SRAMNA IZJAVA! Dodik: Ne treba izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović

Bosna i Hercegovina
SRAMNA IZJAVA! Dodik: Ne treba izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjestiti crkvu u Konjević polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjestiti crkvu u Konjević polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

-Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnim odnosima pa taman se radilo i o Evropskom sudu. neka taj sud riješi pitanje Sjedić-Finci- ustvrdio je on.

Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je iznošenje stvari, što su aktivnosti koje prethode samom izmještanju pravoslavne crkve, a na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, iz oktobra 2019. godine, koji je naložio uklanjanje crkve s imanja porodice Orlović.

Dodik je rekao da Republika Srpska (RS) razmatra mogućnost da povuče saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

-Mi ćemo u narendom periodu, najvjerovatnije, predložiti da se povuče naša saglasnost s prenosa nadležnosti koju je ranije neko dao za VSTV. Ako stvari budu eksalirale, učinit ćemo to i na drugim pitanjima. Mislimo da je to legitiman stav. BiH nema nikakvo pravo, ni ustavno, ni dejtonsko, za postojanje Suda i Tužilaštva BiH - ustvrdio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a odbacili su i Zakon o Visokom sudskom tužilačkom savjetu usvojen u Predstavničkom domu te traže da ga delegati u Domu naroda BiH odbiju do krajnje procedure te tvrde da je glasanje SDS-a i PDP-a u Predstavaničkom domu u vezi tog zakona primjer “izdaje interesa RS”.

Odbacili su 1.mart kao praznik BiH, jer to, kako je naveo, „nije proglašeno nijednim aktom na nivou države, kao i da je to radni dan u RS i za predstavnike Srba u zajedničkim institucijama“.

Izvršni komitet SNSD-a odbacuje, kako je naveo Dodik, način obraćanja ambasadora EU, šefa misije OSCE-a i otpravnika poslova Ambasade SAD u Sarajevu prema Srbima zaposlenim u zajedničkim institucijama i smatra da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari BiH, jer se time krši njena suverenost i član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

-Smatramo da je to akt prijetnje zaposlenima - naveo je.

Prihvatili su prijedlog sporazuma o saradnji s organizacijom koju predstavlja gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je Dodik i pokazao novinarima u Banjoj Luci, a potpisat će potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

Kazao je i da je Izvršni komitet odbacio i "osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka RS i njenim funkcionerima te istovremeno zadužio svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice kako bi istakli argumente vezano za aktuelnu situaciju u RS.

Traže i da se nastave napori na uspostavljanju dijaloga o otvorenim pitanjima na nivou BiH sa drugim entitetom i predstavnicima konstitutivnih naroda.

-U RS niko ne treba da se brine, nikakav mir neće biti ugrožen. Potpuno garantujem mir i stabilnost u RS - rekao je lider SNSD-a.

Ne propustite