Izetbegović pozvao članove VSTS-a da podnesu ostavke

Bosna i Hercegovina
Izetbegović pozvao članove VSTS-a da podnesu ostavke
.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da podnesu ostavke jer su, kako je naveo, izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim krugovima, kao i među građanima BiH.

"Napominjemo da izvještaj o radu VSTS nije dobio podršku nijednog poslanika, ni delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što samo po sebi dovoljno govori", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio danas da ova stranka neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH (FBiH).

"Dok god potpredsjednik FBiH ima značajna ovlaštenja, a pozicija potpredsjednika Republike Srpske je redukovana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti Srpske nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati kredibilitet. Pozivamo na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou FBiH", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDA.

On je ponovio poziv HDZ-u BiH da bez odgađanja imenuje predsjednika FBiH što je novi uslov za formiranje vlade, napominjući da reformu Izbornog zakona, koji je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, ne treba vezivati za formiranje vlasti na nivou FBiH.

Izetbegović je naveo da SDA podržava izmjenu strukture Vlade FBiH, uvođenje novih i spajanje postojećih ministarstava.

"Imali smo dogovor postignut 17. aprila prošle godine koji je definisao da se na ovu funkciju imenuje nestranačka ličnost iz reda ostalih koja je iz Republike Srpske i biće predložena od partnera iz Srpske u konsultaciji sa svim članicama koalicije", rekao je Izetbegović.

On je dodao da nikakvih konsultacija sa SDA nije bilo, iako je to predviđao međustranački dogovor, te da očekuje da će ministar za ljudska prava biti nestranačka ličnost iz oblasti zaštite ljudskih prava.

"SDA od novoimenovanog Savjeta ministara i vlada na svim nivoima zahtijeva da hitno pristupe svim reformama i realiziciji infrastrukturnih projekata za koje već postoje obezbijeđena sredstva, te da svoj rad podrede poboljšanju opšteg ekonomskog stanja i života građana", rekao je Izetbegović.

On je naveo da mora biti ubrzana izgradnja KorIdora "Pet ce", te brzih i magistralnih puteva za koja su obezbijeđena sredstava.

Izetbegović je pozvao članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da podnesu ostavke jer su, kako je naveo, izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim krugovima, kao i među građanima BiH.

"Napominjemo da izvještaj o radu VSTS nije dobio podršku nijednog poslanika, ni delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što samo po sebi dovoljno govori", rekao je Izetbegović.

Ne propustite