MASKE SU PALE; BOSNA I HERCEGOVINA ULAZI U NATO NAJDALJE ZA PET GODINA: Dodikovo uzaludno kotrljanje laži…

Aktuelno
MASKE SU PALE; BOSNA I HERCEGOVINA ULAZI U NATO NAJDALJE ZA PET GODINA: Dodikovo uzaludno kotrljanje laži…
,

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

1.

BiH bi trebalo da uđe u NATO, postane punopravna članica, u naredne četiri, najdalje pet godina, procjene su iz diplomatskih krugova. 

Ubrzanje ulaska BiH u punopravno NATO članstvo je očekivano, a potpisivanje i predaja “Programa reformi BiH”, ANP-a, u sjedište Alijanse bio je ključni korak za to.

Već do kraja ovog mjeseca eksperti NATO ući će u Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti BiH kako bi otpočeli aktivnosti definisnih Programom reformi, ANP-om. Prve teme su pristup tajnim podacima i bezbjednosne provjere!

2.

Milorad Dodik negira da će BiH ući u NATO, negira i da je potpisao i predao, zajedno sa druga dva člana Predsjedništva BiH, ANP (Program reformi BiH), ali to je sastavni dio njegovog ekstremnog kvazipolitičkog djelovanja i notorna je neistina; Kao što se ispostavilo da su notorne neistine Dodikove tvrdnje da u sjedište Alijanse neće poslati nikada nikakav dokument.

3.

14.11.2019.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je kako RS neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o Godišnjem nacionalnom planu (ANP).

"Mi nismo glupi da kažemo: Hajde vi to nazovite kako hoćete, neka se ne zove ANP, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo", rekao je Dodik.

19.11.2019.

Predsjedništvo BiH, čiji je član Milorad Dodik, usvojilo je dokument pod nazivom “Program za BiH”, koji će biti proslijeđen u sjedište NATO u Briselu, dan nakon što Zoran Tegeltija bude potvrđen za predsjedavajućeg Savjeta ministara u Predstavničkom domu BiH. Što je i učinjeno 23.12.2019.

4.

Nema potrebe dodatno pojašnjavati da Dodik ne govori istinu kada u januaru 2020. tvrdi da će RS ostati vojno neutralna, jer ona to već nije; Uz to, ne govori istinu ni o dešavanjima na sastanku Predsjedništva BiH sa zemljama članicama Kvinte, na kojem je ANP i potpisan (19.11.2019.).

5.

14.01.2020.

"Mi smo se dogovarali sa ambasadorima zemalja Kvinte, koje je vodio američki ambasador. Oni su rekli nije to Akcioni plan i nije osnova ni za kakve NATO integracije", rekao je Dodik.

Citirajući američkog ambasadora, Dodik kaže da mu je rekao:

"Mi smo u tijesnoj vezi sa NATO-om. Ovo će se zvati onako kako se zove i neće biti osnova ni za kakve integracije. Šta sad ja, može mene da prevari američki ambasador", rekao je Dodik u emisiji Upitnik, emitovanoj u programu RTS-a.

6.

Niko Dodika neće da prevari, jer je Dodik na tom sastanku, 19.11.2019., dva puta potvrdio da je svjestan kako je “Program reformi BiH” u stvari ANP i da znači aktivaciju MAP-a i put BiH u članstvo NATO.

7.

Sve to nalazi se u stenogramu razgovora članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima zemalja članica Kvinte i Dodik bi mogao taj stenogram da predoči javnosti, ali ne izredigovan i prepolovljen poput kakve “kupusare”, kao što je to učinjeno sa “Programom reformi za BiH” dostavljenim Narodnoj skupštini RS; Defakto je dostavljen falsifikovan dokument, čime je entitetski parlament, koji je o falsifikovanom dokumentu donio i “zaključke”, zauvijek srušen.

8.

Treba biti precizan: Usvajanjem ANP-a Dodik je uradio državni posao, što je sasvim dobro i što je i trebao učiniti, dok je potpuno druga ravan njegovo negiranje da je to učinio: Dodik se, očito, i dalje nudi Rusiji da bude oruđe u njihovim rukama, kojim će pokušati skršiti BiH ili, pak, napraviti probleme SAD-u i NATO, pogrešno vjerujući da može još dugo igrati na dvije karte, tajno dogovarati sa NATO, javno to negirati i biti ruski borbeni ovan u Regiji.

