BJESNI NOVI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU: Nasilje eskaliralo, najmanje 70 ranjenih u žestokom okršaju

Aktuelno
BJESNI NOVI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU: Nasilje eskaliralo, najmanje 70 ranjenih u žestokom okršaju
,

Libanske sigurnosne snage su u nedjelju navečer suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima rastjerivale stotine demonstranata koji protestiraju protiv vlade ispred zgrade Parlamenta, u nastavku eskalacije nereda u glavnom gradu Bejrutu.

Demonstranti su bacali kamenice i druge predmete na pripadnike sigurnosnih snaga, prenosi Beta.

Nekoliko demonstranata se pokušalo popeti na metalne barijere koje su ih odvajale od jedinica za rasturanje nereda.

Još nekoliko stotina demonstranata, od kojih su neki uzvikivali "revolucija", okupilo se duž blokirane ulice koja vodi do zgrade Parlamenta.

Crveni križ je saopćio da je najmanje 70 ljudi ranjeno u prvih sat i po sukoba, uključujući njih 30 koji su prevezeni u bolnicu.

Kako se navodi, većina ih je ranjena gumenim mecima, neki u lice ili gornje dijelove tijela.

Sigurnosne snage su u nedjelju ujutro pojačale metalne barijere oko zgrade Parlamenta, u centralnom Bejrutu, poslije najgore noći nasilja od kako su protesti izbili sredinom oktobra.

Neki demonstranti su se pokušali popeti na barijere ispred Parlamenta u subotu, što je izazvalo sukobe sa sigurnosnim snagama, koji su trajali devet sati.

U tim sukobima ranjeno je najmanje 377 ljudi, po podacima Crvenog križa i Libanske civilne zaštite.

Više od 120 ranjenih je prevezeno u bolnicu, uključujući demonstranta kojem je povrijeđeno oko, kao i pripadnike snaga sigurnosti.

Libanske unutrašnje sigurnosne snage su saopćile da su 142 njihova člana povrijeđena.

Libanski javni tužilac je u nedjelju naredio da se puste na slobodu 34 osobe pritvorene u sukobima prethodnog dana.

Libanski vojnici su se razmjestili u centru Bejruta i patrolirali ulicama pred početak demonstracija.

Sukobi su izbili usred pogoršanja finansijske krize i političkog zastoja, jer nova vlada nije formirana nakon ostavke premijera Saada Haririja 29. oktobra.

Očekivalo se da će novoimenovani premijer Hassan Diab objaviti sastav vlade od 18 ministara u nedjelju, poslije sastanka s predsjednikom Libana Michelom Aounom.

Međutim, poslije sastanka, koji je trajao sat i po, nije bilo saopćenja, što je značilo da nesporazumi između političkih partija nisu prevaziđeni.

Demonstracije su postale nasilne ove sedmice, jer nezadovoljstvo sve više raste.

Demonstranti kažu da libanska politička elita ignorira pozive da se formira nezavisna vlada, koja bi se bavila sve dubljom krizom.

Oni protestiraju protiv političke elite koja je na vlasti od građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine i krive političare za široko rasprostranjenu korupciju i loše upravljanje u zemlji koja je jedna od najvećih dužnika u svijetu.

Panika i gnjev su zahvatili javnost, jer je lokalna valuta izgubila više od 60 posto vrijednosti u posljednjim sedmicama na crnom tržištu.

Demonstranti su početkom ove sedmice protestirali ispred banaka, koje su uvele nezvanične kontrole kapitala i ograničile podizanje dolara i transfer strane valute.

Ministrica unutrašnjih poslova Raya El Hassan je osudila napade na sigurnosne snage, na javnost i javnu imovinu kao potpuno neprihvatljive.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) je, međutim, odgovor sigurnosnih snaga na proteste ocijenila kao brutalan.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite