AKO VAŠE TIJELO PROIZVODI OVE ZVUKOVE, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Pažljivo pročitajte o čemu se radi!

Porodica i zdravlje
AKO VAŠE TIJELO PROIZVODI OVE ZVUKOVE, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Pažljivo pročitajte o čemu se radi!
.

Ako se krckanje čuje gotovo pri svakom koraku ili pokretu i ako pritom osećate bol, trebalo bi da zakažete pregled

Krckanje, zviždanje i drugi zvuci u vašem telu upozoravaju nas da nešto nije u redu i da treba da se javimo lekaru. Predstavljamo vam četiri karakteristična zvuka.

Dobovanje i pulsiranje u ušima – visok krvni pritisak

Ukoliko dobovanje u ušima zvuči kao otkucaji srca, možda imate povišen krvni pritisak. Ukoliko se ne liječi, bolest povećava rizik od infarkta i moždang udara.

Zviždanje u ušima – tinitus

usii

Ako čujete zviždanje, zujanje, brujanje, pa čak i šištanje, a da zvuk ne dolazi spolja, možda jer reč o simptomu tinitusa. Ako je zvuk stalno prisutan, ili ako ne možete da zaspite i da se koncentrišete, onda prvo treba da se javite lekaru opšte prakse. On će proveriti da li vam se u ušima nakupio cerumen, prije nego što vas uputi kod ušnog ljekara.

Zviždanje pri disanju – zapaljenje pluća, astma

Zviždanje kada udišete i/ili izdišete može da ukaže na slabiju funkciju gornjih disajnih puteva. Lekar će utvrditi da li je riječ o infekciji pluća, ili početku astme. Ukoliko se problem javio kod bebe, možda ima bronhitis. Zapaljenje pluća leči se antibioticima i prirodni lekovi tu ne pomažu. Astma se obično leči pomoću inhalatora.

zglobovi

Krckanje u zglobovima – artritis

Ako se krckanje čuje gotovo pri svakom koraku ili pokretu i ako pritom osećate bol, trebalo bi da zakažete pregled. Bol može biti posljedica artritisa, čestog oboljenja koje uzrokuje bol i zapaljenje zglobova. Ova bolest nije izlečiva, ali postoje lekovi koji usporavaju napredovanje i bar donekle olakšavaju život.

Ne propustite