Mario Nenadić: Ova vlada neće voditi osvetničku ni svađalačku politiku

Aktuelno
Mario Nenadić: Ova vlada neće voditi osvetničku ni svađalačku politiku
,.

Mario Nenadić, kandidat za predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, predstavio je zastupnicima u Skupštini KS ekspoze i načela djelovanja novog saziva Vlade KS.

Istakao je da će nova Vlada KS raditi brzo i "u hodu" rješavati određena urgentna pitanja, ali će istovremeno pokrenuti, odnosno nastaviti s radom na sistemskim preslaganjima nagomilanih problema u KS. 

- U svakom resoru izvršili smo ''blic'' pregled realiziranog u godini mandata trenutne Vlade KS i spremni smo sve pokrenute pozitivne procese podržati, dodatno unaprijediti i ubrzati. Istovremeno, imamo puno novih ciljeva i usaglašenih prioriteta, želimo ih što prije dati u realizaciju - kazao je Nenadić.

Kako navodi novi premijer, članovi buduće Vlade KS spremni su sve svoje iskustvo staviti u funkciju unapređenja života i standarda svih nas, a posebno mladih. Kako kaže, bit će snažan vjetar u leđa evropskim integracijama i razvijati Sarajevo, Kanton Sarajevo i domovinu Bosnu i Hercegovinu kao prostor tolerancije, suživota i nade. 

Napominje da se društvo udaljilo od evropskih i civilizacijskih vrijednosti, citirajući nekoliko rečenica iz preambule Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, te je pozvao sve da se promijene, odnosno da se promijeni naša praksa i da se s tim počne odmah. 

- U tom smislu, obećavam da će ova vlada nastaviti da razvija i promovira tradiciju i običaje svih naših naroda, njihovu vjeru i kulturu i istovremeno će njegovati naše zajedničke vrijednosti i uporno tražiti puteve za vraćanje međusobnog povjerenja. Pri tome, čuvat ćemo i jačati sjećanje na sve naše žrtve, na ubijenu djecu i civile Sarajeva, veliki broj nestalih i ranjenih i na višegodišnju opsadu i patnju našeg grada i Kantona - rekao je Nenadić, prenosi Avaz.

Nenadić kaže da će načela i pravci kojim će se rukovoditi i kretati u budućem radu biti zakonitost, zaštita javnog interesa, transparentnost i borba protiv korupcije, ravnopravnost i jednakost pred zakonom, zaštita manjina svih vrsta i tzv. isključenih grupa, savjesnost i odgovornost. 

- Ova vlada neće doprinijeti neprihvatljivoj javnoj retorici niti će voditi osvetničku ni svađalačku politiku. Dobili smo legalnu priliku i skupa sa svima vama želimo je iskoristiti u službi boljitka svih nas u Kantonu Sarajevo i BiH. Budite sigurni da nijednu ružnu i neprimjerenu riječ nećemo uputiti našim prethodnicima niti saradnicima, jer time samo umanjujemo šansu da uradimo nešto dobro i očekivano za naše narode i građane i za generacije koje dolaze - kazao je Nenadić. 

Istakao je da će Vlada raditi timski te je najavio da će je voditi decentralizirano, što bi značilo da će svaki ministar u okviru propisanih pravila imati tačno onoliko slobode u postupanju koliko je usaglašeno i utvrđeno važećim propisima, usvojenim budžetom i zaključcima Vlade i Skupštine Kantona. 

- Sarajevo planiramo brže i jače otvarati prema užem i širem okruženju. To se od nas očekuje, jer Sarajevo je oduvijek bilo prepoznatljivo po svojoj otvorenosti. Kada se toj tradicionalnoj otvorenosti doda i dio savremenog, onog kako moderan svijet danas živi, može se očekivati dobar rezultat. Različitim mehanizmima, kroz donošenje odgovarajućih propisa gdje je god to moguće, ali i ciljanim projektima i koordinacijama, radit ćemo na suzbijanju govora mržnje - kazao je Nenadić. 

Ne propustite