KORONA VIRUS HARA, A KAD ĆE NAM BITI DOSTUPNA VAKCINA: Da li je lijek na pomolu, OGLASILI SE STRUČNJACI

Objavljeno:26.02.2020 - 11:07
A A A Times Arial

Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova isporučila je svoju prvu seriju vakcina protiv koronavirusa nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

Kompanija je u ponedeljak izdala saopštenje kako je poslala uzorke vakcina Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem aprila. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u julu ili avgustu, piše Vol Strit Žurnal.

Tehnologija koja se bazira na mRNK

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK (RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK vakcine hipotetski brža i djelotvornija od onih koja se temelje na DNK.j

Razlog tome je što vakcine koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom ćelije, dok se mRNK nalazi po čitavoj ćeliji te je stoga mnogo pristupačnija.

SZO polaže nade u vakcine protiv Ebole

S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

725315-virus-zaraza01-ap-francois-mori-ls

Dodala je kako se već sada sprovode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati kroz nekoliko nedelja.

Žilead Sajens, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da sarađuje sa kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

"Sprovode se dve vrste kliničkih testiranja; jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u aprilu“, saopštili su kompanije Žilead Sajens.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA