ACCUWEATHER OBJAVIO PROGNOZU ZA PROLJEĆE: Zima je bila bez snijega, a EVO ŠTA NAS SAD ČEKA, OVO SE NE PAMTI!

Aktuelno
ACCUWEATHER OBJAVIO PROGNOZU ZA PROLJEĆE: Zima je bila bez snijega, a EVO ŠTA NAS SAD ČEKA, OVO SE NE PAMTI!
.

Polako ispraćamo zimu i predstoji nam godišnje doba u kojem se priroda budi, a ujedno se spremamo i za nadolazeće visoke temperature. Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za proljeće u Evropi i, prema najavama, nastaviće se toplo vreme sa temperaturama iznad proseka u većem delu Evrope, a očekuju nas i razdoblja ekstremnih vremenskih uslova i oluja.

Zajedničko za cijeli kontinent je nastavak toplijeg vremenskog perioda, sa temperaturama iznad prosjeka. Od marta do juna, odnosno tri proljećna mjeseca, proći će pretežno suho, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Većina ciklona sa Atlantika neće više najviše zahvatati Britaniju, već će se kretati severnije što će omogućiti dolazak toplih ciklona. Tokom proleća, prema prognozama sajta "Accuweather", najveće temperaturno odstupanje se predviđa na Pirinejskom poluostrvu, južnoj Njemačkoj, kao i u južnoj Britaniji.

Prave ljetnje temperature će već u maju imati delovi Španije i Portugala, uz veći broj dana kada će živa na termometru biti iznad 32 podeoka. U najtoplijim delovima Španije mogući su dani sa temperaturama i do 38 stepeni. Dok će u Londonu do kraja maja temperature dostići i 27 podeok.

- Oni koji provode dosta vremena napolju, a imaju problem sa alergijom moraće da se suoče sa njenim ranijim dolaskom. Visoke temperature i toplo vreme uzrokuju rano pupljenje i porast polena – rekao jeTajler Rojs meteorolog "Accuweathera".

proljece3

Toplo i pretežno suho vrijeme pogodovaće poljoprivrednicima jer će moći da sade usjeve ranije nego inače.

U nekim zemljama topli periodi će, prema najavi, prerasti u neprijatnu vrelinu i prije početka leta.

Ranija pojava temperatura iznad proseka uzrokovaće povećan rizik za razvoj jačih oluja u drugoj polovini proljeća u središnjem delu Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, kao i u severozapadnoj Poljskoj, postojati najveća mogućnost za pojavu jakih oluja.

Kako se povremene oluje budu kretale po zapadnoj i srednjoj Evropi, tako će se povećavati rizik za nešto lošije vrijeme. Istovremeno, na istoku Evrope biće suprotna situacija gdje će postojati rizik od pojave suše.

- Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom delu maja mogle bi se zabilježiti od Pariza do Berlina – objasnio je meteorolog "Accuweathera".

Jaki olujni vjetrovi, grad i poplave javiće se kao posljedica oluja, a neke od njih mogu prouzrokovati i tornado.

- Jedna pozitivna stvar kod povremenog olujnog nevremena jesu kiše koje pomažu da tol ostane vlažno, a takođe sprječavaju da nivo reka ne opadne prije ljetnjih mjeseci – istako je meteorolog "Accuweathera".

Sa druge strane oluje mogu predstaviti i rizik za usjeve u vidu poplava i štetnih vjetrova.

Visoke temperature zahvatiće područje od Poljske sve do Baltičkih zemalja, Bjelorusije i Ukrajine. Tako su tokom maja mogući dani i sa temperaturama iznad 27 stepeni, u predjelu od Varšave do Minska i Kijeva.

U Litvaniji, Letoniji i Estoniji se takođe očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine, od marta do maja.

Balkansko poluostrvo može i da se zabijelli

Prema meteorološkom sajtu "AccuWeather”, područje gdje se očekuju prosječne padavine, ili njihov suficit, jeste Balkansko poluostrvo. Najkišovitiji period tokom proljeća biće upravo njegov početak, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.
Iako će lokalno pretiti poplave, kiša će dobro doći prije ljetnjih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost za pojavu dugotrajnih suša, naglasili su na ovom sajtu.

Sneg je izostao tokom zime, ali je moguće da će se to nadoknaditi kada stigne proljeće
Na višim planinama u martu može padati snijeg koji je ove zime izostato, te može izazvati saobraćajne probleme.

Drugi dio proljeća trebalo bi da donese mirnije i stabilnije vrijeme uz temperature vazduha iznad proseka i to od Italije do Rumunije, te nas očekuje raniji dolazak vjetra.

(Blic.rs)

Ne propustite