OD OVOG GORE NE MOŽE: Premijer liga BiH zvanično među najslabijim u svijetu

Fudbal
OD OVOG GORE NE MOŽE: Premijer liga BiH zvanično među najslabijim u svijetu
,

Prvi put nakon 2009. godine engleski Premiership je proglašen najboljom nogometnom ligom godine u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS).

Odlični europski rezultati Liverpoola, Tottenhama i Manchester Cityja pomogli su Englezima da zauzmu prvo mjesto gdje su posljednji put bili 2009. godine.

Poslije Premiershipa, slijede prvenstva Brazila, Španije, Italije i Kolumbije, a među prvih deset još su se našle i nogometne lige Portugala, Francuske, Holandije, Argentine i Njemačke.

Od zemalja regiona Balkana, najbolje rangirana je Prva hrvatska nogometna liga koja se nalazi na odličnom 18. mjestu na listi 100 najboljih liga svijeta.

Potom slijede nogometna liga Srbije na 20., Prva slovenska nogometna liga na 49., te albanska Prva liga koja se nalazi na 69. mjestu.

Makedonska liga je na 77. mjestu, crnogorska na 88., Premijer liga Bosne i Hercegovine zauzima 95., a poziciju iza je liga Kosova.

Da smo u vrlo lošoj situaciji najbolje govori činjenica da su od Premijer lige lošije rangirana samo nacionalna prvenstva Kosova, Benina, Ruande, Ugande i Paname.

IFFHS od 1991. godine bira najbolje lige u svijetu, a ključni parametri koji se uzimaju u obzir su statistike i uspjesi igrača i timova, posebno u međunarodnim klupskim takmičenjima.

Ne propustite