Hrvati joj pjevali, Rogera ušutkala: Upoznajte Marijanu, prelijepu Srpkinju koja osmijehom sledi najveće asove!

Sport
Hrvati joj pjevali, Rogera ušutkala: Upoznajte Marijanu, prelijepu Srpkinju koja osmijehom sledi najveće asove!
,

Srpkinja Marijana Veljović ponovo privlači veliku pažnju.

Lijepa Kragujevčanka dijeli pravdu na Australian Openu u Melburnu, a zapala je za oko mnogim ljubiteljima tenisa.

Neke je lijepa Marijana asocirala na veliku muzičku zvijezdu Arijanu Grande.

5bfc3932-c574-436e-9c8d-68880a0a0a6a-marijana-previeworg

Stoga su predložili da sudi najveće mečeve, kao što je to bio slučaj u finalu Davis Cupa, kada su joj hrvatski navijači pjevali "slatka mala Marijana".

I tako joj je rano jutros po srednjoevropskom vremenu pripala čast da sudi duel Rogera Federera i Tennisa Sundgrena, kojeg je Švicarac dobio nakon velikog preokreta i spašenih čak sedam meč lopti.

5e286684-b0f8-45ea-af49-2a6d0a0a0a6a-818637-marijana-veljovic-ls-previeworg

Sada je lijepa Marijana u centru pažnje, a razlog je lekcija koju je očitala Federeru početkom trećeg seta, koji je Švicarac počeo da gubi. Poslije 2:0 za Sundgrena, u trećem gemu je Federer uz gromoglasne psovke šetao uz osnovnu liniju, pa je upozoren od linijskog sudije.

Pošto se nije zaustavljao, morala je da interveniše i Marijana, pa je dugo Federer pred Kragujevčankom stajao i slušao kako se ovakvo ponašanje neće više tolerisati.

5e302d8d-7064-4bcc-b8da-77730a0a0a6a-marijana-previeworg

Djevojka rođena 1987. je prvu nacionalnu licencu stekla 2008. u Beogradu, ITF level 2 položila je godinu dana kasnije, a 2011. je došla na treći nivo ITF/ATP/WTA, pa je u Istanbulu postala "bronzani bedž" za sudiju u stolici. Onda je polako napredovala do srebrnog i zlatnog bedža, koji je stekla 2015. godine.

Tada je došla do nivoa Grand Slam tima sudija, pa je postala prvi arbitar u historiji srpskog suđenja sa ovim zvanjem. Hobiji su joj uz tenis trčanje i plivanje, sudila je na Olimpijskim igrama 2012., a vrhunac karijere doživjela je kada je sudila žensko finale Australian Opena 2018., odnosno Wimbledona 2019. Bila je prošle godine sudija i u finalu Fed Kupa, često napominje kako se nada da će privući više dama da se bave sudijskim poslom, i na dobrom je putu.

5e302d73-f5d0-4252-bb26-77790a0a0a6a-marijanaveljkovic-previeworg

- Nikad nisam očekivala da ću živeti od ovoga, tenis je uvek bio moja strast, volim sport, igrala sam tenis kao mala, a nadala sam se da ću biti deo Vimbldona kao gledalac barem. Kada sam izabrana da sudim, to je bilo nešto neverovatno, i danas se sećam tog dana i osećaja kada sam shvatila da ću proći kroz kapije Vimbldona prvi put. Mislila sam kako ne postoji ništa bolje od mogućnosti da budem deo Vimbldona sa najbolje pozicije na stadionu - govorila je Marijana, koja je svesna da mora da se bori i za prava žena u sportu. 

- Neverovatno je dobiti šansu da sudiš finale Gren slema, u našem sportu je uobičajeno da se pitaju da li sam dovoljno dobra za to jer sam žena. To nije fer i mislim da nema dovoljno žena sudija, tri i po puta ih je manje. Zato sam održala i jedan trening u Pragu gde sam govorila o idejama da privučem više devojaka suđenja, to je u svakom slučaju i velika ideja ITF-a.

Putovanja su posebno važna stavka u čarima ovog posla.

- Odlasci na turnire pružaju priliku da mnoga mesta vidite, a ne biste mogli inače. Imate priliku da budete deo velikih mečeva, uz velike igrače, teniske legende. Mislim da bih ovo svakom preporučila.

Ne propustite