Komšić iz Brisela: Nemojte vi baš misliti da je Milorad Dodik toliko važan ovdje

Bosna i Hercegovina
Komšić iz Brisela: Nemojte vi baš misliti da je Milorad Dodik toliko važan ovdje
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na poziv predsjednika Evropskog vijeća Čarlsa Mičela (Charles Michel), prisustvovao je neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera Zapadnog Balkana u Briselu. 

Komšić je nakon sastanka dao kratku izjavu medijima.

- Nemojte vi baš misliti da je Milorad Dodik toliko važan ovdje u Briselu i da se neko baš toliko obazire na njega. Ono što sam ja sa gospodinom Vučićem usput progovorio, jeste da njemu baš nije drago zbog toga što smo mi reagirali prema njemu na način kako je on nastupio prema gospodinu Dodiku, rekao je Komšić i dodao:

873x400-2

- Dakle, vidio sam da ga je to malo uvrijedilo i povrijedilo, ali Bože moj, šta ćete, to je tako.

- Potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji zapadnog Balkana, te najavljeno da je Evropska unija odlučna ojačati podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regionu. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa - navedeno je u saopćenju. 

Kako je istaknuto, razgovarano je i o novoj metodologiji pristupanja za zemlje zapadnog Balkana i otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Večeri su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), te visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj (Josep Borrella).

Od lidera iz regije prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjski poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i premijer Albanije Edi Rama.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite