Vlasnik fabrike iz Srbije: Na Palama će se proizvoditi motori za tenkove

Aktuelno
Vlasnik fabrike iz Srbije: Na Palama će se proizvoditi motori za tenkove
,

Fabrika motora specijalne namjene, koja je prije godinu zbog višemilionskog duga gurnuta u stečaj, bit će reorganizovana, a zahvaljujući strateškom partneru iz Srbije proizvodnja bi trebalo da bude ponovo pokrenuta.

Istakao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik ovog paljanskog preduzeća Radoslav Bratić i dodao da se, poslije pregovara sa nekoliko zainteresovanih investitora, nazire rješenje situacije.

– Partner koji će biti većinski vlasnik preduzeća je iz Srbije. Ne možemo govoriti o detaljima, čekamo određene odluke Vlade RS, jer je riječ o namjenskoj industriji, koja je veoma specifična. Riječ je o proizvodnji i remontu motora za tenkove – rekao je Bratić.

Dodao je da kapaciteti Fabrike motora specijalne namjene prevazilaze domaće pa čak i tržište regiona.

– Moramo pronaći treće tržište ukoliko želimo opstati i obezbijediti dugoročne poslove – rekao je Bratić i naglasio da bi na početku trebalo da bude zaposleno oko 40 radnika.

Načelnik Pala Boško Jugović istakao je za “Glas Srpske” da bi oživljavanje Fabrike motora specijalne namjene donijelo prosperitet i lokalnoj zajednici i njenim stanovnicima.

– U trenutku zaustavljanja proizvodnje u fabrici je bilo zaposleno 69 radnika. Riječ je o namjenskoj industriji, a među zainteresovanima za oživljavanje preduzeća je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s obzirom na to da bi u ovoj fabrici mogli raditi remont motora, što u Srbiji ne mogu – istakao je Jugović.

Fabrika motora specijalne namjene bavila se proizvodnjom vojne opreme, motora za tenkove, a s obzirom na to da je tržište bilo limitirano sa mnogo faktora, došlo je do određenih poteškoća u poslovanju.

Problemi su nastali, kako u proizvodnji rezervnih dijelova tako i u poslovanju sa kooperantima.

Nakon dvogodišnje pauze Fabrika motora specijalne namjene je u januaru 2018. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto više od milion maraka. Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće.

Zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi RS, koji su premašili osam miliona maraka, Fabrika motora specijalne namjene otišla je u stečaj 19. februara prošle godine.

Radoslav Bratić ističe da je za nepunu godinu, koliko traje stečaj u Fabrici motora specijalne namjene, prodata samo ona imovina koja nije uslov za ponovno pokretanje proizvodnje.

– Prodajom imovine prikupljeno je oko 110.000 maraka, kojima smo uspjeli da pokrijemo neke tekuće troškove – rekao je Bratić.

Ne propustite