PROGLAŠENO VANREDNO STANJE, SNIJEG ZATRPAO SVE: Ima mrtvih, prizori su zatrašujući, I DALJE PADA (FOTO)

Svijet
PROGLAŠENO VANREDNO STANJE, SNIJEG ZATRPAO SVE: Ima mrtvih, prizori su zatrašujući, I DALJE PADA (FOTO)
.

Najmanje četiri osobe su poginule, a u ukupno 33 grada u Španiji proglašeno je stanje alarma zbog snježnih padavina i olujnog vjetra, javlja Anadolu Agency (AA).

Snježna oluja je zahvatila istočne dijelove zemlje, posebno regije Valencija, Balearska ostrva, Aragon, Katalonija i Murcija. U ukupno 33 grada situacija je alarmantna, među kojima su u šest, ekipe civilne odbrane proglasile stanje “crvenog alarma”.

U regiji Asturias jedna osoba je poginula kada je snažan vjetar pokrenuo vozilo kojemu je na gume pokušala staviti lance, a u gradu Avila jedna osoba je poginula nakon što se komad krova odlomio i pogodio je u glavu. Navodi se također kako su u Valenciji na ulici izgubile život najmanje dvije osobe posljedicama smrzavanja.

Luke u Valenciji su zatvorene, obzirom da visina valova na moru dostiže rekordni nivo od 8,44 metra. Također, u više gradova u oko 120 škola je obustavljena nastava. Predstavnici Agenciji za civilnu zaštitu navode kako zbog nevremena sutra nastavu neće pohađati oko 200.000 učenika, a u gradu Alicante je oko 20.000 kuća ostalo bez struje.

Aerodrom u Alicanteu je obustavljanj za saobraćaj obzirom da vjetar u tom gradu dostiže brzinu od 130 kilometara na sat. Svi letovi do sutra su obustavljeni.  Širom zemlje je zbog snježnog nevremena zatvoreno i oko 130 putnih komunikacija.

Ne propustite