Ne propustite ovu odličnu ponudu Citydeal-a!

Preporučujemo: čudesni dvorci Nojšvanštajn, Linderhof i Herenkimze u šumovitom alpskom ambijentu južne Njemačke uz Kosmopolit TA!

Objavljeno:21.01.2020 - 10:40
A A A Times Arial

Organizovano putovanje u Njemačku sa agencijom Kosmopolit TA platite samo 334 KM po osobi!
Čudesni dvorci Nojšvanštajn, Linderhof i Herenkimze u šumovitom alpskom ambijentu južne Njemačke, ostvarenja su mladog i ekscentričnog bavarskog kralja Ludviga II (1845 – 1886) koji je bio opsjednut željom da gradi luksuzne i neobične palate. Iako je u dobroj mjeri uspio u svojim nastojanjima, potrošio je vijekovima sticano državno i porodično bogatstvo dinastije Vitelsbah zbog čega je, samo dan prije tragičnog kraja, zatočen i proglašen neuračunljivim.

2

1. dan SARAJEVO – ZENICA – BANJA LUKA – ZAGREB
Polazak iz Sarajeva u 15.00 sati ispred Zemaljskog muzeja, Zenica u 16.15h, Doboja u 17.45h i Banja Luke u 20.00h. Noćna vožnja preko Hrvatske, Slovenije i Austrije uz pauze prema potrebi grupe.

3

2. dan MINHEN– dvorac NIMFENBURG
Noćna vožnja kroz Sloveniju kraj Ljubljane i Jesenica.Nastavak vožnje kroz Austriju kraj Vilaha. Dolazak u jutarnjim satima u Minhen, treći po veličini grad u Njemačkoj poslije Berlina i Hamburga, koji leži na rijeci Izar, na obroncima Alpa. Zlatno doba doživio je sredinom 19. vijeka pod upravom preduzimljivih i obrazovanih vladara novostvorene bavarske kraljevine Ludviga I i njegovog sina Maksimilijana II, koji su bili na čelu države četiri decenije; u to vrijeme izgrađene su mnoge znamenite građevine, a Minhen je postao veliki centar njemačke kulture i umjetnosti. Njegova danas najpoznatija manifestacija, čuveni Oktoberfest koji je nedavno obilježio 200 – godišnjicu, privlači svake godine – za samo dvije nedelje – oko šest miliona posjetilaca. Po dolasku, razgledanje grada autobusom i pješice: glavni trg Marienplac sa starom i novom gradskom vijećnicom u neogotskom stilu, gradski zvonik sa 43 zvona, Bogorodičina crkva (15. vijek) sa dva tornja (99 m) u kojoj su sahranjivani vladari Bavarske, kraljevska palata, pivnica Hofbrauhaus, nova i stara Pinakoteka, Trg Odeon, Kraljev trg…

4

Odlazak autobusom do dvorca Nimfenburg, omiljene ljetne rezidencije bavarskih vladara iz dinastije Vitelsbah. Ovaj barokni dvorac sa prekrasnim parkom, izgrađen je 1664. i proširen je u nekoliko navrata do 1820. godine. U njemu se rodio Ludvig II, pasionirani graditelj najpoznatijih bavarskih dvoraca. Najveće interesovanje u dvorcu pobuđuje “Sala ljepote” – sa tridesetak portreta najljepših građanki Minhena koje je naručio njegov deda, kralj Ludvig I, na glasu kao obožavalac žena, koji je sa mnogim od portretisanih dama bio u vezi; ta sklonost ga je 1848. godine koštala prijestola na kome je bio 23 godine. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5

