo na subvencije će imati svi poslodavci koji nisu otpustili radnike", poručio je Novalić.

On je dodao da će se to odonsiti na sve u realnom sektoru, od obrtnika do velikih kompanija.

"Najavljujem formiranje dva fonda od ukupno milijardu maraka za pomoć privredi", izjavio je premijer FBiH.

Podijeli ovo Share
14:52

U Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 963 i nema novih umrlih osoba u posljednjih 72 sata, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Podijeli ovo Share
10:40

U Srbiji 900 zaraženih, otvaraju se covid-1 9 ambulante, potvrđena su 23 smrtna slučaja. 

DETALJNIJE >> OVDJE.

Podijeli ovo Share
10:00

U svijetu zaraženo 639.213 osoba OPŠIRNIJE >>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
15:01

U Hrvatskoj 77 novih slučajeva koronavirusa, 867 ukupno

Podijeli ovo Share
14:41

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić neće više biti na čelu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje

Podijeli ovo Share
14:41

Belgijske vlasti saopštile su da je od posljedica koronavirusa umrla 12-godišnja djevojčica, do sada najmlađa među više od 700 žrtava epidemije u toj zemlji.
 

Podijeli ovo Share
10:48

Njemačka je od ponedjeljka prijavila dodatnih 128 smrtnih slučajeva i 4.615 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, navodi Reuters pozivajući se na podatke iz Instituta Robert Koch, njemačke agencije za javno zdravstvo.
 

Podijeli ovo Share
10:20

Koronavirus potvrđen kod još 25 osoba u RS, ukupno 226

Podijeli ovo Share
09:12

KCUS noćas testirao 72 uzorka, osam je pozitivnih i to iz Sarajeva, Ilidže i Brčkog

Podijeli ovo Share
08:14

Nakon testiranja 10 uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, zaraza koronavirusom sinoć je potvrđena kod još tri osobe iz Tuzle

Podijeli ovo Share
08:14

Italija je odgodila ponovno otvaranje državnih granica, pa će umjesto u petak država iz karantina izaći 12. aprila, na Uskrs, prenosi BBC.

Podijeli ovo Share
07:59

Prema jutrošnjim podacima Worldometersa u svijetu je zabilježeno 785.807 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je 37.820 ljudi, a izliječeno je 165.659 ljudi.

Podijeli ovo Share
22:50

Prvozaražena osoba iz Širokog Brijega danas je preminula od posljedica zaraze korona virusom, potvrđeno je za N1.

Podijeli ovo Share
22:50

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da je 100 službenika te organizacije zaraženo korona virusom.

Podijeli ovo Share
22:49

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio je pet novih naredbi među kojima je i naredba da je trgovinama koje mogu pružati svoje usluge naređeno da svoj rad organizuju do 18 sati i 30 minuta, izuzev dežurnih apoteka.

Podijeli ovo Share
22:49

Trenutno ne postoji određeni lijek koji bi mogao da izliječi korona virus, ali istraživači u Italiji tvrde da je COVID-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu.

Podijeli ovo Share
20:36

Više od 7.000 hiljada osoba do sada je ostalo bez posla potvrdili su za N1 iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti. Prijedloge nadležnim entitetskim instuticijama uputila je i Privredna komora Republike Srpske. Po hitnom postupku u parlamentarnoj proceduru upućen je i prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u čime se predviđa pomjeranje roka za plaćanje PDV-a.

Podijeli ovo Share
19:55

 Cazin će u narednih dva dana dobiti tunel za dezinfekciju ljudi koji će se nalaziti u centru grada.

Podijeli ovo Share
19:54

U Italiji je danas prvi put od 10. marta prijavljen najmanji broj zaraženih od virusa korona, saopšteno je iz Agencije za civilnu zaštitu.

Prema podacima Agencije, broj zaraženih povećan je za 1.648 na 75.528.

Podijeli ovo Share
19:54

Brojni bh. građani koje je pandemija korona virusa zatekla vani, među kojima su i djeca, imaju problem s tim kako da se vrate u BiH. Jedan od njih je i maloljetni reprezentativac u tenisu Ahmed Hurtić koji je ostao "zarobljen" u Francuskoj sa svojim trenerom Farukom Bakalovićem, hiljadama kilometara udaljen od svojih roditelja.

Podijeli ovo Share
19:53

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) na području F BiH, na današnjoj sjednici FŠCZ analizirane su do sada donesene mjere, razmatrane buduće i donijeta jedna nova naredba o prinudnoj izolaciji za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Podijeli ovo Share
19:53

Broj novih smrtnih slučajeva od virusa korona u Turskoj danas je povećan za 37 na 168, dok je broj oboljelih uvećan za 1.610 na 10.827, rekao je turski ministar zdravlja Fahrettin Koca.

Podijeli ovo Share
19:53

Broj novih smrtnih slučajeva od virusa korona u Turskoj danas je povećan za 37 na 168, dok je broj oboljelih uvećan za 1.610 na 10.827, rekao je turski ministar zdravlja Fahrettin Koca.

Podijeli ovo Share
19:53

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne vrši kontrolu i nema postavljene punktove na međuentitetskoj liniji razgraničenja Republike Srpske sa Federacijom BiH, niti ima namjeru da u budućem periodu postavlja punktove i spriječava prolazak putničkih motornih vozila, roba i osoba, saopšteno je iz MUP-a RS.

Podijeli ovo Share
19:52

"Ne želim da licitiram sa brojem mrtvih, želim da kažem da Koordinaciono tijelo i Krizni štab FBiH pod hitno treba da preuzmu epidemiolozi, medicinski eksperti koji bi mogli odgovarati na ovu vrstu pitanja. Prošlo je vrijeme kada su u Kriznim štabovima bili političari, sada je na redu medicinska struke", istakao je danas šef Koordinacionog tijela BiH u borbi protiv pandemije korona virusom, Fahrudin Radončić.

Podijeli ovo Share
19:52

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler rekao je kako naredne dvije sedmice u BiH stiže 40 respiratora, a već sutra 7.000 testova koji su neophodni u borbi protiv korona virusa.

Podijeli ovo Share
17:50

uski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je izjavio da je njegova zemlja uspjela usporiti širenje koronavirusa, ali da treba biti spremna za brzo širenje zaraze..

Podijeli ovo Share
17:49

U Kantonu Sarajevo od početka proglašenja pandemije korona virusa do danas testirano je 205 osoba, dok su samo proteklog vikenda testirane 34 osobe, izjavila je danas Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i članica Kriznog štaba KS-a

Podijeli ovo Share
16:50

Krizni štab za vanredne situacije RS donio je niz novih mjera za olakšavanje života građanima tog entiteta. Osobe starije od 65 godina moći će se kretati vani, pčelari i poljoprivrednici će moći raditi, a s radom počinju raditi i drugi objekti te pijace.

Podijeli ovo Share
16:49

U posljednja 24 sata od novog tipa korona virusa umrle 322 osobe, ukupno 2.513 preminulih.

Podijeli ovo Share
16:49

Tokom dana u SKB Mostar na COVID-19 testirano je 9 uzoraka, od čega je jedan pozitivan za osobu iz Čitluka, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite HNK.

Podijeli ovo Share
16:48

U Tuzli je danas preminula 73-godišnja žena koja je bila zaražena korona virusom, potvrdila je za medije je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Podijeli ovo Share
15:06

U Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli danas je preminula ženska osoba kojoj je bila potvrđena zaraza koronavirusom, saznaje Klix.ba. Riječ je o pacijentici koja je bila na bolničkom liječenju u Medicinskom istitutu Bayer, poznatom kao Centar za srce.

