(FOTO) Rusi otkopali drevnog kostura i zaprepastili svijet: Kakvo je ovo stvorenje?!

Nauka i tehnologija
(FOTO) Rusi otkopali drevnog kostura i zaprepastili svijet: Kakvo je ovo stvorenje?!
Drevni kostur iskopan je na mjestu Arkaim poznatom kao “ruski Stonehenge", a njegovo otkriće zagolicalo je je maštu ufologa koji vjeruju

Drevni kostur iskopan je na mjestu Arkaim poznatom kao “ruski Stonehenge", a njegovo otkriće zagolicalo je je maštu ufologa koji vjeruju kako se radi o vanzemaljcu.

Ufolozi tvrde kako je ovo dokaz da su vanzemaljci posjetili Zemlju prije nekoliko hiljada godina.

Ipak, mišljenja arheologa idu u drugom pravcu, te oni smatraju kako je zapravo kostur pripadao ženi iz plemena u kojem je običaj bio vezivati glavu kako bi se stvorio drugačiji oblik.

Istraživačica Maria Makurova rekla je za agenciju Tass kako su pronašli “dobro očuvani kostur”, te kako se vjerojatno radi o ženi koja je pripadala plemenu Sarmati koje je živjelo na području koje sada spada pod Ukrajinu, Kazahstan i južnu Rusiju.

clbprmruwaawtkh

Plemenska tradicija

“Njena je lubanja izdužena jer je pleme s užetom vezivalo glavu djece”, objasnila je Makurova.

“Jasno je da se radi o plemenskoj tradiciji”, dodaje ona.

Ufolozi naime smatraju kako je pleme ovom tradicijom vezivanja glave zapravo oponašalo lubanje vanzemaljaca koji su ih posjećivali.

Nalazište Arkaim otkriveno je 1987. godine, a vjeruje se kako je nastalo 4 hiljade godine prije Krista. Arheolozi smatraju kako pronađene kosti datiraju iz vremena oko 200-300 godina nakon Krista.

Ne propustite