Dodik je iznevjerio Rusiju potpisivanjem ANP-a, ali Rusija je to progutala (do daljnjeg) i Dodika (ucjenjivačkim kapacitetom informacija koje posjeduju o njemu) nastavlja koristiti za opstrukcije u Regiji, u kojoj se sukobljava i sa NATO i sa SAD-om.

9.

Upravo zbog toga Dodik uporno vrti jednu te istu neistinu, kako bi njenim stalnim ponavljanjem od nje napravio “istinu”! Dežavi.

10.

Dodik, “Crni Labud” ovih prostora, već deceniju i po opstaje na radikalnoj, šovinističkoj opciji; Kupovinom međunarodnih “prijatelja”, izmišljanjem neprijatelja i držeći entitet u stalnom vanrednom stanju, pri tom prijeteći kako će rasturiti BiH, uspio je jedino rastočiti entitet; Ostavljajući ga bez institucija, čiju je suštinu preuzeo on i podređena mu oligarhija.

11.

Ne govori neistinu samo Dodik, već čitav nakazni sistem koji mu je podređen i koji i dalje sprovodi histeričnu antiNATO kampanju, iako je Dodik potpisao put u NATO. 

Rusija to nije priznala kao put u NATO i Dodik je prisiljen da kotrlja laži kako bi se spasao udara iz Moskve, odložio ga što duže. 

NATO je, zasad, dobio što je htio i mirno dalje da ide ka svom cilju - inkorporiranju BiH u Alijansu.

12.

Samo iz navedene vizure je objašnjivo Dodikovo primitivno divljanje koje je, ujedno, odbrana od mogućeg (iako malo vjerovatnog) nezadovoljstva njegovih nesretnih, bezubih podanika, ali i nastavak daljeg razaranja entiteta; Dodik i njegova mašinerija, koja deceniju i po trubi kako se protiv njih pripremaju “Obojene revolucije”, upravo su na čelu “Obojene revolucije”, kojom su poništili entitet, što postoji samo kao prazna forma, dok je njegova suština, svi stubovi vlasti, privatizovana. I nalazi se u rukama nekolicine nasilnih moćnika.

Nasilni Režim služi se oprobanim sredstvima političkih tiranija: Represijom, Manipulacijama, Lažima…

Direktna posljedica je devastirano Društvo u RS, ekonomski i finansijski fijasko, uništena privreda i sve vidljivija i snažnija izolacija entiteta, Pustare kojom haraju Nasilnici svih boja i dezena.

13.

Spreman je i sposoban izazvati i teške sukobe, samo da bi spriječio obznanjivanje istine o onome što zaista čini - zamjena entiteta sa Dodikom&Oligarhijom.

14.

Jedina Dodikova vizija je primitivizam, njegov nastavak; On na čelu primitivnog Režima; Nema on nikakve strategije, plana za RS, a od ciljeva se nameće samo i isključivo njegov opstanak po svaku cijenu.

15.

Opozicija je krš, na kojem se može, kao i na svakom odlagalištu, probrati ponešto kvaliteta. Ipak, u ovom trenutku, premalo čine na formiranju čvršćeg fronta otpora razuzdanoj Dodikovoj fukareštini.

16.

Taj krš se stalno zaklanja iza entiteta, koji je prazna forma, ali ne žele da to priznaju, što bi, priznanje, označilo bar mogućnost za početak nekog suvislog, osmišljenog otpora Dodikovoj nasilnoj kleptokratskoj nomenklaturi. 

Umjesto toga, stavljaju se u funkciju onih koji su pomogli Dodiku da i od RS i od opozicije napravi krš - Rusije; Koja ne skriva namjeru da u krš pretvori i BiH, što je, zasad, spriječeno slanjem ANP-a u Brisel. Međutim, te namjere Rusija nije odbacila, niti ih se odrekla; Ne dozvoljava im to njihov nacionalni interes na ovim prostorima, koji je, iz njihove perspektive, žrtvovanje piona u šahovskoj partiji sa NATO. I nastaviće sa tim, bez obzira što znaju da su partiju izgubili.   

17.

Višestruki opozicioni Štokholmski sindrom objašnjiv je jedino činjenicom da je krš-opozicija i dalje talac primitivnog okvira djelovanja koji im je, uz pomoć Rusije, nametnuo Dodik i da ne iznalaze način da izađu iz njega, već samo dublje tonu u toj otrovnoj močvari.

Ne propustite