U parlamentu RS rasprava o zakonu o Istočnom Sarajevu

Vijesti
U parlamentu RS rasprava o zakonu o Istočnom Sarajevu
.

Razmatranjem Prijedloga zakona o Gradu Istočno Sarajevo, po hitnom postupku, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Ovaj zakon predložio je Klub poslanika SNSD, a predviđa da gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju građani na opštim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

Podsjećaju da se u svim lokalnim zajednicama RS gradonačelnik, odnosno načelnik opštine bira neposredno, dok se jedino u gradu Istočno Sarajevo izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u skladu sa izbornim zakonima RS i BiH.

Istočno Sarajevo je jedini grad u RS, koji u svom sastavu ima više opština, a njegovo funkcionisanje određeno je zakonskim odredbama usvojenim još 1993. godine, a posljednji put mijenjanim 2005. godine.

Kako se navodi, apsurdna činjenica je da se u osnovnom tekstu zakona navode lokalne zajednice koje su danas teritorijalno izvan tog bh. entiteta.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je još 15 tačaka, među kojima i prijedlozi izmjena Izbornog zakona RS, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, te zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača, također po hitnom postupku te između ostalog, zakoni o inspekcijama i štrajku.

Ne propustite