ČESTO VAM SE DEŠAVA DA VAS "UHVATI GRČ" i vi to ignorišete jer mislite da je bezazleno! ALI NIJE BAŠ TAKO! Ako primijetite OVO - ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU! Grč u ovom dijelu tijela MOŽE DA ZNAČI SAMO JEDNO

Porodica i zdravlje
ČESTO VAM SE DEŠAVA DA VAS "UHVATI GRČ" i vi to ignorišete jer mislite da je bezazleno! ALI NIJE BAŠ TAKO! Ako primijetite OVO - ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU! Grč u ovom dijelu tijela MOŽE DA ZNAČI SAMO JEDNO
.


Mišični grč može nas iznenaditi u različitim situacijama, ali posebno je nelagodno kada se dogodi u moru.

Da li znate kako dolazi do toga i kako sebi pomoći? Spazam se može pojaviti usred jednostavnog istezanja u krevetu ili veće fizičke aktivnosti, međutim ono što se događa u tijelu je isto. Pretežno bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirane kontrakcije mišića.

grc9

Ako vam se to desi u vodi, važno je ostati smiren i prisjetiti se osnova samospašavanja. Pitali smo Silvanu Radovanović, voditeljicu Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Crvenog križa, za savjet: “Poznavanje tehnika samospašavanja obavezno je za svakoga – dobar plivač se također može utopiti . Potreba za samospašavanjem može se pojaviti zbog okolinskih uslova, ali i zdravstvenih problema ili precijenjenosti vlastitih sposobnosti.”

grc8

Održavanje na površini

Šef službe za spašavanje podsjetio nas je i na Arhimedov zakon. Tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Dakle, ovaj je zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava da se zadržimo na površini vode.

grc7

Grčevi

Plivači mogu osjetiti grčeve u mišićima ukoliko duže borave u vodi, a u nekim slučajevima i zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć, možete pomoći sami sebi. Silvana Radanović tako savjetuje: Istegnite mišić 10 – 15 sekundi, ponavljajući dok grčenje ne prestane. Nakon što grč prestane, potrebno je u što kraćem roku da se napusti vodi radi moguće ponovne pojave grča. Neki preporučuju uzimanje i magnezija, kao jedno od sredstava bobe protiv grčeva. To je jeftino i učinkovito oružje koja može spriječiti ovakve neželjene pojave.
Izvor: magazindan.info

Ne propustite