Podijeli ovo Share
14:57

 Broj slučajeva koronavirusa u Rusiji u ponedjeljak je premašio 1.800 ljudi, prisiljavajući vlasti da razmotre mjere blokade društvenog života širom zemlje
 

Podijeli ovo Share
14:39

U Hrvatskoj je potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 790, a nema novih preminulih osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Podijeli ovo Share
11:42

Preminuo prvozaraženi korona virusom u Mostaru.

Zaraza kod ovog muškarca potvrđena je 17. marta.

Podsjetimo, dan prije potvrde zaraze COVID-19 u Sveučilišnu kliniku Mostar primljena su dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, a po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti.

U SKB Mostar testirani su na COVID-19, te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat.

Kako je za N1 tada izvijestila reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar, dvije osobe su došle u Sveučilišnu bolnicu Mostar, te su primljene na plućni odjel, a ne na infektivni kako je i trebalo, jer nisu rekli da su bili u kontaktu sa zaraženim.

Zbog ovog slučaja je cijeli Odjel za plućne bolesti SKB Mostar morao biti stavljen u karantin.

Podijeli ovo Share
10:43

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK) Zarina Mulabdić potvrdila je da su još dvije osobe s područja tog kantona pozitivne na koronavirus. Radi se o jednoj osobi iz Cazina hospitaliziranoj u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", te osobi iz Bihaća koja je u kućnoj samoizolaciji.

Podijeli ovo Share
10:14

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da je u tom bh. entitetu u posljednja 24 sata evidentiran jedan slučaj zaraze koronavirusom od ukupno 186 testiranih uzoraka, a još devet osoba se vode kao oporavljene.

Podijeli ovo Share
09:27

U Hrvatskoj je ukupno 715 slučajeva koronavirusa, pokazuju jučer objavljeni podaci, te je zabilježen šesti smrtni slučaj. 

Podijeli ovo Share
08:10

Prema podacima koje prenosi stranica Worldometers do sada je u svjetu zaraženo 722.464 ljudi, od čega se 151.793 uspjelo oporaviti, a 33.982 je izgubilo bitku za život.

Podijeli ovo Share
08:09

Tokom noći u KCUS-u testirano 46 uzoraka, 13 pozitivnih na COVID-19

Podijeli ovo Share
23:56

Civilna zaštita općine Konjic obavijestila je večeras da su tijekom dana uzeti uzorci od osam osoba sa područja općine Konjic, koji su testirani na prisustvo koronavirusa.

Prema rezultatima testiranja svi uzeti uzorci su negativni na prisustvo COVID-19.

Prema medijskim navodima, večeras je i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obavljeno testiranje 22 uzoraka - 20 iz Goražda i dva iz Sarajeva, a rezultati svih testova su negativni.

Podijeli ovo Share
23:55

 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je u ovom trenutku nepotrebna i nedopustiva bilo kakva prepirka između udruženja poslodavaca i sindikata.

"Apelujem i zahtijevam od svih strana da pokažu razboritost. Ovo nije trenutak kada treba iznositi bilo kakve prijetnje ili ultimatume. Vlada nije na strani ni sindikata, ni poslodavaca, niti smo protiv bilo koga od njih. Vlada je na strani građana i radnika koji očekuju od nas ekonomska rješenja, a ne svađe, koje su u ovakvim trenucima beskorisne",kazao je Novalić.

Podijeli ovo Share
22:46

Broj preminulih od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa u Francuskoj u posljednja 24 sata porastao je za 292, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 2.606, saopštile su u nedjelju zdravstvene vlasti.

Podijeli ovo Share
22:37

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavijestili su da čekaju rezultate 10 uzoraka koji su poslani iz Bihaća za Sarajevo.

"Kantonalni štab civilne zaštite zasjedao je danas u Bihaću i donio nove naredbe i uputstva", kaže premijer USK Mustafa Ružnić, koji je i komandant Kantonalnog štaba CZ.

Podijeli ovo Share
22:37

 Od 23 uzorka koji su iz Bosansko-podrinjskog kantona upućeni jutros na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu 19 je negativnih, a za još 4 uzorka čekaju se rezultati, potvrdila je za N1 Edita Velić komadantica Kriznog štaba BPK.

Podijeli ovo Share
22:36

"Ukoliko se naše ponašanje ne promeni predložiću Vladi Srbije da uvede policijski čas koji će trajati 24 sata", rekao je za TV Prva predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi ta mjera mogla da se uvede sljedeće nedjelje i da to znači da "niko ne može na ulicu"

Podijeli ovo Share
22:36

Hercegovački teolog i franjevac dr. fra Tomislav Pervan, koji je jedan od najpoznatijih ispovjednika u Međugorju, potvrdio je i sam priopćenjem za javnost kako se "virus uvukao" u samostan u kojem je fra Pervan duhovnik i ispovjednik.

"Zaraženi smo dva fratra i ja te tri časne sestre", kazao je Pervan, dodajući da je časna sestra, koja je prvozaražena, iz Italije stigla 6. ožujka. Smatra zlonamjerne komentare na društvenim mrežama i u nekim medijima koji tvrde kako je spomenuta sestra bila neoprezna.

Podijeli ovo Share
22:35

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio nijedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona.

Podijeli ovo Share
22:35

Na Kosovu su potvrđena još tri nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se broj zaraženih povećao na 94.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je danas, 29. marta u laboratoriji molekularne mikrobiologije testirano 45 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus.

Podijeli ovo Share
22:35

Još 14 uzoraka je testirano na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, a dva su bila pozitivna na korona virus.

Podijeli ovo Share
20:24

Po mišljenju ljudi iz zdravstvene struke, trenutno se nalazimo na prekretnici kada je u pitanju širenje ili suzbijanje koronavirusa. Stoga smatram da se ne smijemo i ne trebamo opuštati, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Podijeli ovo Share
20:23

Italija: Novih 756 smrtnih slučajeva, pad broja umrlih drugi dan za redom

Podijeli ovo Share
19:53

Privatne apoteke u Kantonu Sarajevo obratile su se Vladi Federacije BiH sa zahtjevom za izmjenu Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena zbog porasta veleprodajnih cijena maski rukavica i dezinfekcionih sredstava.

Podijeli ovo Share
19:53

20 bh. državljana pristiglih iz Rima negativno na COVID-19

Podijeli ovo Share
19:52

Zvanične informacije: 124 osobe zaražene u FBiH, 200 u RS

Podijeli ovo Share
18:45

 Zbog novonastale situacije usred globalne pandemije koronavirusa mnogi sportisti i trkači su primorani da sportske aktivnosti obavljaju unutar domova ili u dvorištima.

Jedan od njih je i iskusni maratonac iz Bosne i Hercegovine Emir Hastor koji je, kako se ne bi previše izlagao riziku, istrčao polumaraton (21,1 kilometar), na terasi.

Podijeli ovo Share
18:44

 Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za praćenje korona virusa održao je konferenciju za novinare na kojoj su upoznali javnost s koracima koje je ovaj krizni štab poduzeo nakon što je jučer ustanovljena zaraza korona virusom kod jednog od pacijenata smještenog u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Podijeli ovo Share
18:43

Kompletno naselje kod Srebrenika u karantinu zbog pojave korona virusa.

Podijeli ovo Share
18:18

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom.

