Navijači u suzama, cijeli stadion plače, igrači na terenu stoje, kamere fataju samo OVOG IGRAČA: Odlazi NAJBOLJI!

Sport
Navijači u suzama, cijeli stadion plače, igrači na terenu stoje, kamere fataju samo OVOG IGRAČA: Odlazi NAJBOLJI!
,

avijači u suzama. Cijeli stadion plače. Igrači na terenu stoje. Kamere hvataju samo jednog igrača. Samo jednog. Katastrofalan poraz? Strašna povreda? Ne. Otišao je najveći. Nedavno se navršilo pet godina kako je Juventus napustio vjerovatno najveći igrač kojeg je taj klub ikada imao. Alessandro Del Piero.

5bd5ea28-0ee0-4493-b0c3-7f0a0a0a0a6a-delpiero-previeworg

"Postoje igrači kojima se navijači dive kada igraju za klub. Kada odu, brzo ih zaborave. Jako je malo onih kojih će se navijači vječno sjećati. Nema ih puno danas, na prste jedne ruke se može prebrojati. E, jedan od najvećih takvih je bio Alex. Alex Del Piero", riječi su još jednog velikana, Ronaldinha.

ronaldinho

9. novmebra 1974. godine rođen je jedan od najboljih fudbalera koje je Italija ikada imala. Tog dana u gradiću Conegliano na svijet je stigao najbolji igrač Juventusa svih vremena. Tri čarobne riječi - Alessandro Del Piero. Skoro cijelu karijeru proveo je u redovima Stare dame, a ta ljubav je rezultirala 19-godišnjom ljubavi, protkanom sa 702 utakmice i 289 pogodaka. I velikim brojem asistencija, magičnih trenutaka...

59b3ea0b-7714-4c40-afe0-1e470a0a0a6a-davids-del-piero-zidane-previeworg

Osvojio je sve što se osvojiti može. Tako je do Scudetta stizao u pet navrata, a njegove vitrine krasi i pehar Lige prvaka, kao i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine s reprezentacijom Italije.

Ipak, ponajviše se pamti po odanosti klubu i nakon afere "Calciopoli“ koja je pogodila Torineze. Tada je, uprkos izbacivanju Juventusa u Seriju B, ostao odan svojoj "Staroj dami". U Juventusu je stekao epitet najboljeg strijelca kluba svih vremena, kao i igrača s najviše nastupa za "Bianconere".

5a5f3abf-4260-4f2c-9f20-4f450a0a0a6a-del-piero-marchisio-previeworg

Njegovo fudbalsko znanje izuzetno visoko je cijenjeno u sportskim krugovima. Tako ga je brazilska legenda Pele svrstao ga je među 100 najboljih živih fudbalera svijeta. Također je izabran među 100 najboljih igrača Evrope u prošlom stoljeću. Godine 2000. bio je najplaćeniji igrač svijeta prema visini plate, bonusa i prihoda od reklama.

Osim nagrada za umijeće na terenu, osvojio je nekoliko nagrada za ponašanje na terenu i van njega. Dobio je tri "džentlmenske" nagrade, kao i Zlatno stopalo (nagradu za najboljeg igrača svijeta iznad 30 godina), što pokazuje njegovu veličinu u svijetu sporta.

delpiero7

Osim u vrhu napada, sposoban je igrati između te pozicije i sredine terena, kao podrška isturenim saigračima. Sa svojih 173 centimetra postao je sinonim za golove s pozicija oko šesnaesterca, naročito s lijevog ugla odakle je često su svojoj karijeri postizao fenomenalne golove u dalji ugao golmana. Ta zona je poznata kao i 'Del Piero zona'. 6. aprila 2008. oborio je dugo važeći rekord legendarnog stopera bianconera, Gaetana Sciree, od 552 nastupa. 

Ne propustite