IMATE BOLOVE U STOMAKU I NADUTI STE? Mnogi ne znaju da imaju OVAJ POREMEĆAJ!

Porodica i zdravlje
 IMATE BOLOVE U STOMAKU I NADUTI STE? Mnogi ne znaju da imaju OVAJ POREMEĆAJ!
.

Kod problematičnog stomaka, uzroci mogu biti u mliječnim proizvodima ili pšenici. Neki ljudi takvu hranu potpuno izbjegavaju, ali doktori ne savjetuju uklanjanje cijelih grupa hrane iz ishrane, izuzev ako imate specifično alergijsko ili autoimuno stanje, kao što je celijakija.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti.

nadutost

Kad je riječ o sindromu nadraženih crijeva, poput zatvora, bolova u stomaku i nadutosti, postoje manje očiti okidači.

Jabuke – osobe koje imaju problematična crijeva, trebale bi najviše 3 jabuke na dan jesti. Neke su osobe intolerantne na fruktozu, a znači da šećer iz voća ne vare dobro. Jabuke sadrže izuzetno visok nivo voćnog šećera.

Majoneza – Zbog hormona koji se oslobađaju zbog visokog sadržaja zasićenih masti, može doći do kašnjenja u kretanju hrane kroz crijeva i pražnjenju želuca. To može dovesti do neprijatnog osjećaja nadutosti.

nadutost1

Podgrijana pasta – Krompir i tjestenina, odnosno podgrijani ugljikohidrati, sadrže rezistentni skrob koji se teže vari. Nakon što se skuhana tjestenina ohladi, ona postaje otporna na normalne enzime u crijevima koji ugljikohidrate razbijaju, pa ih crijeva tretiraju kao da su vlakna. To može dovesti do pogoršanih simptoma nadutosti. Skrob u hladnoj tjestenini još otpornijim postaje nakon što se zagrije ponovo.

Ne propustite