Dužnosnici su razgovarali o višestrukim mjerama koje su, prateći preporuke stručnjaka i modele zemalja koje su se prethodno suočile s pandemijom, uvedene kako bi se suzbilo širenje korona virusa i ekonomske posljedice u BiH.

Podijeli ovo Share
18:17

 Uzletio posljednji avion s aerodroma u Sarajevu prije privremenog zatvaranja

Podijeli ovo Share
17:06

NOVI GUBICI U REGIONU, Hrvatska se oglasila: Preminuo je pacijent KBC Dubrava

Podijeli ovo Share
17:05

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savjesno rade svoj posao, s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i privrede.

"U ovom trentuku potrebno je odlučno i pametno liderstvo i spremnost na hitno djelovanje. Svako onaj u institucijama ko nije spreman donositi pametne, mudre odluke i hitno djelovati treba se odmah povući sa funkcije koju obavlja i ustupiti mjesto onome ko hoće, zna, želi i može raditi, a takvih u ovoj zemlji ima sasvim dovoljno", kazali su iz UPFBIH-a.

Podijeli ovo Share
17:04

Kraljevina Španija jedno je od najvećih žarišta pandemije korona virusa uzrokovanom virusom SARS-CoV-2.

Tako je u Španiji sa današnjim danom 78.797 zaraženih, (6.549 više nego dan ranije) (22.667 u Madridu) 6.528 smrtnih slučajeva, broj izliječenih 14.709 (2,424 više nego juče) 49.698 ljudi je u bolnici od kojih 4.907 se na intenzivnoj njezi.

Podijeli ovo Share
16:41

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar je u poslijepodnevnim satima testirano još devet uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na korona virus.

Podijeli ovo Share
16:41

Širenje globalne pandemije korona virusa je negativno utjecalo na skoro sve sfere života, uključujući i vjerske obrede i izvođenje vjerske pouke u džamijama.

Podijeli ovo Share
15:07

Širenje koronavirusa na teritoriji Kine je zaustavljeno, saopštio je zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng.

„Broj potvrđenih slučajeva infekcije je manji od 3.000. Širenje epidemije na teritoriji Kine je potpuno zaustavljeno“, izjavio je na brifingu Mi Feng.

Prema posljednjim podacima, u Kini je od početka pandemije bilo registrovano 81.439 slučajeva infekcije koronom, od kojih su 75.448 osobe ozdravile, dok su 3.300 umrle.

Podijeli ovo Share
13:34

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 35 osoba, od kojih je 12 pozitivnih, i to: iz Čitluka 5, Konjica 4, Mostara 2 i iz Posušja 1 osoba.

Podijeli ovo Share
09:53

U svijetu je danas registrovano 54. 607 novih slučajeva zaraze korona virusom, što znači da je do ovog trenutka ukupan broj oboljelih 650.919, za jedan dan preminulo je 2.957 osoba, a ukupan broj žrtava pandemije je 30.299.

Oporavilo se skoro 140.000 zaraženih korona virusom, odnosno 137.283 osobe.

Najveći broj umrlih u protekla 24 sata zabilježen je u Italiji, 889, potom u Španiji 832, a zatim 260 u Velikoj Britaniji, 241 u SAD,139 u Iranu, 93 u Holandiji, 64 u Belgiji, 52 u Njemačkoj.

Podijeli ovo Share
19:05

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je večeras da je u tom bh. danas zabilježena prva žrtva koronavirusa.

Radi se o gospođi starije životne dobi, a bila je u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus.

OPŠIRNIJE >> OVDJE

Podijeli ovo Share
18:01

Nova žrtva COVID-19 je pacijent iz Gruda koji je danas preminuo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

U pitanju je šezdesetčetvorogodišnji muškarac.

Podijeli ovo Share
16:07

Proglašeno vanredno stanje u Republici Srpskoj zbog koronavirusa

OPŠIRNIJE >>>OVDJE.

Podijeli ovo Share
15:06

Lijepe vijesti iz Srbije: Izliječio se nulti pacijent u Novom Sadu

Podijeli ovo Share
15:05

U Njemačkoj za dan umrlo 325 ljudi, broj zaraženih veći za 6.294

Podijeli ovo Share
15:05

Republika Srpska proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa

Podijeli ovo Share
15:03

 Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja ''za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV'', saopćeno je danas iz NSRS.

Podijeli ovo Share
14:42

U Federaciji BiH potvđeno osam klastera zaraženih koronavirusom

Podijeli ovo Share
14:42

Avdić: Dobra vijest je da se u Mostaru dvije osobe oporavljaju od koronavirusa

Podijeli ovo Share
14:42

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje osoba sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim osobama na javnim površinama u vremenu od 20 do 5 sati, u protekla 24 sata sankcionisano je 108 građana.

Podijeli ovo Share
13:42

Na području KS 15 zaraženih koronavirusom

Podijeli ovo Share
13:41

Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, izrazio je zadovoljstvo, jer se, kako je kazao, u Konjicu pridržavaju svih mjera.

Podijeli ovo Share
13:40

Aida Pilav, šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kazala je danas na pres-konferenciji da je na prostoru ovog kantona evidentirano ukupno šest klastera - a jedan novi otvoren je jutros.

Podijeli ovo Share
13:28

jedinjene Države odobrile su brzi test čija je svrha u svega nekoliko minuta ustanoviti je li osoba zaražena korona virusom.

Podijeli ovo Share
13:04

U Španiji su zabilježena 832 smrtna slučaja od posljedica zaraze novim koronavirusom u jednom danu, čime je ukupan broj preminulih od COVID-19 u subotu porastao na 5.690, objavilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje.

Podijeli ovo Share
12:46

Uspostavljena online psihološka podrška za građane BiH tokom pandemije

Podijeli ovo Share
12:00

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kazao je danas za N1 da su od jutros u funkciji dva žirokoptera koji će raditi na prevozu uzoraka u uvjetima krize zbog korona virusa.

Podijeli ovo Share
11:59

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je zvanične podatke o broju zaraženih korona virusom u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.Kako su saopćili iz Zavoda, dosad je potvrđeno 95 slučajeva.

Podijeli ovo Share
10:42

U Ljubuškom je potvrđen prvi slučaj pozitivan na korona virus. Također, i u Konjicu je potvrđeno da je još jedna osoba zaražena.

Podijeli ovo Share
10:42

U Širokom Brijegu zabilježena su još tri slučaja zaraze korona virusom, a u pitanju je prvi klaster, potvrdila je naša reporterka Tina Jelin Dizdar.

Podijeli ovo Share
10:32

U Tuzli je zabilježeno sedam novih slučajeva oboljelih od korona virusa, a jedan broj zabilježen je i na prostoru entiteta Republika Srpska.

Podijeli ovo Share
10:03

Ambasador Kine u BiH Ji Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za virus korona i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja.

Podijeli ovo Share
10:03

U šatorskom karantinu u Brodu smješteno je 55 osoba koje čekaju rezultate testiranja urađenog nakon što su na graničnom prelazu ušli u BiH, rekao je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić.

Podijeli ovo Share
10:02

U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtjev Vlade Srpske, biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja za ovaj bh. entitet.

Podijeli ovo Share
19:21

Dva slučaja koronavirusa potvrđena su večeras i u Tuzlanskom kantonu.

Radi se o dvije osobe i iz Tuzle i Lukavca. One su smještene u izolatorij Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla u Slavinovićima.

Podijeli ovo Share
15:54

Turkish Airlines objavio je kako je donio odluku da od 28. marta do 17. aprila privremeno obustavi letove između Sarajeva i Istanbula.
 

