HRVATI POSMATRAJU U NEVJERICI Amerika je najmoćnija zemlja na svijetu, a Srbi će biti ponosni kada vide gdje je njihova zemlja

Aktuelno
HRVATI POSMATRAJU U NEVJERICI Amerika je najmoćnija zemlja na svijetu, a Srbi će biti ponosni kada vide gdje je njihova zemlja
,

Sjedinjene Američke Države najmoćnija su zemlja na svijetu, a na drugom i trećem mjestu su Rusija i Kina, pokazuje istraživanje medijske kompanije "US News and World Report".

Amerika je zadržala prvo mjesto, a "US News" naziva je "najdominantnijom svjetskom ekonomskom i vojnom silom", koja ima kulturni utjecaj na cijeli svijet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

Rusija je najveća zemlja na svijetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva cijelu sjevernu Aziju te veliki dio istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice dijeli s Japanom i SAD.

Kina je zadržala treće mjesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svijetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini, prenosi Index.hr.

Među deset najmoćnijih zemlja su i Britanija, Njemačka, Francuska, Japan, Izrael, Južna Koreja, Saudijska Arabija. 

Na popisu 80 moćnih zemalja našle su se i tri zemlje regiona. Najbolje je plasirana Srbija - na 44. mjestu, uz propratani tekst koji je predstavlja kao "mala državu u centru jugoistočne Evrope s bogatom ratnom historijom još od srednjeg vijeka".

Na listi najmoćnijih država svijeta iza Srbije su Hrvatska - na 67. mjestu i Slovenija na 73. mjestu.

Lista je napravljena na osnovu utjecaja država, kao i na osnovu njihove političke, ekonomske i vojne moći.

Popis od 80 najmoćnijih zemalja zasniva se na odgovorima 21.000 anketiranih.

Ne propustite