SVIJET POLUDIO, SVI ODMAH PROBAJU! DETALJNO UPUTSTVO KAKO DA DEZINFIKUJETE KUĆU: Evo šta vam treba da POTPUNO OČISTITE svoj dom

Objavljeno:14.03.2020 - 14:51
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Prilikom čišćenja izbjegavati dodir očiju i usana.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je uputstvo o tome kako pravilno očistiti i dezinfikovati prostorije za vreme kućne izolacije, a većina ovih saveta može biti korisna i ostalim stanovnicima RS, da se pobrinu za prostorije u kojima ovih dana borave.

Za definfekciju su vam potrebna sljedeća sredstva i zaštitna oprema:

dezinf

Lična zaštitna oprema (rukavice, zaštitna hirurška maska), radna odjeća
Plastične vrećice, kanta s vodom, krpe, brisač sa vodom
Deterdženti za upotrebu u domaćinstvu
Dezinfekciona sredstva koja se preporučuju prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)
Po preporukama Instituta, tokom i nakon čišćenja i primjene dezinfekcionih sredstava, držati otvorene prozore zbog dobrog provetravanja prostorija.

Prije nego se pristupi čišćenju, staviti ličnu zaštitnu opremu, odnosno masku i rukavice, a preporučuje se upotreba jednokratne lične zaštitne opreme, jer je potencijalno zarazni materijal.

Prilikom čišćenja izbjegavati dodir očiju i usana.

liceee

Sredstva za čišćenje i dezinfekciona sredstva treba koristiti prema uputstvu proizvođača.

Za više informacija možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Najpre se prostorije i površine očiste toplom vodom i deterdžentom, a zatim dezinfikuju podovi, popločane površine zidova, prozori, rukohvati i svi predmeti koje svakodnevno upotrebljava osoba u eventualnoj kućnoj izolaciji, poput noćnih ormarića, kreveta i ostalog nameštaja.

Rukavice i zaštitnu odeću (npr. plastične kecelje) treba koristiti za čišćenje površina ili rukovanje odećom ili posteljinom zaprljanom tečnostima. Nakon upotrebe, rukavice za višekratnu upotrebu treba očistiti sapunom i vodom i dekontaminirati 0,5% rastvorom natrijum-hipohlorita.

Ako se maska navlaži ili zaprlja od izlučevina, mora se odmah zameniti novom čistom i suvom maskom.

Čišćenje i dezinfekciju prostora i predmeta obavljati od jednog ka drugom kraju, da se ne kontaminira već očišćena strana.

Sav tekstil, odnosno posteljina, ručnici, zavese, ćebad itd. treba da se opere mašinski na 90 °C i sa dodatkom deterdženta za pranje veša. Ako se zbog karakteristika materijala ne može koristiti temperatura vode od 90 °C, prilikom pranja tekstila treba dodati posebne hemikalije, npr. izbjeljivač ili proizvode za pranje veša koji sadrže natrijum-hipohlorit ili proizvode za dekontaminaciju za tekstil.

ves

– Ne istresati zaprljano rublje i izbjegavati da kontaminirani materijali dođu u dodir sa kožom i odećom – navode iz Instituta.

Najmanje jednom dnevno treba toplom vodom i deterdžentom očistiti, a zatim dezinfikovati i površine u kupatilu i toaletu.

Za dezinfekciju kontaminiranih površina i materijala, ne koristiti pakovanje sredstva s raspršivačem, jer prskanje može dovesti do daljnjeg širenja virusa.

Sav otpad nastao tokom čišćenja treba odložiti u plastičnu vreću i kante za otpad.

Nakon čišćenja, skinuti rukavice i odložiti u plastičnu vreću, a zatim oprati ruke sapunom i toplom vodom.

Takođe, nakon čišćenja treba skinuti maske odgovarajućom tehnikom – ne dodirivati prednju stranu, već otkopčati masku i odložiti u plastičnu vreću, a zatim oprati ruke sapunom i toplom vodom.

ruke

Radnu odjeću i upotrebljene krpe treba oprati mašinski na 90 °C, sa dodatkom deterdženta za pranje veša.

Na kraju posla, oprati ruke sapunom i toplom vodom, presvući se i istuširati.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA