Palmer: Stavovi Dodika i NSRS su izuzetno opasni

Aktuelno
Palmer: Stavovi Dodika i NSRS su izuzetno opasni
.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Europu i Euroaziju Matthew Palmer rekao je za "Glas Amerike" da su "stavovi koje su izrazili Milorad Dodik i Narodna skupština Republike Srpske o takozvanom izlasku RS iz BiH nisu samo antidejtonski, ilegalni i neustavni – nego izuzetno opasni".

Umjesto da se lideri u BiH zalažu da živote ljudi u toj zemlji učine boljim i da država bude prosperitetnija, Palmeru se, kako kaže, čini da lideri namjeravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu.

 - Mislim da smo to vidjeli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gdje ne treba da je bude – konstatovao je Palmer.

Prijetnja koja se po njegovom mišljenju treba shvatiti ozbiljnom je "prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja sprečavanjem funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima Bosne i Hercegovine da će njihova vlada služiti njihovim interesima".

- Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži anti-dejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država – podvukao je Palmer.

Komentirajući šta bi međunarodna zajednica i State Department trebali učiniti ili da čekaju naredni Dodikov potez, kaže da "međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane".  

- Tako da bih pomislio da svi u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine – rekao je Palmer.

U odnosu na prije 20, 25 godina smatra da su uslovi u BiH mnogo bolji, ali po njegovim riječima postoji kontinuirana zabrinutost zbog prirode pravosuđa u Bosni i Hercegovini i funkcionalnosti sudskog sistema.

Ne propustite