Podijeli ovo Share
15:37

Preminuo 67-godišnji pacijent iz Bosanske Krupe koji je bio zaražen koronavirusom.

 "Nažalost umro je pacijent u Bihaću između 14:00 i 14:30 . Bio je tri dana na respiratoru. Riječ je muškoj osobi iz Općine Bosanska Krupa, imao je 67 godina. Poslali smo jutros tri uzorka u Sarajevo i čekamo danas rezultate", rekao je dr. Hajrudin Havić za N1.

Podijeli ovo Share
15:29

Federalni stožer civilne zaštite jutros je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (SKBM) uručio testove za detekciju koronavirusa.

 Testovi su, uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, nabavljeni u skladu s Odlukom Federalnog stožera civilne zaštite, a riječ je o 170 tisuća takvih testova.

 Kliničkom centru Univerzitetu u Sarajevu danas je uručeno 1.000, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 500 testova.

 Testovi će se, u skladu s potrebama, u narednim danima kontinuirano dostavljati zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH, a za njihov brži transport na raspolaganje su stavljene i dvije letjelice (žirokopteri).

Podijeli ovo Share
15:25

U Srbiji je danas do 15h registrovan još 71 slučaj  korona virusa, čime se broj ukupno zaraženih popeo na 528.

Podijeli ovo Share
15:09

Otkazan je let iz Rima aviokomanije FlyBosnia koji je večeras trebao sletjeti u Sarajevo sa bh. građanima.

Podijeli ovo Share
14:18

Doktori i medicinske sestre u nakrcanim bolnicama na sjeveru Italije pozdravili su blago stabiliziranje broja zaraženih koronavirusom, ali strahuju da se virus još tiho širi na jugu, drugu sedmicu najekstremnijih mjera jedne zapadne vlade na ograničavanju društvenog života u zemlji.

Virolozi upozoravaju da bi stvarni broj italijanskih pozitivnih slučajeva mogao biti veći i  do pet puta od zvanične brojke od 80.539. To znači da će stopa zaraze još rasti, čak i pored činjenice što je Italijanima naređeno da ostanu u kućama, prenosi AP.
 

Podijeli ovo Share
13:27

 Prema podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, u FBiH je više od 33.000 osoba u samoizolaciji. U posljednja 24 sata testirano je 65 uzoraka od kojih je osam pozitivno - Konjic (4), Mostar (1), Grude (1), Goražde (1) i Sarajevo (1).

Podijeli ovo Share
13:26

U Mostaru još jedan slučaj zaraze korona virusom.

Podijeli ovo Share
13:15

Nazif Mustafić, brat preminulog vozača “Igmana” iz Konjica: 

Nazif Mustafić, brat preminulog vozača "Igmana" iz Konjica: "Ne želim širiti paniku, ali ovo je užas"

Porodica Hasiba Mustafića, preminulog vozača kompanije Igman, konačno je dočekala da im se nadležni obrate i da ih testiraju na koronavirus.

Podijeli ovo Share
13:14

VAŽNO ZNATI!

Podijeli ovo Share
12:28

Britanski premijer Boris Johnson zaražen koronavirusom

Podijeli ovo Share
12:28

U posljednja 24 sata u Španiji od koronavirusa umrlo 769 ljudi

Podijeli ovo Share
11:29

Broj zaraženih novim koronavirusom u Rusiji u petak je nadmašio 1.000 ljudi, pokazujući pravu stopu epidemije u zemlji koja je sedmicama javljala o komparativno malim brojkama zaraženih.

Ruska vlada registrovala je 196 novih zaraza u proteklih 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.036, uz tri smrtna slučaja. Izliječilo se 45 ljudi, saopćili su zvaničnici.

Podijeli ovo Share
10:17

U Republici Srpskoj potvrđena još 34 slučaja koronavirusa

Podijeli ovo Share
09:47

Troje Zeničana, koji su prvozaraženi koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, bili su negativni na kontrolnom testiranju poslije 14-dnevne izolacije u izolatoruju Kantonalne bolnice Zenica pa se smatraju izliječenim te će, vjerovatno, danas biti pušteni i kući - rekao je Feni kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić.
 

Podijeli ovo Share
09:44

Broj zaraženih po gradovima u BiH:

Banja Luka - 81, Konjic - 17, Sarajevo - 10, Mostar - 9, Kozarska Dubica - 8, Laktaši - 8, Široki Brijeg - 7, Bihać - 5, Goražde - 5, Zenica - 4, Grude - 4, Bosanska Gradiška - 3, Čelinac - 3, Kneževo - 3, Bijeljina - 3, Modriča - 2, Brčko - 2, Tešanj - 2, Bosanski Brod - 2, Prnjavor - 2, Čitluk - 1, Derventa - 1, Novi Travnik - 1, Breza - 1, Orašje - 1, Visoko - 1, Srbac - 1, Teslić - 1, Bosanska Krupa - 1, Prijedor - 1, Ribnik - 1 i Doboj - 1

Podijeli ovo Share
09:44

Još jedna osoba iz Gruda pozitivna na koronavirus, broj slučajeva u BiH porastao na 192.

Podijeli ovo Share
09:35

Na Kosovu je ukupno 86 slučajeva zaraze koronavirusom.

Podijeli ovo Share
09:27

Banjalučka policija identifikovana je i locirala dvije osobe, koje su jučer pobjegle iz Klinike za infektivene bolesti.

Radi se o G.R. i D.R. nastanjenim u Banjoj Luci, kod kojih je utvrđen koronavirus.

Opširnije na OVOM linku.

Podijeli ovo Share
09:26

U Crnoj Gori 70 zaraženih virusom covid-19

Podijeli ovo Share
08:02

Novi slučaj korona virusa u Goraždu

Podijeli ovo Share
21:49

Treća žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, umrla žena u Slavonskom Brodu

Podijeli ovo Share
20:04

U Sloveniji 562 zaraženih koronavirusom, 36 više nego jučer

Podijeli ovo Share
19:51

Osam novih osoba zaraženo je koronavurisom na Kosovu, pa je tako ukupan broj oboljelih 79.

Podijeli ovo Share
19:03

U Italiji su od posljedica zaraze korona virusom u protekla 24 sata umrle 662 osobe, čime je bilans umrlih porastao na 8.165.

Podijeli ovo Share
18:59

U Vogošći nedaleko od Sarajeva danas je identifikovan prvi slučaj zaraze novim koronavirusom.

Podijeli ovo Share
17:34

Još četiri osobe zaražene u BiH  -Jedan slučaj u Čitluku, dva u Grudama i jedan u Širokom Brijegu.

Podijeli ovo Share
16:21

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izašao je iz samoizolacije.

Podijeli ovo Share
16:03

Sedma žrtva korona virusa u Srbiji.

"Imamo još jedan smrtni slučaj. U KBC 'Dragiša Mišović' preminula je osoba od 48 godina", rekla je direktorica Instituta Batut Verica Jovanović.

Podijeli ovo Share
13:07

Druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Preminuo je muškarac iz Zagreba.

Opširnije čitajte >>>>OVDJE 

Podijeli ovo Share
23:04

Crnogorac star 33 godine namlađa je žrtva virusa korona u pokrajini Lacio, prenose italijanski mediji.

Podijeli ovo Share
22:58

Prvi slučaj korona virusa u Grudama.

