JEDVA ČEKAM DA UMREM! Mike Tyson ponovo zaprepastio javnost svojim priznanjem

Aktuelno
JEDVA ČEKAM DA UMREM! Mike Tyson ponovo zaprepastio javnost svojim priznanjem
.

Legenda svjetskog boksa, mnogi će reći i ponajbolji bokser svih vremena, još jednom je naglasio da je slava izuzetno loša stvar.

Još u vrijeme dok je palio i žario po ringovima širom svijeta Mike Tyson je bio poznat kao čovjek koji se itekako rasipao, a s ne baš normalnim ponašanjem nastavio je i nakon što je objesio rukavice od klin.

Od čovjeka koji je, na primjer, bio u stanju da odgrize uho rivalu, svašta se može očekivati, pa i kratka ispovijest koju je dao za "Sportsman".

miketyson

- Ne mislim da išta novo i važno može da se desi u mom životu u odnosu na ono što sam već opisao u autbiografiji. Ali, nikad se ne zna. Što više učimo o sebi, više učimo i o životu. Život je prilično zanimljiv. Rodimo se i umremo ne znajući odakle smo došli. A život nas priprema za smrt. Još uvijek ne znamo ništa o tome, ali kada dođemo u neke godine više se ne plašimo smrti onoliko koliko smo se plašili kao mladi - počeo je Tyson svoju priču, pa objasnio i da je i tokom karijere bio svjestan opasnosti sporta kojim se bavi:

- Znao sam da mogu umrijeti na treningu ili u ringu tijekom borbe. Ipak, nisam bio uplašen. Mislio sam ako će neko već umrijeti, ja ću biti onaj koji ga je ubio. To samopouzdanje je zapravo bio mehanizam preživljavanja. Ali sada, iz mog iskustva, iz onog u šta vjerujem, iz toga što sve više saznajem o nepostojanju, sve sam spremniji da umrem.

tyson1

FOTO: AP

Tyson je zatim pojednostavio posljednju rečenicu:

- Spreman sam da umrem. Ne bojim se toga. Za mene bi živjeti moglo da bude komplikovanije nego umrijeti. Za život treba mnogo hraborsti i bez nje ne možeš kontrolisati život. Preozbiljno shvatamo sami sebe, a šta smo zapravo. Mi smo ništa! Mislimo da smo posebni! Slava je sranje! Svi viču kako si poseban, a onda otkriješ da nisi. Možeš u zatvor, možeš da umreš, možeš da doživiš da se prema tebi loše odnose. Ne očekujem da će mi se desiti loše stvari, ali kad mi se dogode, znam da mogu to kontrolisati. Znam da se sranja dešavaju. Nastaviću da stremim nečemu, neće me obeshrabriti.

Legendarni borac naglasio je i da živi porodičnim životom, te da se s vremena na vrijeme sretne sa svojim nekadašanjim rivalima Lenoksom Luisom i Ivanderom Holifildom.

tyson

- Zagrlimo se, malo proćaksamo, i svako ode na svoju stranu. Ja sam sa svojom suprugom sve vrijeme. Taj svijet više nije moj. Više sam porodičan čovjek.

53-godišnji Tyson, koji je prešao na Islam, je za kraj otkrio šta mora uraditi prije odlaska na drugi svijet.

- Boks je enigma i za 200 godina od sad ljudi će pamtiti vjerovatno nekih pet najboljih boraca iz historije. Mi svi hoćemo da budemo kao Ahil u našim glavama. Da budemo kralj svih boraca. Kao i on svi imamo svoje slabosti, vjerovatno ih je i Ahil imao, ali mi o tome ništa ne znamo. Zapravo, Ahil je jedna od stvari koje moram da obavim prije smrti. Hoću da obiđem njegov grob u Grčkoj!

Ne propustite