CIJELO VRIJEME POGREŠNO MISLIMO, KOSA NE SIJEDI ZBOG STAROSTI: Ovo je jedini razlog, BILI SMO U ZABLUDI!

Praktična žena
CIJELO VRIJEME POGREŠNO MISLIMO, KOSA NE SIJEDI ZBOG STAROSTI: Ovo je jedini razlog, BILI SMO U ZABLUDI!
.

Ako ste počeli da primijećujete da vaša kosa postaje sijeda, jedino što treba da uradite jeste – da se opustite!

Naime, naučnici su otkrili da nije u pitanju starenje, već previše stresa. Istraživači su otkrili da ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi nestaju kada je tijelo previše izloženo djelovanju kortizola, hormona stresa.

47459605-593182044435296-5841442019953426283-n

Istraživanje je provedeno na miševima i pokazalo je da boja ‘presušuje’ onog trenutka kad su životinje izložene stresu.

stresspan-24584

Na žalost onih koji su izgubili boju kose i osijedili, ćelije koje stvaraju pigment ne mogu da se regenerišu, tako da kosa ostaje sijeda, ali oni koji još uvijek imaju prirodnu boju, znaju šta im je činiti.

Folikuli dlaka proizvode male količine vodonik-peroksida, hemikalije koja se decenijama koristi kao jeftin način za posvjetljivanje ili izbeljivanje kose. Međutim, ako dođe do nakupljanja velikih količina vodonik-peroksida, boja kose može početi da blijedi.

Genetika

Ako su vam roditelji ili baka i deka postali sijedi rano – vjerovatno je da ćete i vi. Nedavno je utvrđen konkretan gen odgovoran za sijedu kosu.

Novija studija je proučila genome više od 6.000 ljudi iz Latinske Amerike i identifikovala 18 gena koji utiču na osobine kose, uključujući IRF4, koji je povezan sa sivom kosom.

45790-head-285994-1920-f

Uticaj duhana

Studija objavljena u časopisu Indian Dermatology Online Journal, otkrila je da pušači imaju dva i po puta veću vjerovatnoću da osijede prerano u odnosu na nepušače.

Osim toga, određene hemikalije iz dima razgrađuju se u ćelijama kose, što može da dodatno bude uzrok ćelavosti.

Ne propustite