'Pravda za Davida': Tačno 700 dana od prvog okupljanja u Banjoj Luci

Aktuelno
'Pravda za Davida': Tačno 700 dana od prvog okupljanja u Banjoj Luci
.

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" danas obilježava tačno 700 dana od prvog okupljanja porodice Dragičević i građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Nažalost, kako dodaju, i nakon 700 dana institucije šute o tom slučaju.

- S druge strane, progon i diskriminacija građana koji su podrška porodici Dragičević se nastavljaju – tvrde u saopćenju.

Ističu da su 600 dana obilježili 15. novembra 2019. godine konferencijom za novinare ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

- Glavna poruka koju smo tada poslali bila je – "Lepiru i Vrećo – odlazite". Mjesec dana nakon toga kažnjeni smo sa 500 KM zbog nezakonitog okupljanja ispred pomenute institucije. Naravno, kaznu nismo platili, već smo zatražili sudsko odlučivanje - naveli su saopćenju.

Dali su i kratak pregled važnih dešavanja, koja su se odigrala od 600 do današnjih 700 dana, među kojima i da je održana osnivačka skupština "Pokreta Pravde" – političke organizacije koja ima za cilj da se političkim putem bori za istinu i pravdu i zaštiti ljude koji su, kako dodaju, na udaru represije i progona od režima.

- Nadamo se da će brojčanik, koji danas pokazuje broj 700 konačno stati. I da će ubice, oni koji zločin zataškavaju i oni koji progone i diskriminišu ljude, konačno biti privedeni licu pravde – naveli su iz neformalne grupe građana i dodali da nastavljaju dalje u borbi za pravdu.

Ne propustite