Kako se saznaje, zaražena osoba je povezana sa klasterom nastalim u Konjicu za vrijeme proslave godišnjice kompanije "Igman".

Podijeli ovo Share
22:11

Tri nova slučaja zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo

Podijeli ovo Share
19:13

U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi, novih 5210 zaraženih

Podijeli ovo Share
19:02

Kod još pet osoba potvrđeno je prisustvo virusa korona, te se tako ukupan broj zaraženih popeo na 173.

Od ovih pet novozaraženih osoba, tri su iz Širokog Brijega, a dvije iz Mostara.

Podijeli ovo Share
17:26

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske potvrđeno je da je muškarac iz Istre preminuo od korona virusa. U Hrvatskoj su 442 osobe pozitivne na COVID-19 , a 24 su novozaražene.

Podijeli ovo Share
15:56

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je narednu sedmicu, počevši od subote, neradnom u toj zemlji.

U okviru borbe protiv širenja koronavirusa, Putin je najavio i odgađanje referenduma o ustavnoj reformi u Rusiji koji je bio predviđen za 22. april, prenosi  Anadolu Agencu (AA).
 

Podijeli ovo Share
08:40

U Srbiji je preminula šestedesetogodišnja žena iz Niša od posljedica koronavirusa.

Mediji su objavili da je radila kao ginekolog. Te da je ranije bolovala od dijabetesa.

Podijeli ovo Share
15:13

Od korona virusa u Srbiji oboljela 303 pacijenta

Podijeli ovo Share
12:55

Drugi smrtni slučaj korona virusa u BiH, preminuo vozač direktora Igmana.

Podijeli ovo Share
11:43

Zabilježena su 82 prekršaja u vezi s vanrednom situacijom u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Podijeli ovo Share
10:26

Alen Šeranić, ministar zdravstva u Vladi Republike Srspke, jutros je potvrdio nove slučajeve zarane korona virusom u ovom bh. entitetu, piše N1.

Kako je kazao, od jučer je potvrđeno 13 pozitivnih novih slučajeva u RS.

"Urađeni su nalazi za 41 osobu, od kojih je 13 pozitivnih novih što ukuno čini 103 osobe", naveo je.

Kako je kazao, radi se o šest osoba iz Banjaluke, jednoj osobi iz Laktaša, tri osobe iz Kozarske Dubice, dvije iz Broda i jedna osoba iz Teslića.

Podijeli ovo Share
09:24

U Hrvatskoj 46 novih slučajeva

Podijeli ovo Share
08:39

U KS tokom noći kažnjeno 37 osoba zbog nepoštivanja zabrane kretanja

Podijeli ovo Share
08:11

Novi koronavirus do sada se uspio proširiti u 195 zemalja i teritorija u svijetu, zarazivši skoro 382.000 ljudi. Od bolesti Covid-19 koju prouzrokuje ovaj virus do sada je preminulo 16.558 osoba, a oporavilo se 102.429.

Podijeli ovo Share
08:00

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) upozorili su da će od danas javno objavljivati imena osoba koja krše rješenja o kućnoj izolaciji.

U posljednjih 24 sata na području tog bh. entiteta je kontrolisano 2.225 osoba, kojima su izrečene mjere kućne izolacije, a utvrđeno je da njih 27 nije poštovalo tu mjeru zbog čega su im izrečene prekršajne kazne.

Kontrolom je u posljednjih pet dana obuhvaćeno 10.257 osoba, a njih 129 nije poštovalo mjeru kućne izolacije u RS-u.

Podijeli ovo Share
07:56

U Konjicu su registrovane četiri nove osobe zaražene koronavirusom, potvrdila je gradska Služba Civilne zaštite.

"U toku dana 23. marta 2020. godine uzeti au uzorci od 14 osoba sa područja općine Konjic koji su testirani na koronavirus. Od 14 testiranih, 10 uzoraka je negativno dok su četiri pozitivna'', navode iz Civilne zaštite Konjic.

Podijeli ovo Share
07:55

U Širokom Brijegu je identificiran prvi slučaj zaraze koronavirusom, što je ujedno i prvi slučaj zaraze u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK).

Podijeli ovo Share
15:43

Nova dva slučajeva infekcije koronavirusom registrirana su u BiH, po jedan u Bihaću i Visokom, potvrdila je za Fenu direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović.

Podijeli ovo Share
15:16

U Srbiji potvrđeno još 27 slučajeva.

Podijeli ovo Share
14:23

Prva serija humanitarne pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država stigla je u Bosnu i Hercegovinu.

Pomoć je stigla avionom vojske SAD-a koji je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a bit će donirana Oružanim snagama BiH.

U prvoj seriji pomoći nalazi se medicinski materijal i druge važne potrepštine, saopćila je Ambasada SAD-a na zavničnom Twitter profilu.

Podijeli ovo Share
12:15

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji objavljenog juče u popodnevnim časovima u entitetu RS nema novih registrovanih osoba kod kojih je utvrđen korona virus, javlja Anadolija.

"Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 14.822 osobe. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 519 osoba", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodaje se da je na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a u izolaciji 14 osoba.

"U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 90 slučajeva pozitivnih na novi korona virus", podsjećaju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Podijeli ovo Share
12:03

 Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine osuđuje naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 kojom su objavljena imena osoba u kućnoj izolaciji u ovom kantonu, te poziva sve nadležne da odustanu od dalje primjene ovakvih mjera.

Inicijativa upozorava javnost i nadležne štabove civilne zašitite u BiH da bi objavljivanje imena osoba kojima je određena mjera izolacije moglo izazvati etiketiranje, stigmatiziranje i eventualni poziv na linč, kako onih koji se te mjere ne pridržavaju, tako i onih koji je se pridržavaju.

- Podsjećamo da je nadzor nad osobama kojima je propisana mjera izolacije isključivo na nadležnim policijskim organima, a ne na građanima i građankama, komšiluku, porodici ili prijateljima - saopćeno je iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH. 

Podijeli ovo Share
12:01

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je na 22.672, a 86 ljudi je preminulo od bolesti, pokazala je u ponedjeljak statistika njemačke agencije za javno zdravstvo, instituta Robert Koch (RKI).

Podijeli ovo Share
12:01

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je na 22.672, a 86 ljudi je preminulo od bolesti, pokazala je u ponedjeljak statistika njemačke agencije za javno zdravstvo, instituta Robert Koch (RKI).

Podijeli ovo Share
12:01

U sveučilišnom kliničkom centru u Ljubljani (UKC) umro je i treći zaraženi s potvrđenom infekcijom koronavirusa, potvrdilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo zdravstva, a broj zaraženih u Sloveniji, prema zadnjim podacima, obuhvaća 414 osoba.

Podijeli ovo Share
11:15

FUCZ objavio aplikaciju za praćenje prisustva korona virusa. Možete je pronaći OVDJE.

Podijeli ovo Share
10:44

Pacijent iz Konjica za kojeg je jučer stigla potvrda da je zaražen korona virusom nalazi se u srednje teškom stanju i on je prebačen na Kliniku za infektivne bolesti u Mostaru, saznaje N1.

Podijeli ovo Share
10:42

Gradske vlasti Brčko Distrikta potvrdile su jutros da su dvije osobe u tom gradu zaražene koronavirusom, riječ je o supružnicima.