3. dan MINHEN – AUGSBURG – MINHEN
Doručak. Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Augsburg”. Polazak za Augsburg, bavarski grad slavne prošlosti, danas važan univerzitetski i privredni centar i sjedište oblasti Švabije. Augsburg je najstariji njemački grad poslije Trira i treći po veličini i značaju u Bavarskoj, poslije Minhena i Nirnberga. Njegovo “zlatno doba” je bilo u 15. i 16. vijeku kada je važio za jedan od najbogatijih trgovačkih gradova u Evropi. Po dolasku, razgledanje pješice znamenitosti u centru grada: katedrala, gradska većnica, zvonik Perlahturm, Merkurova, Avgustova i Herkulova fontana, četvrt Fugerai, sa najstarijim socijalnim stanovima u svijetu izgrađenim u 16. vijeku za siromašne stanovnike Augsburga po ideji veletrgovca Jakoba Fugera. U još uvijek dobro očuvanih 140 stanova, zakupci i danas plaćaju kiriju u vrijednosti jednog rajnskog zlatnika (oko 0.90 eura).Slobodno vrijeme. Povratak u Minhen. Uveče, fakultativna večera u čuvenoj minhenskoj pivnici HB, jednoj od najvećih u Evropi uz pivo i bavarske specijalitete.

6

4. dan MINHEN – dvorac LINDERHOF – OBERAMERGAU – dvorac NOJŠVANŠTAJN – MINHEN
Doručak. Vožnja do dvorca Linderhof (oko 100 km) koji je okružen parkom sa terasama i paviljonima; njegove odaje ukrašene su u stilu rokokoa. To je jedini dvorac koji je završen za života kralja Ludviga II. Odlazak do obližnjeg živopisnog mjesta Oberamergau, sa oslikanim fasadama kuća, poznatog po tradicionalnoj manifestaciji Kristovog stradanja na putu na Golgotu, koja se održava od 17. vijeka, uz učešće od preko hiljadu mještana. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja (oko 45 km) do bajkovitog dvorca Nojšvanštajn koji je kralj Ludvig II podigao na litici iznad klisure u Bavarskim Alpima kod mjesta Fusen, blizu granice sa Austrijom. Nojšvanštajn je poslužio Voltu Dizniju kao inspiracija za dobro poznati dvorac iz bajke u njegovim crtanim filmovima. Povratak u Minhen. Noćenje.

7

5. dan MINHEN – dvorac HERENKIMZE – SALCBURG – BREGANA
Doručak. Polazak autobusom za gradić Prien na najvećem bavarskom jezeru Kimze. Po dolasku, ukrcavanje na brod i vožnja “Bavarskim morem” (oko 20 minuta) do ostrvca na kome je dvorac Herenkimze. Posjeta dvorcu, koji je izgradio bavarski kralj Ludvig II, u kombinaciji rokokoa i baroka sa mnogobrojnim ukrasima od zlata, srebra, skupog porcelana i mermera, po uzoru na Versaj. Dvorac nikada nije dovršen a kralj je u njemu boravio samo devet dana. Poslije obilaska dvorca i muzeja Ludviga II, povratak brodom u Prien. Nastavak putovanja za Salcburg na rijeci Salcah, u blizini njemačko – austrijske granice. Taj prelijepi barokni grad na obroncima Alpa nosi s pravom epitet „germanski Rim“; njegovo gradsko jezgro dio je svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO – a koje su uredili, znatnim dijelom, čuveni italijanski arhitekti Skamoci i Solari u drugoj polovini 16. vijeka. U različitim formama Salcburg čuva uspomenu na svog najslavnijeg sugrađanina Volfganga Amadeusa Mocarta (1756 – 1791), jednog od najmlađih genija i najplodnijih stvaralaca u istoriji muzike, koji je komponovao preko 600 djela. Obilazak pješice istorijskog centra: dvorac Mirabel, Mocartova rodna kuća, Stari trg, Mocartov trg, katedrala sv. Ruperta, manastir sv. Petra, biskupska rezidencija, crkva sv. Sebastijana, kuća u kojoj je stanovao Mocart, tvrđava Hoensalcburg… Slobodno vrijeme. Polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Austriju i Sloveniju, kraj Vilaha, Jesenica i Ljubljane.

6. dan BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO.
Dolazak na odredište u prijepodnevnim satima.

8

Organizovano putovanje u Njemačku sa agencijom Kosmopolit TA platite samo 334 KM po osobi!

Ponudu pogledajte na   LINKU.

Sve ponude sa portala CityDeal.ba možete kupiti online preko naše web stranice www.citydeal.ba uplatnicom, gotovinom ili kartičnim plaćanjem na našem prodajnom mjestu u SCC-u (-1 sprat).

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!