NSRS usvojila zaključke o Ustavnom sudu BiH

Bosna i Hercegovina
NSRS usvojila zaključke o Ustavnom sudu BiH
.

Poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

 Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

 Za zaključke, koji su prihvaćeni nakon cjelodnevne rasprave, glasala su 72 poslanika, protiv su bila dva, a sa isto toliko glasova usvojena je i "Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH".  

- NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu a Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - navodi se u jednom od zaključaka, koji su tokom dana usaglasili lideri stranaka sa srpskim predznakom.

Naglašava se da je NSRS “potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavani sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera”.

U zaključku NSRS “obavezuje sve institucije RS da ne prihvate i ne provedu bilo kakve buduće antidejtonske i nedemoktske odluke visokog predstvanika i Ustavnog suda BiH” te traži da predstavnici RS u zajedničkim organima BiH obavijeste parlament o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Edin Ramić rekao je večeras u Narodnoj skupštini RS da je pravni titular državnog zemljišta država Bosna i Hercegovina te da je potpuna zamjena teza da neko nekome otima zemljište.

Tokom rasprave dodao je da Ustavni sud BiH nije rekao kako će se to pitanje riješiti, već da je to nadležnost BiH.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o, kako je navedeno, antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, održana je na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je u završnoj riječi rekla da je ovo “prioritetna tema” te da je važno da RS “ostane jaka i stabilna te spriječi njeno razvlašćivanje”.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS, dok predstavnici Bošnjaka i međunarodne zajednice ukazuju da se odluke te pravosudne institucije moraju poštovati.

Ne propustite