Američki Senat odobrio pravila ročišta o opozivu, odbacio zahtjeve Demokrata

Aktuelno
Američki Senat odobrio pravila ročišta o opozivu, odbacio zahtjeve Demokrata
.

Američki Senat pod republikanskom kontrolom u srijedu ujutru je odobrio pravila ročišta o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, odbacujući napore Demokrata da dođu do dokaza i izjava  svjedoka.

Dok treće ročište o opozivu predsjednika u američkoj istoriji započinje, šef Trumpovog pravnog tima tvrdio je da je inicijativa Dermokrata neosnovani napor da se ponište izbori iz 2016. godine, ali je vodeći demokratski poslanik Chuck Shumer izjavio da postoje „preovlađujući“ dokazi krivice američkog čelnika.

Zastupnički dom u prošlom je mjesecu izglasao opoziv pod optužbama za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju Kongresa vršenjem pritiska na Ukrajinu da istraži bivšeg demokratskog potpredsjednika Joa Bidena, njegovog političkog suparnika, i za ometanje istrage tih navoda. Predsjednik negira da je učinio bilo šta protiv zakona.   

Nakon što je ministar pravde John Roberts sazvao sjednicu, dvije strane su započele više od 12 sati ogorčenih rasprava koje su trajale do ranih jutarnjih sati u srijedu o predloženim pravilima ročišta od strane čelnika senatske većine Mitcha McConnella.

Senatori su glasali sa 53 glasa za naprema 47 glasova o odbacivanju prijedloga demokratskog čelnika Chucka Schumera  o podnošenju subpoena i zahtijeva za dokumentima Bijeloj kući, State Departmentu, ministarstvu odbrane i Uredu za upravu i budžet vezane za Trumpovo bavljenje Ukrajinom.

Pravni savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone, koji predvodi tim Trumpove odbrane, žestoko je kritikovao osnove optužbi protiv republikanskog predsjednika i kazao je da Demokrati nisu ni blizu udovoljavanju ustavnih standarda za opoziv.  

- Jedini zaključak će bit da predsjednik nije učinio apsolutno ništa pogrešno. Ovdje apsolutno nema nikakvog pravnog slučaja - izjavio je Cipollone, prenosi Reuters.

Ne propustite