Podijeli ovo Share
10:37

MOGU VAM NANIJETI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI - UKOLIKO KORISTITE MASKU I RUKAVICE, OBRATITE PAŽNJU

Ovo je jedini ispravan način kako ćete se zaista zaštititi! ---->>> https://novi.ba/clanak/274265/mogu-vam-nanijeti-vise-stete-nego-koristi

Podijeli ovo Share
10:36

Hrvatska uvodi zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta

Podijeli ovo Share
09:59

U Hrvatskoj 52 novozaraženih koronavirusom, ukupno 306

Podijeli ovo Share
09:09

Tri osobe u Sarajevu su zatečene da se kreću bez dozvole, odnosno, da krše zabranu kretanja u vremenu između 18 i 5 sati, te su im izdati prekršajni nalozi kojima su policijski službenici izrekli novčane kazne od po 500,00 KM te su udaljeni sa javnog mjesta u svoje domove.
 

Podijeli ovo Share
08:40

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Crnoj Gori.

Opširnije na OVOM linku.

Podijeli ovo Share
08:21

Povučena skandalazna odluka Kantona 10 o zabrani ulaska državljanima BiH

Podijeli ovo Share
18:26

Ukupno 222 oboljelih u Srbiji, potrvđena još 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. OPŠIRNIJE >>OVDJE.

Podijeli ovo Share
22:59

Dom zdravlja Mostar na svom službenom Facebook profilu zatražio je da se Mostar stavi u karantenu zbog nepoštivanja pravila samoizolacije.

Više saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
22:58

U zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica u toku je epidemiološko postupanje zbog pacijenta koji je prije dva dana došao na hitnu operaciju, a kasnije se ispostavilo da je zaražen korona virusom, jer je bio bliski kontakt druge zaražene osobe. 

Više o tome čitajte OVDJE.


 

Podijeli ovo Share
22:17

Koronavirus hara Evropom, pa tako i Španijom. Sve je više mrtvih i zaraženih, a španski mediji javljaju da je preminuo bivši predsjednik Real Madrida. O kome je zapravo riječ saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
21:50

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, razmatrajući trenutnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, donijelo je „Fetvu o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobi koja je umrla usljed zarazne bolesti“.

O sadržaju same fetve saznajte više OVDJE.

Podijeli ovo Share
21:49

Granična policija BiH s obzirom na pandemiju koronavirusa i njegove posljedice, obavijestila je javnost o trenutnom stanju na državnoj granici. Više saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
20:58

Zvijezda italijanskog Juventusa Paulo Dybala) zaražen je koronavirusom. Više o tome saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
20:56

U najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH nema zaraženih osoba koronavirusom. Krizni štab TK večeras je saopštio kako je tokom dana testirano 12 osoba i svi rezultati su negativni.

Broj građana koji se nalaze u kućnoj samoizolaciji povećao se na 4.300.

Do sada je u Zavodu za mikrobiologijum Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla urađeno 76 testova na koronavirus i svi rezultati su negativni.

Podijeli ovo Share
20:50

Avion s kineskom pomoći sletio je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Kako je ranije najavljeno, u avionu se nalaze medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka, koji su se borili protiv virusa u Wuhanu, odakle je epidemija i krenula. 

Također je navedeno da je predviđen i novi let aviona sa beogradskog aerodroma za Kinu, kako bi dopremio još jedan tovar pošiljku.

Podijeli ovo Share
20:49

U Republici Srpskoj od 20 sati je na snazi policijski sat. Ujutro do 5 sati niko ne smije izlaziti na ulice u ovom bh. entitetu.

Evo kako izgledaju ulice Banja Luke i kolike su kazne ako se ne pridržavate zakona - više saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
20:42

Iz Štaba za civilnu zaštitu SBK poslali su posljednje upozorenje građanima da se pridržavaju naredbe o zabrani kretanja te da poštuju rješenja o samoizolaciji, jer je policiji izdat nalog da rigorozno sankcionira sve prekršitelje.

Kolike su kazne i kako će se izricati saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
20:25

Mladi bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa odlučio je pomoći Kantonalnoj bolnici u Bihaću vrijednom donacijom u borbi protiv pandemije koronavirusa. Više o tome saznajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
20:11

U Konjicu danas je potvrđen još 1 slučaj zaraze koronavirusom, što je ukupno 10 zaraženih.

Do zaraze je došlo nakon što je 11. marta organizovana manifestacija povodom 70. godišnjice rada kompanije za proizvodnju oružja i streljiva "Igman". Manifestaciji je prisustvovao vrh Vlade FBiH, ali i gost iz Srbije za kojeg je naknadno javljeno da je pozitivan na koronavirus.

Evo kako ovih dana izgledaju ulice Konjica. Uvjerite se i sami OVDJE.

Podijeli ovo Share
18:58

Uveden je policijski sat u Federaciji. Odlučio je to večeras na telefonskoj sjednici u Sarajevu Federalni štab civilne zaštite. Više saznajte --------->>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
18:09

Austrijska vlada izdvaja 22 miliona eura za medicinska istraživanja kako bi se što prije pronašli lijek i vakcina protiv koronavirusa, otkriveno je na konferenciji za novinare austrijske savezne vlade.

Margarete Schrambock, ministrica privrede i digitalizacije, kazala je da je pronalazak lijeka najučinkovitija borba protiv virusa Covid-19.

U Austriji je, prema podacima ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u subotu poslije podne evidentirano 2.814 zaraženih. Provedeno je 18.545 testova. Devet osoba je ozdravilo, a osam umrlo.

 

Podijeli ovo Share
17:59

Premijer RS i komandant Kriznog štaba RS za vanredne situacije, Radovan Višković, na konferenciji za medije otkrio je da je jedan ljekar u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka zaražen koronavirusom.  Više saznajte ----------->>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
15:07

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) 32 osobe testirane su na prisustvo virusa covid-19, a dva testa bila su pozitivna.

Jedna zaražena osoba je iz Mostara, druga iz Konjica, i oba slučaja povezana su s već poznatim žarištima infekcije u ta dva grada, rekao je je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić.

- Mislim da je to dobra vijest i mislim da smo na dobrom putu da dva klastera u Konjicu i Mostaru suzbijemo. Optimizam ne smije biti prevelik, jer znamo da se kasnije mogu javiti sekundarni kontakti, ali smo zadovoljni jer smo očekivali neke možda i lošije rezultate - istaknuo je dr. Avdić.

On je pozvao sve sekundarne i tercijarne kontakte, koji su bili u kontaktu s osobama iz mostarskog i konjičkog klastera, da se stave u 14-dnevnu samoizolaciju.

Podijeli ovo Share
15:06

- Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je za 2.705 u posljednjih 24 sata i dostigao je ukupno 16.662 pacijenta, preminulo je 47 osoba.

Podijeli ovo Share
11:09

Više od 252.700 ljudi je zaraženo koronavirusom širom svijeta, a preminulo ih je 10.451, javljaju danas agencije i ističu da je broj smrtnih slučajeva u Italiji premašio broj smrti u Kini, izvorištu zaraze.

U posljednja 24 sata u Italiji je od zaraze koronavirusom umrlo 627 ljudi.

Podijeli ovo Share
19:39

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa desio se danas u Kliničkom centru Vojvodina.  Detaljnije >>> OVDJE

Podijeli ovo Share
19:36

U Italiji je u protekla 24 sata od korona virusa umrlo 627 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije prije mesec dana, a čime je ukupan broj žrtava porastao na 4.032.

Podijeli ovo Share
18:10

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj utvrđen je virus korona kod još 14 osoba, potvrdio je ministar Alen Šeranić.

Ovim se broj zaraženih osoba u Srpskoj povećao na 59.

