Komšić: BiH je naša, zajednička, učinimo je boljom nego što je danas

Bosna i Hercegovina
Komšić: BiH je naša, zajednička, učinimo je boljom nego što je danas
Bosna i Hercegovina u nedjelju će proslaviti 28. godišnjicu od kada je stekla nezavisnost, a tim povodom predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović organizirali su večeras svečani prijem u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina u nedjelju će proslaviti 28. godišnjicu od kada je stekla nezavisnost, a tim povodom predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović organizirali su večeras svečani prijem u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu.

Okupljenima na svečanosti, organiziranoj u znak obilježavanja dana kada su građani BiH odlučili živjeti u suverenoj i nezavisnoj BiH, obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao da se večeras svi s ponosom prisjećaju 1. marta kao dana stjecanja nezavisnosti države BiH.

- Dana kada su građani BiH koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom BiH i time stvorili preduvjete za njeno međunarodno priznanje - podsjetio je Komšić.

Napomenuo je da je u periodu koji je nakon toga uslijedio, BiH pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost, a oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet i u tome su uspjeli.

Dodao je da niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu, niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali su se za isto ono za šta se zalažu i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve.

Takvu državu, kazao je Komšić, željela je i sada želi većina bh. građana, ali je potrebno na zreo način suprotstaviti se svim pokušajima podjela koje se nameću bile one političke, stranačke ili ideološke.

- Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države BiH, ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka, tim mojim sugrađanima je iskrena, kratka i jasna. Ovo je i vaša zemlja. Niko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama - pozvao je Komšić.

Poručio je da se ne smije dopustiti da se vlastitoj djeci omrzne kućni prag, te da sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje nego je potrebno ostaviti im nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih.

Smatra da se u tome može uspjeti jedino ako se kloni izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se kloni bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su državne i moraju biti na usluzi svima, podjednako.

- Rušiti povjerenje, poštovanje, pa nažalost i institucije je lako, ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje za sobom uvijek vuče i tragične posljedice - kazao je Komšić.

Izrazio je nadu da je sve ono što se događa proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, ipak samo loša gluma, loš odabir metoda u političkom djelovanju, izražavajući uvjerenje da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe.

Ocijenio je da je pred građanima, društvom i državom ispunjavanje brojnih uvjeta da bi se približili sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u vanjskopolitičkim prioritetima.

No, naglasio je da niko izvan ove zajedničke zemlje ne može imati veći interes i korist za tim od onih koji dijele isto podneblje jer u svijetu nije moguće pronaći veće prijatelje ako ih se ne pronađe među sobom.

- Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična, normalna, mirna i sigurna zemlja. Svim građanima čestitam 1. mart Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Svečanosti u Predsjedništvu odazvao se veliki broj zvanica među kojima su bili predstavnici državnih i federalnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog i vojno diplomatskog kora, te brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1. marta. Punoljetni građani tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti BiH na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Ne propustite