NAJNOVIJA BLOOMBERGOVA LISTA IZNENADILA SVE: Nakon šest godina dominacije Južne Koreje - Njemačka zasjela na prvo mjesto

Svijet
NAJNOVIJA BLOOMBERGOVA LISTA IZNENADILA SVE: Nakon šest godina dominacije Južne Koreje - Njemačka zasjela na prvo mjesto
,

Prema najnovijem Bloombergovom Indeksu inovacija za 2020. godinu, Njemačka je najinovativnija zemlja u svijetu.

Slijede Južna Koreja, Singapur, Švicarska i Švedska, a među prvih deset se nalaze Izrael, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države i Francuska, prenosi Anadolija.

Njemačka je ove godine zauzela prvo mjesto najinovativnijih zemalja u svijetu nakon što je Južna Koreja šest godina suvereno držala čelnu poziciju na listi, a SAD je pao na deveto mjesto.

Od zemalja iz regije na Bloombergovoj listi se nalazi Slovenija, koja zauzima 21. mjesto, a Hrvatska je na 43. mjestu od ukupno 60 zemalja.

"Inovacije su ključni pokretač rasta i prosperiteta. Kina je ostvarila napredak na ljestvici, a SAD je nazadovao, što jasno govori da bez ulaganja u obrazovanje i istraživanje trgovinske tarife neće održati američku ekonomsku prednost", navodi se u izvještaju Bloomberga.

U godišnjem Bloombergovom Indeksu inovacija se ocjenjuju kriteriji kao što su troškovi istraživanja i razvoja, proizvodne sposobnosti kompanija i koncentracija visokotehnoloških kompanija.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite