Fata Orlović vraća se iz Amerike, crkvu treba izmjestiti do 1. aprila

Aktuelno
Fata Orlović vraća se iz Amerike, crkvu treba izmjestiti do 1. aprila
.

Od 1. januara počeo je teći rok od tri mjeseca u kojim su vlasti Bosne i Hercegovine dužne da, prema presudi Suda za ljudska prava iz Strazbura, osiguraju implementaciju presude u slučaju “Fata Orlović i drugi”.   

Presudom je naloženo da crkva koja je sagrađena u dvorištu porodične kuće Orlovića u Konjević-Polju, mora biti izmještena i rok za izmještanje istječe 1. aprila ove godine.

873x400-1

Privatna zemlja

- Majka je trenutno u Americi kod moje braće i sestara i u BiH se vraća krajem februara. Veoma je obradovana viješću da je presuda Suda iz Strazbura postala pravosnažna. I ona i svi mi očekujemo da se presuda ispoštuje i da će sa 1. aprilom naša avlija konačno postati naše vlasništvo, a ne Srpske pravoslavne crkve. Niko od nas nema ništa protiv bilo čije bogomolje, ali neka svako pravi bogomolju tamo gdje joj je mjesto, a ne na otetoj privatnoj zemlji – kaže Hurija Karić iz Srebrenika, kćerka Fate Orlović.  

Tokom svih godina pravne borbe da se crkva izmjesti iz dvorišta kuće Fate Orlović, iako je ostavila posljedice na njeno zdravlje, Fata nikad, kao i niko od članova porodice Orlović, kako navodi njena kćerka, nije gubio nadu da će Sud donijeti pravednu odluku.

  Fata nikad nije gubila nadu da će Sud donijeti pravednu odluku - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Fata nikad nije gubila nadu da će Sud donijeti pravednu odluku

- Zahvaljujući advokatu, rahmetli Fahriji Karkinu i njegovom sinu Rusmiru, koji je, nakon smrti svog oca, nastavio pravnu bitku za izmještanje crkve iz naše avlije, kao i velikoj podršci javnosti u BiH, mi smo izdržali sve ovo - navodi Karić.

Nemili postupci

Naša sagovornica posebno ističe da svih ovih godina njena majka, kao ni bilo ko od njene djece, nije napravila niti jedan potez koji bi, kako kaže, osramotio porodicu Orlovića, posebno njenog oca Šaćira, koji je ubijen u genocidu u Srebrenici.  

Stoga očekuje da država, bez ikakvih “nemilih postupaka i otezanja izvršenja”, uradi do 1. aprila ono što joj je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura naložio.

w873

Trpjela je uvrede, fizičke napade

- Naša majka vratila se u svoju kuću i svih ovih godina živjela je pored crkve koju je neko iz inata sagradio pod našim prozorima. Trpjela je uvrede, fizičke napade, nepravedne sudske progone, ali je izdržala – kaže Karić
 

Novi.ba/Avaz

Ne propustite