OTKRILI SU JOJ RAK DOJKE, A OVO JE JEDINI SIMPTOM KOJI JE IMALA: Žene ovo moraju znati!

Porodica i zdravlje
OTKRILI SU JOJ RAK DOJKE,  A OVO JE JEDINI SIMPTOM KOJI JE IMALA: Žene ovo moraju znati!
.

Iako je glavni simptom raka dojke uglavnom izraslina, kod Sherriesr pojavilu udubljenje sa strane na desnoj dojki, takav simptom uglavnom prođe neprimjećeno.

Dijagnosticiran mi je rak dojke. Potpuno sam šokirana jer je ovo malo udubljenje  bilo jedini simptom koji sam imala. Primijetila sam to udubljenje i otišla kod svog liječnika opće prakse koji me uputio u kliniku. Otišla sam na pregled i skeniranje koje je otkrilo prisustvo neke mase, što je mamogram potvrdio pa sam isti dan otišla i na biopsiju. Kako nije bilo kvržice, nisam bila ni najmanje zabrinuta, no rezultati su pokazali da je u pitanju rak dojke. Molim vas, redovito provjeravajte grudi i ne ignorirajte baš ništa čudno što primijetite. Da i sama nisam vidjela sličnu sliku, ne bih znala da je to udubljenje simptom raka. Molim vas dijelite dalje i širite svijest”, napisala je.

Redovit odlazak lječniku zbog pregleda grudi i reproduktivnih organa jako je važan. Ali, nije zgorega ni da se ponekad same pregledate, a ako uočite neke od ovih promjena, bilo bi najbolje da se što prije javite liječniku:

rak-dojke-stanice-1200-123rf

Jedna dojka veća od druge

Ovo može biti i prirodna asimetrija dojki, koju gotovo svaka žena ima.  Ali kada dojka počinje značajno mijenjati oblik, to može upućivati na abnormalne promjene u tkivu dojke. Ako primijetite takve promjene, potražite savjet liječnika što prije.

Iritacija kože ispod dojke

Može značiti alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikal. Također, ovo je simptom upale na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, a u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

Kvržice na aureoli

U pitanju su prirodne promjene na bradavicama. Sitne kvržice na areoli su završeci mliječnih žlijezda. One se tijekom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati puno izraženije. Ali, ako primijetite jednu ili više neobično izraženih kvržica, to može biti znak ciste na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolirati. Promjene unutar dojke, posebno one koje se mogu vidjeti golim okom ili napipati, treba odmah prijaviti ginekologu.

rak

Pojava dlačica na dojkama

Najčešće je u pitanju reakcija na preparate ili lijekove koji sadrže testosteron, muški hormon, ali može biti i znak sindroma policističnih jajnika.

Svrbež bradavica

Može upućivati na alergijsku reakciju na preparat za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Novi grudnjak, obavezno operite prije prvog nošenja.Svrbež može označavati i skori dolazak menstruacije, dok ponekad upućuje na hormonalne promjene u organizmu. Tu je i svrbež kao simptom raka bradavica. Ako dolazi uz druge druge simptome, poput ljuskave i vrlo suhe kože bradavica i žućkastog ili crvenkastog iscjetka, može upućivati na tumor.

Crvenkasti iscjedak iz bradavice

Može upućivati na benigni tumor, koji može nastati u mliječnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savjet liječnika.

Kvrgavo, grudasto tkivo u dojkama

Često upućuje na proširenje mliječnih kanalića – mastopatiju. Riječ je o najčešćoj promjeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promjene prije menstruacije i stres. Međutim, može biti i znak cista (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promjene postaju sve izraženije, posjetite ginekologa.

Kvržica na dojci

rak

Uglavnom je u pitanju cista. Ako je kvržica okrugla i “bježi” pod pritiskom, vjerojatno je riječ o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idućeg ciklusa nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije prije menstruacije. Imajte u vidu da je ovo i simptom raka dojke. Iako je većina promjena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smijete zanemariti. Ako pod prstima osjetite masu koja se ne mijenja, odmah odite do ljekara..

Ne propustite