Podijeli ovo Share
16:50

U Hrvatskoj povećan broj zaraženih virusom korona, troje u teškom stanju.

Opširnije >>> OVDJE
 

Podijeli ovo Share
15:54

Humanitarna organizacija "Pomozi.ba" osigurala je 2.000 zaštitnih maski za federalne sanitarne inspektore i uposlenike Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Podijeli ovo Share
14:56

U Kantonu Sarajevo još nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

Podijeli ovo Share
14:02

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović kaže da KCUS nije dobio bilo kakav pisani, a ni zvanični upit od direktora Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću dr. Hajrudina Havića za prebacivanje oboljelog od koronavirusa.

Opširnije na OVOM linku.

Podijeli ovo Share
13:49

U KS-u 39 osoba kojima je izrečena mjera izolacije nije zatečeno na adresi

Podijeli ovo Share
13:28

Prvozaraženi iz Mostara u teškom stanju, čekaju se rezultati 17 uzoraka

Podijeli ovo Share
12:32

U Mostaru se obustavlja javni prijevoz

 Stožer civilne zaštite Grada Mostara izdao je zapovijed o obustavi javnog linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Grada Mostara.

Zapovijed se počinje primjenjivati večeras od ponoći i trajat će do 31. ožujka 2020. godine u 24 sata.

Od te odluke izuzimaju se registrirani taksi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obvezno provođenje dezinfekcije nakon svake obavljene usluge.

Za provedbu ove zapovijedi odgovorni su Policijska uprava Mostar i Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Podijeli ovo Share
11:33

U Austriji 2.203 pozitivnih na SARS-CoV-2, među njima nema bh. državljana

Podijeli ovo Share
11:07

VAŽNO ZNATI!

Podijeli ovo Share
10:42

U Konjicu pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 69 u BiH

Podijeli ovo Share
10:15

U Crnoj Gori tri nova slučaja koronavirusa, ukupno 13

Podijeli ovo Share
09:56

Mostar se dezinficira

U četvrtak navečer krenula je dezinfekcija gradskih ulica, pločnika, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i prostora te ostalih popločanih i asfaltiranih površina.

Dezinfekcija se obavlja prema zapovijedi Stožer civilne zaštite Grada Mostara, a posao dezinfekcije obavljaju djelatnici higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja u suradnji s mostarskim komunalnim poduzećima i Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Grada Mostara.

Zbog širenja virusa covid-19 gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 17. ožujka donio je Odluku o proglašenju stanja nesreće.
 

 

 

 

Podijeli ovo Share
09:33

 U Hrvatskoj su potvrđena 8 nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da ih trenutno ima 113, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Podijeli ovo Share
08:58

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) održat će danas sjednicu u Administrativnom centru entitetske vlade u Banjoj Luci.

Podijeli ovo Share
08:45

U Srbiji je je do 8 časova 19. marta 2020. godine registrovano ukupno 118 potvrđenih slučajeva COVID 19

Podijeli ovo Share
08:28

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopćila je da ulaže maksimalne napore da svoje aktivnosti uskladi s preporukama nadležnih organa u Federaciji BiH i kantonima a da pri tome ne ugrozi stabilnost elektroenergetskog sistema i snabdijevanje kupaca električnom energijom. 

U toku proglašenog stanja nesreće, neće biti obustave isporuke električne energije po osnovu dugovanja, saopćeno je iz EPBiH.

Elektroprivreda BiH vršiće obračune i naplatu utrošene električne energije u narednom periodu kako bi zadržala stabilnost elektroenergetskog sektora. U narednom periodu biće razmotrena zakonska mogućnost da se u vremenu trajanja proglašenog stanja nesreće ne obračunava i ne naplaćuje zakonska zatezna kamata.

Rad naplatnih mjesta se usklađuje se preporukama Vlade FBIH i nadležnih kriznih štabova, sve s ciljem prevencije širenja korona virusa. Elektroprivreda BiH će u slučaju zatvaranja pojedinih naplatnih mjesta razmotriti opciju plaćanja računa na drugim naplatnim mjestima, a bez provizije, te razmotriti druge predviđene načine.

Elektroprivreda BiH pažljivo prati razvoj trenutne situacije i u narednom periodu će preduzimati konkretne mjere s ciljem pomoći onim kupcima, što podrazumijeva i pravna i fizička lica, kojima je uslijed novonastale situacije otežano ili u potpunosti onemogućeno izvršenje ugovorenih obaveza.

Podijeli ovo Share
08:17

Od posljedica zaraze korona virusom u svijetu umrlo više od 10.000 osoba

Podijeli ovo Share
07:56

Zbog sprečavanja širenja korona virusa, Hrvatska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini.

Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Danas od 8.00 sati najavljeno je zatvaranje svih graničnih prijelaza (za putnički saobraćaj) od Srbije prema BiH, izuzev graničnih prijelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Na ulazu u BiH duga je kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz BiH na GP Orašje. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Od puteva sa aktuelnim radovima u zemlji izdvajaju se putevi: Jajce-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Apeluje se na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozorava na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetuje se opreznija vožnja i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Podijeli ovo Share
22:36

Prvi slučaj oboljenja od korona virusa zabilježen je u Goraždu.

Kako saznaje Fena, riječ je o direktorici kompanije namjenske industrije „Ginex“ Muneveri Fočo koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a koja je prisustvovala nedavnoj proslavi povodom 70 godina kompanije „Igman“ u Konjicu gdje su također zabilježeni slučajevi koronavirusa.

Komandant Štaba civilne zaštite BPK Goražde Edita Velić potvrdila je Feni da će večeras u 21.30 sati biti održana sjednica štaba u proširenom sastavu, povodom novonastale situacije

- Situacija je sada mnogo ozbiljnija i vjerovatno će u skladu s tim biti donesene nove naredbe – kazala je Velić.

Član Kriznog štaba ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić kazao je da ne treba stvarati paniku

- U ovom trenutku bitno je da ostanemo 'hladne glave', ali maksimalno odgovorni. Prva mjera koja se treba poduzeti je da se identificiraju svi koji su bili u kontaktu sa osobom čiji je nalaz potvrđen da bi se oni smjesta stavili u 14-dnevnu izolaciju, a sigurno će i osobe koje su sa njima bile u kontaktu trebati izolirati. To je nešto što je neminovno, a koliki je to broj osoba to će se morati utvrditi –naglasio je on.

Dr. Čengić je naglasio da ne mora značiti da će doći do masovnog razbolijevanja

- Mobilni tim Doma zdravlja Goražde je išao danas da uzme uzorak za testiranje od pacijentice i ona je bar do danas bila asimptomatska, znači nije imala nikakve simptome. Bila je afebrilna i nije imala ni povišenu temperaturu i nemora značiti da će se razviti klinička slika ni kod nje ni kod osoba koje su bile s njom u kontaktu, ali se mjere izolacije moraju poduzeti – kategoričan je Čengić.

Dodao je da će u izolaciju ići i mobilni tim Doma zdravlja koji je uzimao uzorak

- Članovi mobilnog tima, iako raspolažemo sa skronom opremom, bili su propisno zaštićeni, ali ipak ćemo ih poslati u izolaciju – dodao je on.

Uputio je apel osobama koje su bile u kontaktu sa pacijenticom kojoj je potvrđen koronavirus da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo BPK ili Operativnom centru BPK na broj 121.

Podijeli ovo Share
21:17

Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) poziva građane na maksimalnu odgovornost i dosljedno poštivanje svih zapovijedi Stožera, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

 "Složena epidemiološka situacija u HNŽ-u, osobito u Mostaru i Konjicu, od svakog građanina, a u cilju pomoći zaustavljanju širenja virusa covid-19, traži maksimalnu odgovornost i dosljedno poštivanje svih zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite", priopćeno je u četvrtak.

 Stožer podsjeća da svi neodgovorni pojedinci koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem zapovijedi Stožera budu ugrožavali zdravlje i sigurnost građana čine kazneno djelo.

 "Stoga, pozivamo sve odgovorne za praćenje poštivanja zapovijedi Stožera da, za osobe kod kojih se činjenično utvrdi nepoštivanje bilo koje zapovijedi, a osobito nepoštivanje mjera o izolaciji i samoizolaciji, bez odlaganja primjene najrigoroznije mjere", navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Podijeli ovo Share
19:59

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u četvrtak da je "svijet u ratu s virusom" i upozorio je da je "globalna recesija, možda rekordnih dimenzija, skoro izvjesna".

Čelnik svjetske organizacije kazao je da "ljudi pate, bolesni i prestrašeni" i istaknuo je da trenutne reakcije pojedinačnih zemalja "ne uzimaju u obzir globalni obim i složenost krize".

- Ovo je trenutak koji zahtijeva koordiniranu, odlučnu i inovativnu političku akciju vodećih svjetskih ekonomija. Moramo priznati da će najsiromašnije zemlje i najranjivije kategorije stanovništva,posebno žene, biti najteže pogođene - izjavio je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je pozdravio vanredni sastanak čelnika grupe 20 vodećih svjetskih ekonomskih sila zakazan za narednu sedmicu na kome će se razmotriti odgovor na pandemiju COVID-19, rekavši da će i on učestvovati s porukom da je ovo" situacija bez presedana koja zahtijeva kreativnost  i obim odgovora mora se podudariti s njenim obimom", prenosi Associated Press.

Podijeli ovo Share
18:24

Federalni štab Civilne zaštite donio je set novih naredbi s ciljem prevencije širenja korona virusa.

One se ponajviše odnose na trgovine, kako je poručio Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Donesena je naredba o osiugranju trijažnih punktova prije ulaska u zdravstvene i socijalne ustanove.

Obustavljaju se linije javnog prevoza u Federaciji BiH - a tiču se linijskog i željezničkog saobraćaja u FBiH. Naredba se odnosi na prevoz putnika, prevoz roba će se odvijati nesmetano.

Ovom naredbom izuzeti su registrovani taksi prevoznici, koji moraju imati obavezne maske, rukavice i naočale, te moraju vršiti dezinfekciju nakon svake vožnje.

Obustavlja se rad trgovačkih radnji u FBiH. Naredbom su izuzete prodavnice prehrambenih, higijenskih proizvoda, ribarnice, apoteke, prodavnice veterinarskih i medicinskih proizvoda, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, pekare, hemijske čistionice, prodavnice ortopedskih i drugih pomagala, prodavnice dječije opreme, hrane za životinje, prodavnice građevinskog i vodo materijala, elektro materijala, kao i logistički distributivni centri i veledrogerije.

Također, donesena je mjera stavljanja pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazne zatvora.

Podijeli ovo Share
17:19

U Sloveniji je do četvrtka u 14 sati zabilježno ukupno 319 slučajeva zaraze koronavirusom, a u odnosu na dan ranije zabilježena su 33 nova slučaja.

 Slovensko ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim internetskim stranicama da je provedeno ukupno 9860 testiranja.

Podijeli ovo Share
16:02

U Crnoj Gori su registrovana još dva slučaja zaraženih virusom korona, a ukupno je do sada oboljelo 10 osoba, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Podijeli ovo Share
14:33

U Španiji od koronavirusa preminula medicinska sestra. Opširnije >>> OVDJE.

Podijeli ovo Share
13:17

U Mostaru su danas potvrđena još dva nova slučaja infekcije novim koronavirusom.

- Od jučer imamo dva nova potvrđena slučaja covid-18. Radi se o kontaktima supruge prvozaraženog. Zaraženi su dobro, gotovo da nemaju nikakve simptome i u kućnoj su izolaciji - kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest.

 

Podijeli ovo Share
12:23

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da su u Hrvatskoj trenutno 102 osobe zaražene koronavirusom poručivši kako se Hrvatska s takvom krizom još nikada u povijesti nije suočila.

Detaljnije čitajte OVDJE.

Podijeli ovo Share
11:40

Italija će ostati u karantinu i nakon 3. aprila, što je bio prvobitni rok, kako bi se spriječilo dalje širenje novog virusa korona, izjavio je danas italijanski premijer Ðuzepe Konte.

On je za italijanski list Korijere dela sera rekao da će biti produžene mjere kojima se nalaže zatvaranje škola, univerziteta, ograničenje kretanja, prenosi Rojters. Dozvoljena su putovanja samo zbog posla i zdravstvenih razloga, dok je većina prodavnica zatvorena, sem onih koje prodaju hranu i lijekove.

Podijeli ovo Share
10:29

U Banjluci zatvoren nulti klaster. Kućna izolacija za djecu iz Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjaluci, koja su bila dio prvog klastera korona virusa u BiH je istekla u ponoć.

Podijeli ovo Share
10:03

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog juče u popodnevnim časovima, u Republici Srpskoj nisu registrovane nove osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 29 slučajeva pozitivnih na novi virus korona. (Banjaluka-23, Čelinac-2, Laktaši-1, Srbac-1, Prnjavor-1 i Modriča-1).

"Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja", navedeno je na stranici Ministarstva zdravlja i sovijalne zaštite RS.

.

Podijeli ovo Share
09:51

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odobrio je nacrt zakona kojim se omogućava besplatno testiranje Amerikanaca na koronavirus.

Trump je u pisanom saopćenju potvrdio da je ratifikovao nacrt pod nazivom “Prvo porodica: Zakon o borbi protiv koronavirusa“.

Nacrt je prethodno usvojen u oba doma Kongresa i stupio je na snagu,  i treba da bude mehanizam za izdvajanje 104 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa.

Podijeli ovo Share
09:49

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od koronavirusa umrlo je 115, a ukupno zaražene 7.323 osoba.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, koji prati situaciju o koronavirusu, u SAD-u se broj slučajeva zaraze konstantno povećava.

Prema posljednjim podacima, broj umrlih uzrokovan virusom povećan je na 115, a ukupan broj zaraženih u SAD-u iznosi 7.323.

Broj zaraženih jučer iznosio 6.300, te da je u posljednja 24 sata povećan za 1.000.

Navodi se također kako 55 posto smrtnih slučajeva zabilježeno u Washingtonu, gdje se prvi slučaj zaraze u SAD-u i pojavio. U New Yorku je zabilježeno 16 smrtnih slučajeva, a u Kaliforniji 13, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podijeli ovo Share
09:46

Vodeći francuski zdravstveni službenik u srijedu je izvjestio o 89 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, čime je ukupan broj preminulih porastao na 264.

Tokom konferencije za novinare, direktor francuskog Zavoda za javno zdravstvo Jerome Salomon dodao je da je broj slučajeva zaraženih ljudi porastao na 9.134, sa 7.730 slučajeva od utorka, što predstavlja rast od 18 posto u 24 sata.

Salomon je kazao da je 931 osoba u teškom stanju i u potrebi za aparatima za održanje života, prenosi Reuters.

Podijeli ovo Share
  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA